Тренінг «Місцеві вибори за новим Виборчим кодексом» у Ізюмі | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Тренінг «Місцеві вибори за новим Виборчим кодексом» у Ізюмі

5 вересня 2020 року у приміщенні Ізюмської центральної районної бібліотеки Харківської області Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» в рамках проекту «Просування демократичного голосування в Східній Україні», що реалізується за підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED), провів тренінг за темою «Місцеві вибори за новим Виборчим кодексом».

Учасниками тренінгу з посилення електоральної грамотності суб’єктів виборчого процесу щодо законодавчого регулювання майбутніх місцевих виборів за новоприйнятим Виборчим кодексом стали представники громадського сектору, політичних партій, ТВК та ЗМІ, органів державної влади та місцевого самоврядування, потенційні кандидати в депутати.

Тренінг склався із двох  блоків. У першому тренер проекту – кандидат політичних наук Антон Авксентьєв докладно і водночас доступно доніс до учасників тренінгу новації Виборчого кодексу, передусім, у таких складних і малозрозумілих не лише для пересічного виборця, а й для багатьох суб’єктів виборчого процесу, питаннях, як формування та висування територіальних виборчих списків, підрахунок голосів та встановлення результатів голосування. Інтерактив, що складався з моделювання саме цих етапів виборів, сформував ці навички та дозволив учасникам тренінгу не лише теоретично, а й практично оволодіти алгоритмом і логістикою підрахунку голосів та подальшого визначення переможців на тих перегонах.

У другій частині та аналітик з питань виборчого законодавства Віталій Носачов розповів про такі практичні питання, як календар виборів, порядок формування та роботи виборчих  комісій, про створення округів (включно із технологією джеррімендерінгу), фінансування кампанії, порядок реєстрації кандидатів та особливості агітації за новоприйнятим законодавством. Адже до Виборчого кодексу та дотичних частин Карного та Адміністративного кодексів було внесено багато змін буквально напередодні старту місцевих виборів. І далеко не всі суб’єктів виборчого процесу про них знають та свідомі того, що можна і чого тепер категорично не можна робити. Отримані знання учасники тренінгу практично закріпили у інтерактиві «Правопорушення та покарання», де опрацювали реальні кейси порушень виборчого законодавства з минулих виборів і самостійно спробували проаналізувати та аргументувати, які ж статті та норми виборчого законодавства порушили й які покарання отримали фігуранти судових справ.

Весь тренінг супроводжувався жвавою дискусією, передусім, з практичних питань – «нарізки» виборчих округів та оптимальної  кількості виборчих округів, висування виборчих списків та їх наповнення,  практичної реалізації тих чи інших новел виборчого законодавства. Було піднято декілька питань стосовно норм, що містять певні різночитання законодавства, зокрема: чи може політична партія висувати територіальні списки не у всіх багатомандатних округах. Логіка виборчого процесу каже, що ні, проте законодавець прописав це нечітко. Учасники погодилися із припущенням тренера, що ці питання будуть врегульовані окремими роз’ясненнями ЦВК.

Тренінг проведений у рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».