Електоральні карти Харкова за результатами позачергових виборів мера-2021 | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

Електоральні карти Харкова за результатами позачергових виборів мера-2021

1 листопада міська територіальна виборча комісія оприлюднила офіційні результати позачергових виборів мера Харкова на основі тих даних, які були їй надані районними у місті виборчими комісіями. Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» представляє електоральні карти з показниками кандидатів, що отримали найбільше голосів, у різних районах Харкова (згідно з офіційними даними).

Результати Ігоря Терехова в розрізі 9-ти районів Харкова

Ігор Терехов зумів подолати бар’єр у 50% у 5-ти районах міста, тоді як у 4-х не набрав абсолютної більшості голосів. Найвищі показники підтримки Терехова зафіксовані в Новобаварському районі (58,8%), щодо цього ж району наявна інформація про фальшування результатів на користь Терехова. Найнижчий результат – у Шевченківському районі Харкова (46,4%).

Результати Михайла Добкіна в розрізі 9-ти районів Харкова

Рівень підтримки Михайла Добкіна в розрізі районів міста є досить однорідним – наприклад, традиційно «антиподні» Шевченківський (найменш сприятливий для контрмайданних політиків) та Індустріальний (найменш сприятливий для промайданних сил) райони дали Добкіну майже однакові результати (28,4% та 28,5% відповідно). Загалом, результати кандидата по районах коливаються від 26% у Новобаварському до 30,4% в Основ’янському (єдиний район, де Добкіну вдалося здобути понад 30% голосів).

Результати Олександра Скорика в розрізі 9-ти районів Харкова

Як і на місцевих виборах-2020, географія підтримки висуванця «Європейської солідарності» є досить неоднорідною, з переважанням у більш «центральних» Шевченківському та Київському районах. Аномально низький результат у Новобаварському районі (2,3%) може мати те ж пояснення, що й аномально високий показник Терехова у цьому районі.

Результати Костянтина Немічева в розрізі 9-ти районів Харкова

Карта голосування за Костянтина Немічева показує, що сталі закономірності електоральної географії Харкова є навіть більш суттєвим фактором, ніж досвід попередньої участі політика у виборчих кампаніях. У 2019 році Немічев балотувався до Верховної Ради в Московському районі міста, і можна було припустити, що саме в цьому районі лідер харківського «Національного корпусу» здобуде найбільший відсоток підтримки. Однак, найвищі результати були зафіксовані у традиційно більш сприятливих для промайданних сил Шевченківському (5,9%) та Київському (4,9%) районах.

Результати Аліни Мустафаєвої в розрізі 9-ти районів Харкова

 Аліна Мустафаєва минулого року була обрана до міської ради (від «Слуги народу»), будучи закріпленою за Київським районом, однак, ця територія не стала для кандидатки базовою – при досить однорідних показниках максимальну підтримку Мустафаєва здобула в Шевченківському районі міста (3,7%).

Результати Володимира Плетньова в розрізі 9-ти районів Харкова

Висуванець «Партії Шарія» Володимир Плетньов здобув трохи більше 3% у Московському районі, тоді як в усіх інших його результати коливаються від 2,4% до 2,9%. Як і у випадку результатів самої партії на минулорічних виборах до міської ради, його показники підтримки у різних районах є досить однорідними.

Сумарний відсоток голосування за пару Терехов-Добкін у розрізі районів Харкова

Саме Ігор Терехов та Михайло Добкін де-факто першими розпочали свої кампанії, і штаби обох цих кандидатів, у той чи інший спосіб, доносили до виборців тезу щодо безальтернативності (у випадку Терехова – про його перемогу як вже доконаний факт, у випадку Добкіна – про його безальтернативність як єдиного конкурентоздатного опозиційного щодо Терехова кандидата). За підсумками голосування можна констатувати, що 79% голосів сконцентрувалися саме у цих двох кандидатів з 10-ти. Найвищий рівень «альтернативного голосування» (тобто, не за Терехова та Добкіна) зафіксовано в Шевченківському районі міста (25,2%).

Сумарний відсоток голосування за пару Скорик-Немічев у розрізі районів

Під час процесу перемовин щодо висування єдиного кандидата від промайданних сил самі учасники підкреслювали, що такий кандидат зможе розраховувати на 25-30% і поборотися за вихід у другий тур. За підсумками голосування виявилося, що сумарний результат переможця «праймеріз» Костянтина Немічева та висуванця «Європейської солідарності» Олександра Скорика – менше 10% (можна припустити, що певного відсотку вони не дорахувалися через фальшування протоколів на окремих ДВК, однак, глобально електоральний розклад це не змінює). Можна припустити, що частина промайданного електорату відійшла до Ігоря Терехова, в якому вбачила «менше зло» у порівнянні з Михайлом Добкіним, тоді як інші кандидати здалися виборцям неконкурентоздатними в плані шансів на перемогу.

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».