На Вашу думку, чи зможуть цього разу проукраїнські сили Харкова об’єднатись? Що може цьому сприяти, а що перешкодити? На Вашу думку, наскільки Харкову потрібний єдиний кандидат від проукраїнських сил та яким він має бути? Чи готова громада об’єднатися навколо такого кандидата? Як вважаєте, чи можливий варіант, що від ідеї єдиного кандидата відмовляться, щоб не відбирати голоси у Терехова – тільки для того, щоб мером не обрали Добкіна? | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

На Вашу думку, чи зможуть цього разу проукраїнські сили Харкова об’єднатись? Що може цьому сприяти, а що перешкодити? На Вашу думку, наскільки Харкову потрібний єдиний кандидат від проукраїнських сил та яким він має бути? Чи готова громада об’єднатися навколо такого кандидата? Як вважаєте, чи можливий варіант, що від ідеї єдиного кандидата відмовляться, щоб не відбирати голоси у Терехова – тільки для того, щоб мером не обрали Добкіна?

З огляду на весь попередній досвід подібних процесів, шанси на висування єдиного кандидата не видаються високими. Навіть Арсен Аваков на мерських виборах у 2010 році не був єдиним кандидатом від проукраїнських сил, аналогічна ситуація спостерігалася в 2015-му та 2020-му роках. Серед головних перешкод цьому в 2021-му році – по-перше, той факт, що насправді рішення про висування кандидатів від тих чи інших партій можуть прийматися на рівні Києва. По-друге, на місцевому рівні власники франшиз проукраїнських партій можуть перебувати в різному форматі взаємин з діючою мерією – хтось справді в опозиційному, а інші в де-факто партнерському. Саме до такого другого формату ближче «Європейська солідарність», яка наразі намагається перехопити ініціативу та очолити цей переговорний процес з визначення єдиного кандидата.

Що стосується можливої підтримки громадою такого кандидата, то доцільно кількісно оцінити розмір цього електорального сегменту, виходячи з досвіду минулих виборів. Сумарний результат кандидатів з умовно «проукраїнського» табору на виборах мера Харкова в 2020 році склав 13% (або 20%, якщо додати до цього списку результат висуванця «Слуги народу» Олексія Кучера), для порівняння, в 2015 році – майже 32%. Напевно, справа полягає не тільки і не стільки в тенденції до зменшення цього сегменту, скільки в питаннях мобілізації та активності виборців – у 2020-му році явка була рекордно мінімальною, можливо, в тому числі, й через те, що частина «проукраїнського» електорату не повірила в шанси своїх фаворитів вийти принаймні до другого туру. Тому потрібно констатувати, що харківська громада є досить неоднорідною за своїми електоральними та ціннісними вподобаннями, і говорити про об’єднання всієї громади навколо такого кандидата було б недоречно. Втім, за умови, що в цьому сегменті справді буде лише один висуванець, і якщо в нього буде певний особистий рейтинг та майже 100%-й рівень впізнаваності в Харкові, такий кандидат міг би поборотися за вихід до другого туру. Серед тих прізвищ, які соціологи включають до анкет, найбільше шансів на таке амплуа у Юлії Світличної, однак на сьогодні важко говорити про високу ймовірність її підтримки з боку тієї ж «Європейської солідарності».

Якщо аналізувати висування єдиного кандидата від проукраїнських сил з позицій інтересів штабу Ігоря Терехова, то базово йому, швидше, вигідне роздроблення цього поля. Водночас, для Терехова є прийнятним варіант з єдиним кандидатом від проукраїнських сил, якщо позиціонування такого кандидата буде наближеним до «ультрапатріотичного» полюсу. У першому турі це може надати Терехову амплуа більш компромісного, медіанного варіанту на фоні двох ідеологічних крайнощів – Добкіна та висуванця від «націоналістів». Також це допоможе Терехову протиставляти умовно «політичному розколюючому» виміру «господарчий об’єднавчий». Єдиний кандидат від проукраїнських сил може частково перетинатися з електоратом Терехова лише за умови, що це буде кандидат з більш поміркованим і центристським позиціонуванням – такий сценарій для в.о. мера є небажаним. Загалом, за 5 місяців до виборів залишається занадто багато невідомих змінних, щоб робити якісь припущення, однак на сьогодні виглядає малоймовірним, щоб «проукраїнські» сили так відверто підкреслюватимуть свій зв’язок з Тереховим, щоб публічно ставити хрест на ідеї єдиного кандидата заради інтересів діючого в.о. мера.

Антон Авксентьєв, кандидат політичних наук,

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії». 

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду в підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».