Report of the expert of the Center for Political Analysis “Observatory of Democracy”, Valentyna Kyselova, “Policy of gender and Gender Policy” at the interdisciplinary seminar “Gender: Culture Fractures” (Kharkov, March 17, 2018) | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

Report of the expert of the Center for Political Analysis “Observatory of Democracy”, Valentyna Kyselova, “Policy of gender and Gender Policy” at the interdisciplinary seminar “Gender: Culture Fractures” (Kharkov, March 17, 2018)

17 березня в Харкові в Хабі соціальної активності «Студія 42» відбувся міждисциплінарний семінар «Гендер: злами культури», організований інтелектуальною спільнотою «Платформа 15». Експерт Аналітичного центру «Обсерваторія демократії» Валентина Кисельова виступила на ньому з доповіддю «Політика гендеру та гендерна політика».

У першій частині доповіді, присвяченої актуальним питанням гендерної проблематики, експерт розглянула теоретико-концептуальні засади гендерної теорії. Вона підкреслила, що на даний момент в українському суспільстві переважає не завжди коректне розуміння гендеру, яке в масовій свідомості «обростає» певними міфами. Одні з них, наприклад – ототожнення гендеру з нетрадиційною орієнтацією, сприйняття гендерної рівності з точки зору легалізації одностатевих шлюбів. У зв’язку з цим експерт акцентувала увагу на ключових поняттях, принципах і теоріях гендеру.

Друга частина доповіді була заснована на результатах досліджень проблеми гендеру, реалізованих Аналітичним центром «Обсерваторія демократії». Валентина Кисельова проаналізувала ефективність гендерної політики на національному та регіональному рівнях, порівнявши показники України в міжнародних дослідженнях (Звіт з глобального гендерного розриву, Рівень свободи в світі, Індекс зі становища жінок, миру і безпеки). Основні «больові точки» в сфері гендерної політики, за словами експерта – низькі показники представництва і участі жінок в політиці, істотний розрив у доходах між чоловіками і жінками (на користь чоловіків), високий рівень насильства по відношенню до жінок.

Презентація. Політика гендеру та гендерна політика

Доповідь підготовлена за підтримки Європейського Фонду за Демократію (EED). Зміст доповіді не обов’язково відображає точку зору EED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії»