Місцеві вибори-2020 в Куп’янську: передвиборний розклад | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

Місцеві вибори-2020 в Куп’янську: передвиборний розклад

За новим адміністративно-територіальним устроєм, місто Куп’янськ, як і раніше, залишається центром Куп’янського району Харківської області. А територія та населення району значно збільшуються за рахунок входження до його складу колишніх Великобурлуцького, Дворічанського та Шевченківського районів.

Джерело: офіційний сайт Міністерства розвитку громад та територій України.

Адміністративно-територіальними одиницями укрупненого Куп’янського району стали 8 об’єднаних територіальних громад: 1 міська (Куп’янська), 3 селищні (Великобурлуцька, Дворічанська, Шевченківська) та 4 сільські громади (Вільхуватська, Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська).

За кількістю громад, Куп’янський район має середній показник по області. «Новий» Куп’янський район налічує приблизно 137,2 тис. населення. За цим показником, він – на 5-му місці серед 7-ми районів Харківської області. А за площею території (4626,4 квадратних кілометри) – на третьому місці, після Ізюмського та Чугуївського.

Куп’янський район займає східну частину Харківської області і на північному сході своєї території має протяжну лінію кордону з Росією. На півдні він межує з Ізюмським районом, на заході – з Чугуївським, а на південному сході – з Луганською областю (тою її частиною, що підконтрольна Україні). Районний центр – місто Куп’янськ – розташований на півдні району і є другим (після Харкова) за розміром залізничним вузлом Харківської області.

У Куп’янській міській територіальній громаді, за даними Державного реєстру виборців, станом на 30 вересня цього року налічується 44 609 виборців з виборчою адресою. Більше половини з них (22 453 осіб) проживають у місті Куп’янськ, а інші – в невеликих населених пунктах, які увійшли до громади: селишах Ківшарівка та Куп’янськ-Вузловій, а також 9-ти прилеглих селах.

Бекграунд місцевих виборів в Куп’янську

На виборах 2010 року до Куп’янської районної ради висунули кандидатів 7 політичних  партій: «Партія регіонів», «ВО «Батьківщина»», «Комуністична партія України», «Відродження», «Сильна Україна», «Фронт Змін», «Народна партія», «Соціалістична партія України».

За мандати Куп’янської міської ради змагалися 12 політичних  партій: «Партія регіонів», «ВО «Батьківщина»», «Комуністична партія України», «Відродження», «Сильна Україна», «Фронт Змін», «Народна партія», «Соціалістична партія України», «Партія промисловців і підприємців України»,  «Українська народна партія», «Рідна Вітчизна», «Прогресивна соціалістична партія України».

Лише 4 з них зареєстрували кандидатів на посаду міського голови Куп’янську: «Партія регіонів», «Комуністична партія України», «Соціалістична партія України» та «Рідна Вітчизна».

За підсумками місцевих виборів 2010 року, місця у Куп’янській районній раді отримали 6 партій, у Куп’янській міській раді – 7. Найбільше місць в обох радах посіли висуванці «Партії регіонів», майже дві третнни: 27 з 38-ми – у районній  раді, та 34 з 50-ти – у міській. На друге місце за кількістю отриманих мандатів у Куп’янській районній раді вийшла «Соціалістична партія України» (4 депутати), у Куп’янській міській раді – політична партія «Відродження» (7 депутатів).

Посаду мера теж зайняв висуванець та член «Партії регіонів», посадовець Володимир Демченко,  начальник Відділу Держкомзему у м. Куп’янськ.

Джерело: дані ЦВК.

Ліквідація «Партії регіонів» й «Комуністичної партії України» слідом за падінням політичного режиму у 2014-му році відкрило для інших та «нових» політичних партпроектів під час місцевих виборів-2015 широку електоральну перспективу.

У 2015 році до Куп’янської районної ради висунули кандидатів 6 політичних  партій: «Європейська солідарність» («БПП «Солідарність»»), «ВО «Батьківщина»», «Відродження», «Ліва опозиція» («Нова держава»), «Радикальна партія Олега Ляшка», «Сила людей». Всього, 110 зареєстрованих кандидатів від партій – на 34 наявних місця у районній раді.

Списки кандидатів до Куп’янської міської ради зареєстрували 8 політичних  партій: «Європейська солідарність» («БПП «Солідарність»»), «ВО «Батьківщина»», «Відродження», Ліва опозиція» («Нова держава»), «Радикальна партія Олега Ляшка», «Сила людей», «Наш край», «Партія ветеранів Афганістану». Загалом, 180 кандидатів-висуванців від партій – на 34 депутатських місця.

З них лише одна партія – «Відродження» – висунула кандидата на посаду Куп’янського міського голови – члена однойменної партії, начальника дирекції залізничних перевезень відокрекремленого підрозділу «Куп’янська дирекція залізничних перевезень» Державного підприємства «Південна залізниця» Олега Войтюка.

Разом з тим, широким фронтом за посадою Куп’янського мера пішли представники діючої міськради, числом 3. Включно із чинним головою міста Володимиром Демченко, який к тому часу вже покинув лави «Партії регіонів» та представ перед виборцями безпартійним самовисуванцем. Два інших – Секретар Куп’янської міської ради Юрій Мартинов та начальник відділу Куп’янського міського відділу освіти Світлана Пасічник. Обидва – теж безпартійними самовисуванцями.

Підсумки місцевих виборів 2015 року виявили електоральну спадковість у ций частині Харківського регіону партії «Відродження», відомчої за походженням та складом організації залізничників, щодо правлячої у попередньому ціклі «Партії регіонів». «Перехоплення» електорату чітко відбилося в результаті «Відродження». Вона зайняла перше місце у загальному заліку та більше половини депутатських місць у Куп’янській міській раді: 20 з 34-х (58,82 % мандатів); менше  –  у Куп’янській районній раді: 13 з 34-х (38,24 %). Характерно, що правляча на той час партія «БПП «Солідарність»» в обох радах отримала другий результат: досить співмірний на виборах до районної ради – 12 з 34-х мандатів (35,29 %), й набагато менший за «Відродження» до міської ради – лише 6 (17,63 %).

Джерело: дані ЦВК.

Примітно, що електоральна спадковість в цьому випадку не відбилася симетрично на персональному складі обох Куп’янських рад. Відносно попереднього скликання особовий склад районної ради оновився майже на 3/4 (73,53 %), міської  – майже на 4/5 (79,41 %). Левову частину «старих облич» в обох радах склали колишні представники «Партії регіонів», які у 2015 році  змінили суб’єкт подання й перейшли до інших партій. «Старих» депутатів, обраних у 2010-му році від «Партії регіонів» та ««Комуністичної партії України», яка теж була ліквідована, в районній раді кооптували «БПП «Солідарність»» (5), «Відродження» (2) та «Ліва опозиція» (1); в міський – «Відродження» (2), «Наш край» (2), «БПП «Солідарність»» (1).

Не втримав свою посаду і діючий Куп’янський міський голова Володимир Демченко, переможець виборів-2010, екс-висуванець та екс-член «Партії регіонів». Балотування у 2015-му безпартійним самовисуванцем не спрацювало. Партія «Відродження» перемогла й тут. Новим мером Куп’янську став її висуванец – начальник дирекції залізничних перевезень відокрекремленого підрозділу «Куп’янська дирекція залізничних перевезень» державного підприємства «Південна залізниця» Олег Войтюк.

Місцеві вибори-2020: кандидати у депутати Куп’янських районної та міської рад

За мандати Куп’янської районної ради на виборах 2020 року змагаються 8 політичних  партій: «Акцент», «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «Блок Світличної «Разом!», «ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Опозиційна платформа-за життя», «Слуга народу».

За 42 депутатських мандати у Куп’янській районній раді конкурують 308 кандидатів. Максимально можливу кількість кандидатів висунули 3 партії: «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «За майбутнє», «Слуга народу».

Джерело: дані ЦВК.

До Куп’янської міської ради списки кандидатів зареєстрували 11 партій: «Партія ветеранів Афганістану», «Акцент», «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «Блок Світличної «Разом!», «ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Наш край», «Опозиційна платформа-за життя», «Партія Шарія», «Слуга народу».

На 34 депутатських місця у Куп’янській міськраді претендують 332 кандидати. Максимально можливі за кількістю кандидатів виборчі списки сформували 4 партії: «Партія ветеранів Афганістану», «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «Блок Світличної «Разом!», «Опозиційна платформа-За життя».

7 партій односчасно зареестрували кандидатів, що братимуть участь у виборах Куп’янського міського голови: «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «Блок Світличної «Разом!», «ВО «Батьківщина», «Наш край» «Опозиційна платформа-За життя», «Партія Шарія», «Слуга народу». Не у всіх зазначених партій кандидат на посаду мера також очолює виборчий список до міськради. У двох з них – «ВО «Батьківщини» та «Опозиційної платформи-За життя» – це різні особи.

Джерело: дані Куп’янської міської ТВК.

Кандидати на посаду Куп’янського міського голови

На посаду міського голови Куп’янська зареєструвалися 9 кандидатів: двоє йдуть шляхом самовисування, і семеро – від різних політичних партій. У порівнянні з виборами 2015-го кількість кандидатів зросла більш ніж вдвічі, а кількість самовисуванців – навпаки, – зменшилася: тоді балотувалося всього четверо кандидатів, троє з яких – шляхом самовисування і один – від партії «Відродження».

Джерело: дані Куп’янської міської ТВК.

