Тренінг «Політичні маніпуляції: розкриваємо та нейтралізуємо» | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Тренінг «Політичні маніпуляції: розкриваємо та нейтралізуємо»

21 листопада Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» у партнерстві із Харківським навчально-науковим інститутом ДВНЗ «Університет банківської справи», у рамках Меморандуму про співробітництво у сфері підвищення рівня громадянської компетентності та політичної культури й відповідальності громадян України, провели тренінг «Політичні маніпуляції: розкриваємо та нейтралізуємо» – другий з циклу тренінгів «Компетентний громадянин – ефективна влада».

У рамках блоку, присвяченого маніпуляціям у політичній риториці, тренер акцентував увагу на топ-маніпуляціях  – лінгвістичних і цифрових. Кейси із виборчих кампаній, виступів політиків, публікацій у ЗМІ наочно ілюстрували сутність електоральних маніпулятивних капканів та маніпуляцій у повсякденній політичній риториці різноманітних суб’єктів впливу – політиків і чиновників, журналістів, блогерів і навіть експертів.

Другий блок допоміг учасникам навчитися більш чітко ідентифікувати різноманітні ознаки і прояви популізму, виокремити загальні риси різних «популізмів».  Оскільки у ході змістовного і лінгвістичного аналізу кількох кейсів в учасників тренінгу стало виникати відчуття «тотального політичного популізму», й, відповідно – бажання називати усіх політиків популістами, тренер приділив увагу головним відмінностям між політиками-популістами і візіонерами.

У двох інтерактивах на інтелектуальному антиманіпулятивному рингу змагались 5 студентських команд – Харківського інституту «УБС», Харківського державного автомобільно-дорожнього коледжу та його Лозівського філіалу, Харківського радіотехнічного коледжу, Харківського патентно-комп’ютерного  коледжу.

Запропоновані командам тексти публікацій і виступів політиків, стенограм із ефірів телеканалів швидко зарясніли усіма кольорами маркерів. Команди не лише виявили фрагменти маніпуляцій, визначили їх різновиди, але й чітко позиціонували їх у площинах «перемога» і «зрада».

Кейси – передвиборні програми партій, що пройшли до парламенту, були розібрані командами на предмет популізму до дрібних деталей. Креативність студенти проявили у визначенні власних індикаторів популізму. Один із них формулювався як «приховане політичне шахрайство». Команда точно його проілюструвала. У поставлений власноруч капкан потрапила партія, яка перед парламентськими виборами 2019 року обіцяла впровадити покарання за незаконне збагачення та вибори за відкритими списками. Студенти чітко вказали на вже існуюче на той час покарання у чинному законодавстві та на прийняття попередньою Верховною Радою Виборчого кодексу напередодні виборів.

Намагання виявити ідеологічні протиріччя у партійних програмах підштовхнули студентів до формулювання нового поняття у політичній науці, а водночас, і індикатора популізму – «звичайний популістський абсурд». Показово, що команди запропонували по 5-6 індикаторів, а індекс популізму визначали за 5-бальною шкалою.

За підсумками тренінгу учасники розробили «дорожню карту нейтралізації маніпуляцій». Шлях проходить по площині формування громадянської компетентності.  Дорожні знаки дозволяють рух у напрямку критичного мислення, підвищення електоральної грамотності та обізнаності щодо сутності маніпуляцій та новітніх маніпулятивних технологій. Забороняють – керуватись емоціями, сподіваннями на «вирішення в один клік» складних проблем. Обов’язкові приписи – читати і аналізувати змістовно та лінгвістично передвиборні програми, розпізнавати маніпуляції, аби обходити «політичні, зокрема й виборчі капкани». А от відповідь на запитання учасників про те, чи можна зовсім позбавитись від популізму та інших маніпуляцій залишилась відкладеною у часі, до наступних тренінгів.

 

Тренінг проведений у рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».