Участь експерта «Обсерваторії демократії» у експертному круглому столі з питань вдосконалення виборчого законодавства | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Участь експерта «Обсерваторії демократії» у експертному круглому столі з питань вдосконалення виборчого законодавства

28 квітня експерт «Обсерваторії демократії» Антон Авксентьєв взяв участь у експертному круглому столі за темою «Рекомендовані зміни до Виборчого Кодексу за підсумками місцевих виборів-2020», організованому Харківським відділенням «Офісу простих рішень і результатів», з доповіддю щодо питань вдосконалення виборчого законодавства.

У своїй доповіді він ознайомив учасників із висновками та рекомендаціями, підготовленими Аналітичним центром «Обсерваторія демократії». Зокрема, закцентував увагу на темі «відкритих списків» і тому, як вони спрацювали на практиці в Харківській області. Попри те, що виборці продемонстрували високий рівень голосування за конкретних кандидатів (цим правом «відкритого списку» скористалися близько 80% виборців, які взяли участь у виборах), дефекти електоральної системи значно послабили вплив цих голосів на персональних розподіл мандатів у місцевих радах.

Відповідно, ключові рекомендації стосовно вдосконалення виборчої системи стосувалися, по-перше, відміни норми про персональний бар’єр у 25% від виборчої квоти для зміни черговості в окружних списках, по-друге, відміни єдиних закритих списків, на черговість у яких взагалі не впливають виборці.

З усіма рекомендаціями та висновками за підсумком моніторингового аналітичного дослідження  місцевих виборів-2020, підготовленого Аналітичним центром «Обсерваторія демократії», можна ознайомитись за посиланням.