Нинішня ситуація багаточисельності кандидатів на посаду міського голови Куп’янська, вочевидь, пов’язана із ослабленням політичної групи «залізничників» (кістяк місцевого осередку партії «Відродження») і появою амбітних конкурентів у вигляді місцевої команди «Слуги народу», афілійованої з нардепом Дмитром Люботою.

Партія «Відродження» та команда кандидатів від неї, які йшли на вибори у 2015-му, афілійована у Куп’янську з Віктором Остапчуком – народним депутатом VII-VIII скликань від 177-го одномандатного виборчого округу (куди входив Куп’янськ). У 2012-му він пройшов у нардепи від «Партії регіонів» з результатом 56,8% голосів виборців, а у 2014-му – шляхом самовисування з результатом 47,7% голосів. З 2011-го по 2015-й очолював партію «Відродження». Остапчук довгий час займав керівні посади в сфері залізничного транспорту, зокрема, з 2000-го по 2012-й роки (з кількамісячною перервою у 2005-му) був начальником Південної залізниці. А більшість кандидатів в органи місцевої влади Куп’янська на виборах 2015-го так чи інакше були пов’язані із Південною залізницею, – працювали у її структурних підрозділах, в керівництві.

У 2015-му мерські вибори у Куп’янську виграв висуванець партії «Відродження» Олег Войтюк (начальник Куп’янської дирекції залізничних перевезень) з результатом 67,5% голосів виборців. А діючий на той час міський голова Володимир Демченко, який також балотувався, зайняв, з результатом в 9,4% голосів, лише третє місце серед чотирьох кандидатів. Такі підсумки боротьби за крісло мера стали маркером перемоги політичної групи «залізничників», афілійованої з Остапчуком, який на той час хоча вже і не керував партією «Відродження», але мав у ній значний вплив. Окрім того, що від цієї партії у  Куп’янську було обрано мера, вона отримала більшість місць у міській раді: 20 з 34-х (58,82 % мандатів).

На парламентських виборах 2019-го у 177-му окрузі (куди входив Куп’янськ) за одномандатною системою Любота виграв вибори з результатом 40,2%, а Остапчук – програв, опинившись на другому місці з результатом 26,9% голосів виборців. До того ж, Куп’янський мер – «залізничник» Олег Войтюк помер того ж року, а керувати містом залишились секретар міськради Валерій Говоров (пройшов в депутати міськради у 2015-му від «Відродження») та чотири заступники міського голови.

«Відродження» у поточній виборчій кампанії в Куп’янську участі не бере, а афілійовані з нею кандидати розподілилися між іншими найбільш ресурсними партіями, в основному, – серед «Опозиційною платформою-За життя» та «Блоком Кернеса-Успішний Харків!». Помітна конкуренція двох політгруп і на рівні висування кандидатів на посаду міського голови.

Від «Слуги народу» йде не діючий місцевий посадовець або відомий політик, як в деяких інших райцентрах Харківщини, а Валерій Любота – батько нардепа Дмитра Люботи. Цей кандидат у мери – директор ТОВ «Гарант», яке займається будівництвом та ремонтом житлових та нежитлових приміщень. Валерій Любота – не новачок у куп’янській політиці: був депутатом районної ради V скликання і заступником міського голови. Наразі кандидат проводить активні передвиборні зустрічі з виборцями у громадах району, анонсує їх та звітує за результатами на спеціальній сторінці у Facebook. А Дмитро Любота не приховує, що на посаду міського голови Куп’янська балотується його батько, ділиться повідомленнями з цієї сторіники і публікує спільні фото.

Конкуруючу з Зе-командою політгрупу «залізничників», судячи з усього, в якості кандидата на посаду міського голови Куп’янська представляє Геннадій Мацегора, який балотується від «Опозиційної платформи-За життя». Він – чинний заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів Куп’янської міської ради. Також був депутатом Куп’янської міськради VI скликання та є депутатом Харківської облради поточного VII скликання. До міськради пройшов на виборах 2010-го від «Партії регіонів», а до облради – на виборах 2015-го – від партії «Відродження». Спортсмен, заслужений тренер України, з 2003-го по 2017-й, поки не став заступником мера, працював тренером-викладачем з вільної боротьби у Куп’янській  ДЮСШ. Має три вищі освіти: автомобільно-дорожнього, педагогічного та правового напрямків. У своєму профілі на Facebook Мацегора передвиборної агітації не веде, а викладає лише пости про свою діяльність на посаді зама міського голови.

