Електоральний вибір без порушень та маніпуляцій: тренінг у Краснограді | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Електоральний вибір без порушень та маніпуляцій: тренінг у Краснограді

27 лютого 2020 року у молодіжному хабі «RedHub» міста Красноград, Харківськоі області Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» у рамках проекту «Просування демократичного голосування в Східній Україні», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED), провів тренінг «Електоральний вибір без порушень та маніпуляцій». Учасники тренінгу – представники громадського сектору, викладачі соціально-гуманітарних дисциплін коледжів міста, вчителі історії, правознавства та громадянської освіти загальноосвітніх шкіл Краснограда та Наталинської ОТГ мали змогу підвищити фахову компетентність щодо формування електоральної грамотності молоді.

Тренери представили два блоки навчально-просвітницьких матеріалів з питань дотримання виборчого законодавства та відповідності базовим загальноєвропейським принципам, зафіксованим у «Кодексі належної практики у виборчих справах». Як ілюстративний матеріал з маніпуляцій та популізму, порушень норм закону та базових принципів демократичних виборів, були надані свіжі наочні факти, зібрані експертами під час моніторингу парламентської виборчої кампанії 2019 року в округах Харківської області. Учасники тренінгу активно доповнювали їх власними кейсами.

Для стимулювання нормотворчого раціонального та креативного мислення тренери провели два інтерактиви. У першому учасники мали запропонувати норми закону, які унеможливлювали б застосування кандидатами конкретних маніпулятивних технологій, санкції за порушення норм та аргументувати їх доцільність. Звісно, норми не мають порушувати демократичні принципи та права громадянина. Саме ця умова суттєво ускладнювала виконання завдань.

Фактично нульова терпимість аудиторії проявилась щодо загострення «передвиборної благодійності» кандидатів та їх зусиль щодо організації культурного дозвілля виборців шляхом організації концертів на власну підтримку, та ще й з призами. Серед пропозицій учасників – заборонити діяльність іменних благодійних фондів кандидатів під час виборчої кампанії, обмежити не лише кількість концертів, але і їхню тривалість. Аби уникнути виборчого плагіату, в тому числі й кольорового, пропонували навіть законодавчо обмежити кольорову гаму рекламних продуктів, аж до біло-чорного. Адже 100 відтінків чорного важче скопіювати!

Для складання індексу популізму учасникам були запропоновані передвиборні програми політичних партій. Читаючи їх, команди вирішили розширити перелік індикаторів, оскільки 3-х запропонованих тренерами, виходячи із змісту програм, виявилось недостатньо, аби представити наявний популізм у всій широті проявів. Зокрема, додали частку тексту програми з популістською риторикою, застосування технік «прихованих жахів», маніпулювання констатацією фактів тощо. Освітянський досвід проявився у виборі шкали оцінювання – від 5-ти бальної і вище, з чіткою деталізацією критеріїв. Інтегральні індекси, виведені кожною командою для проаналізованих партійних програм, показали високу наповненість останніх популізмом.

Під час обговорення підсумків тренінгу та проблем формування громадянської компетентності молоді усі учасники акцентували увагу на тому, що руйнація гуманітарної складової освіти має наслідком зростання впливу маніпулятивних технологій, популізму.

Опубліковано на порталі «Громадський простір».

Тренінг проведений у рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».