Як повернення Ігоря Райніна в регіональну харківську політику відіб’ється на розстановці сил в регіоні? Зокрема, посилить чи послабить його призначення популярну в області ОТЗЖ? Багато старих “регіоналів” не в захваті від нового керівника. Як тепер буде формуватися більшість в облраді? Чи не перетягне Райнін більшість депутатів в нове об’єднання? Як будуть складатися його відносини з Олексієм Кучером? Юлія Світлична працюватиме над своїм проектом або відновить співпрацю з Райніним? Що стосується Геннадія Кернеса – чи не ослабить його перед місцевими виборами поява такої сильної фігури в харківському полі? | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Як повернення Ігоря Райніна в регіональну харківську політику відіб’ється на розстановці сил в регіоні? Зокрема, посилить чи послабить його призначення популярну в області ОТЗЖ? Багато старих “регіоналів” не в захваті від нового керівника. Як тепер буде формуватися більшість в облраді? Чи не перетягне Райнін більшість депутатів в нове об’єднання? Як будуть складатися його відносини з Олексієм Кучером? Юлія Світлична працюватиме над своїм проектом або відновить співпрацю з Райніним? Що стосується Геннадія Кернеса – чи не ослабить його перед місцевими виборами поява такої сильної фігури в харківському полі?

Ігор Райнін активно брав участь у харківській регіональній політиці останні 5 років – переважно, в більш органічному і комфортному для себе непублічному амплуа – тому навряд чи це варто називати «поверненням». Інсайди про те, що Ігор Райнін бореться з Олександром Фельдманом за франшизу «Опозиційною платформи», почали з’являтися майже відразу після парламентських виборів – ймовірно, Райнін зумів переконати керівництво партії в тому, що зможе краще (в т.ч., фінансово) забезпечити роботу партії і результат на місцевих виборах. Разом з тим, є різна інформація щодо того, чи отримав Райнін франшизу «під ключ», або в міській організації буде свій голова з відносною автономією.

Іміджево непростий крок Райніна підтверджує, що в контексті місцевих виборів у Харківському регіоні є три партії-лідера – проект Геннадія Кернеса (власна іменна партія або «Довіряй ділам»), «Слуга народу» і «ОП-За життя» – з яких і доводиться робити вибір місцевим «елітам» (інші існуючі або гіпотетичні місцеві проекти – на межі проходження або без шансів). Логічно припустити, що Райнін може повести на вибори три колони – сам він буде очолювати ОПЗЖ, частину своїх людей залишить в «Європейській солідарності», а ще однією партією може стати місцевий проект патріотичної спрямованості з Юлією Світличною в якості лідера, яка всіляко дистанціюватиметься від Райніна на публіці.

Хоча зараз Райнін і став об’єктом критики як з боку «патріотичного табору», так і від екс-регіоналів, не факт, що це якось вплине на результат ОПЗЖ на місцевих виборах. Більшість виборців ОПЗЖ у своєму голосуванні на місцевих виборах будуть орієнтовані на медійно-розкручені персоналії лідерів (Юрій Бойко, Вадим Рабинович), партійний бренд і на кандидатів в округах (особливо в області) – «проміжний елемент» в особі Райніна може і не грати істотної ролі в очах виборців.

Для Геннадія Кернеса завдання-максимум полягало в тому, щоб самому взяти під контроль франшизу ОПЗЖ, завдання-мінімум – налагодити діалог з новим володарем франшизи і завести в структури своїх людей. Ймовірно, на рівні завдання-мінімум для Кернеса ситуація прийнятна, і Ігор Райнін на чолі ОПЗЖ – зручніше, ніж Олександр Фельдман. До початку виборчої кампанії Кернес і Райнін можуть утворити ситуативну антигубернаторську коаліцію – тим більше, що новий глава ХОДА в інформаційному просторі почав досить агресивно поводитися і щодо Кернеса, і щодо Світличної. Завдання такої антигубернаторської коаліції – зберегти власний вплив у регіоні і змусити з собою рахуватися (ймовірно, Кернеса дуже зачепило, що його не запросили на призначення Кучера). Головний ресурс такої коаліції – депутати облради, і вже найближча сесія повинна показати новий розклад. А ключовим моментом буде голосування за обласний бюджет на 2020 й рік – напевно і Кернес, і Райнін постараються мобілізувати максимальну кількість особисто лояльних до них депутатів, щоб змусити Кучера врахувати інтереси мера і екс-голови президентської адміністрації в новому бюджеті.

Втім, з моменту початку виборчої кампанії Кернес і Райнін знову стануть конкурентами – їх партійні проекти знаходяться приблизно в одній ніші і, грубо кажучи, змушені змагатися за те, хто є більшим захисником Жукова в Харкові. Тим більше, у Райніна вже є негативний досвід співпраці з Кернесом на місцевих виборах-2015, так що навряд чи новий глава харківського ОТЗЖ захоче наступати на ті ж граблі.

Антон Авксентьєв, кандидат політичних наук,

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії». 

Консультаційний матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».