Ще один політичний «старожил», який балотується на посаду міського голови Куп’янська, – Сергій Радьков (йде від «Блоку Кернеса – Успішний Харків!»). Його політичне минуле пов’язано як з Куп’янськом, так і з Дворічною: в минулому, у різні періоди він працював головою Куп’янської та Дворічанської райдержадміністрацій. Був депутатом Куп’янської районної ради і займав посаду заступника її голови. На місцевих виборах 2010-го пройшов депутатом до Харківської обласної ради від «Партії регіонів». На президентських виборах-2019 був довіреною особою у 177-му окрузі від кандидата Юрія Бойка. Брав участь у парламентських виборах 2019-го: балотувався у нардепи в 177-му окрузі від «ОПЗЖ», але не пройшов (набрав 21,8% голосів і став третім після Люботи та Остапчука). Зараз Радьков – голова правління громадської організації «Мисливсько-рибальське товариство «Лісогор». Має дві вищі освіти – вчений-агроном та магістр державного управління. У своєму Facebook-профілі досить активно висвітлює зустрічі з виборцями, але проводить їх, в основному, у Ківшарівці.

Знову балотується на посаду міського голови Володимир Демченко, який з 2010-го по 2015-й роки вже був мером. На виборах 2010-го йшов від «Партії регіонів», будучи її членом, а до цього працював начальником відділу Держкомзему у Куп’янську. Брав участь у місцевих виборах-2015 (йшов самовисуванцем і вже був безпартійним), але перемоги не здобув, поступившись кріслом мера Олегові Войтюку («Відродження»). Тоді Демченко зайняв лише третє місце серед чотирьох кандидатів у мери і отримав всього 9,4% голосів виборців. Цьогоріч, як і на виборах 2015-го, Демченко балотується шляхом самовисування. Зараз працює заступником сільського голови у Петропавлівській об’єднаній територіальній сільській громаді Куп’янського району, яка була створена у грудні 2019-го року.

«Блок Світличної «Разом!» висунув кандидатом у мери Куп’янська члена своєї партії Аббясса Пякішева – керівника Відокремленого підрозділу «Куп’янська центральна міська лікарня» Комунального некомерційного підприємства «Куп’янське територіальне медичне об’єднання». Його також не можна вважати «новачком» місцевої політики: він був депутатом Куп’янської міськради каденції 2010-2015-го років (пройшов від «Партії регіонів». У своєму профілі у Facebook він позначив приналежність до «Блоку Світличної», але звичних для більшості кандидатів передвиборних постів, планів та звітів про зустрічі з виборцями не публікує.

Від «Партії Шарія» кандидатом у мери став Вадим Крохмаль, який є членом цієї партії, а працює він директором ТОВ «Поїхали», яке зареєстровано у Харкові. Окрім балотування у мери, Крохмаль зареєстрований кандидатом у депутати Харківської облради: йде дев’ятим номером у загальному виборчому списку партії і першим – у 14-му виборчому окрузі. На парламентських виборах 2014-го балотувався у 177-му окрузі шляхом самовисування, але не пройшов (набрав 1,19% голосів виборців). У профілі на Facebook 3 жовтня розмістив фото посвідчення кандидата на посаду міського голови і повідомив, що скоро почне зустрічі з виборцями та розповість, з якою метою йде до влади.

Кандидат Сергій Кудрявцев, висуванец «ВО «Батьківщина», працює директором ТОВ «Адеона», яке займається оптовою торгівлею деревиною, будівельними матеріалами та санітарно-технічним обладнанням. У своєму Facebook-акаунті він досить активний щодо політичної та передвиборної тематики: критикує діючу владу, демонструє націленість на зміни владної системи у  Куп’янську і запрошує мешканців міста на щотижневі зустрічі. Його акаунт – чи не єдиний серед акаунтів кандидатів у мери міста, у якому в коментарях точаться запеклі суперечки щодо куп’янської політики і планів самого кандидата балотуватися в мери.

Шляхом самовисування йде кандидат на посаду міського голови Віталій Сергієнко – селищний голова Куп’янськ-Вузловської сільради. За фахом він залізничник, закінчив Харківську Державну академію залізничного транспорту, з 1994-го року по 2015-й рік працював у держпідприємстві «Південна залізниця». Балотувався і пройшов у 2015-му на посаду селищного голови Куп’янськ-Вузлової від партії «Відродження», будучі тоді начальником Куп’янської філії «Харківська вагонна дільниця №1» – підрозділу «Укрзалізниці».

Від партії «Най край» у мери балотується Зарема Сулейманова – заступник гендиректора товариства з обмеженою відповідальністю «НВО «Алєся», яке займається виробництвом та обробкою скляних виробів і розташовано у селі Курилівка Куп’янського району. До 2018-го року вона займала посаду головного державного інспектора відділу нагляду в АПК та СКС Головного управління Держпраці у Харківській області. Сулейманова хоча і має відкритий акаунт у  Facebook, але свою передвиборну кампанію там майже не висвітлює, – її пости присвячені, в основному, зоозахисній тематиці.

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).  Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».