REPORT OF THE EXPERT OF THE Center for Political Analysis “OBSERVATORY OF DEMOCRACY”, YULIA BIDENKO, “POLITICAL REPRESENTATION: HOW TO ACHIEVE THE GENDER BALANCE IN UKRAINE?” AT THE GLOBAL GENDER FORUM (KHARKOV, JULY 7, 2017) | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

REPORT OF THE EXPERT OF THE Center for Political Analysis “OBSERVATORY OF DEMOCRACY”, YULIA BIDENKO, “POLITICAL REPRESENTATION: HOW TO ACHIEVE THE GENDER BALANCE IN UKRAINE?” AT THE GLOBAL GENDER FORUM (KHARKOV, JULY 7, 2017)

7 липня в Харкові відбувся Глобальний гендерний форум (Global Gender Forum), в якому взяло участь понад триста експертів, урядовців, громадських активістів. Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» на ньому представила експертка Центру, кандидатка політичних наук Юлія Біденко.

Метою форуму стала актуалізація питання гендерної рівності та підсилення спроможності жінок в найбільш значущих сферах суспільного життя – від безпеки та сім’ї до економіки та політичної участі.

Перша частина Форуму була націлена на оцінку сучасного стану гендерної рівності в державі та на окреслення основних проблем, що стоять перед українським суспільством, друга частина передбачала пошук рішень та презентацію конкретних проектів та досліджень в рамках трьох панельних дискусій за темами: місце України на гендерній мапі світу, жінки в умовах військового конфлікту та соціальні аспекти гендерної рівності.

Із доповіддю експертка Аналітичного центру «Обсерваторія демократії» Юлія Біденко виступила в рамках панельної дискусії «Роль гендерної рівності у підвищенні соціальної відповідальності суспільства», до порядку денного якої увійшли доповіді щодо гендерно-інклюзивної освіти, соціальної політики, толерантності й стереотипів масової свідомості, «скляної стелі» в бізнесі та кар’єрі, а також політичного представництва.

Юлія Біденко присвятила свою панельну доповідь проблематиці політичної участі жінок в контексті руху до паритетної демократії. Вона підкреслила основні досягнення в цій сфері, які, на її думку, ще працюють недосконало, адже часто не передбачають імперативного впливу, конкретних інструментів дій або міжвідомчої координації між владними інституціями.

Серед основних рекомендацій, що нею запропоновані для розв’язання піднятих проблем: удосконалення механізму квотування виборчих списків, корегування державного фінансування політичних партій (зокрема цільове використання частини коштів, що надаються парламентським партіям за дотримання гендерної квоти), удосконалення застосування гендерної та антидискримінаційної експертизи нормативно-правових актів, що введено ще в 2005 р., а також підсилення повноважень новоствореної позиції Урядового уповноваженого з питань гендерної політики, яка з’явилась в структурі Секретаріату Кабінету Міністрів 7 червня 2017 р.

Gender_Forum_Bidenko_Presentation_OD

Доповідь підготовлено у рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Європейського фонду демократії (EED) та Уряду Канади