ВИБОРИ В ПЕТРОПАВЛІВСЬКІЙ ОТГ: 4 КАНДИДАТИ – 1 ФАВОРИТ | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

ВИБОРИ В ПЕТРОПАВЛІВСЬКІЙ ОТГ: 4 КАНДИДАТИ – 1 ФАВОРИТ

Другий матеріал з циклу «Вибори 22 грудня 2019 р. у ОТГ Харківщини» присвячено першим виборам у Петропавлівській ОТГ. Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» досліджує, як об’єднувалася громада, що розташована між Куп’янськом і Луганською областю, і чому «Слуга народу» підтримала діючу сільську голову Петропавлівки.

Петропавлівська громада: по дорозі на Луганщину

В західній частині Куп’янського району, вздовж дороги, яка веде з Куп’янська до Сєвєродонецька, 4 сільські ради утворили Петропавлівську об’єднану територіальну громаду. Її територія окреслена кордонами міста Куп’янська та новоствореної Курилівської ОТГ із західної сторони, Дворічанського району – з північної, та Луганської області – зі сходу.

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України.

За даними Порталу об’єднаних громад України, населення Петропавлівської ОТГ складає 7902 жителів, а за даними Порталу з  децентралізації – 5455 осіб. Така велика різниця у цифрах пояснюється застарілістю даних з першого джерела, зважаючи на те, що за інформацією Територіальної виборчої комісії, в громаді налічується 4087 виборців. При звичайному розрахунку співвідношення виборців до загальної кількості населення як 4:5, можна припустити, що населення Петропавлівської ОТГ складає число, яке більш схоже на те, що зазначене на Порталі з децентралізації.

Джерело: Портал об‘єднаних громад України.

Проте дані з Порталу об’єднаних громад України важливі з точки зору деталізації по селам та співвідношення населення у центрі та периферії громади. За населенням Петропавлівська громада становить 22,5% від усіх жителів району (без міста Куп’янська), а населення Петропавлівської сільської ради складає 59% від населення всього ОТГ. Тож не дивно, що саме вона стала центром об’єднання.

Три інші сільські ради (Кислівська, Піщанська та Ягідненська) сконцентровані достатньо окремо від центру ОТГ, близько до кордону з Луганською областю (по автодорозі від найвіддаленішого села до Петропавлівки – 35 км). Пряма комунікація цих сіл з іншими районами Харківської області – відсутня, а єдиною альтернативою Петропавлівці є села Луганщини. Проте за нинішнім законодавством, що передбачає створення ОТГ лише в межах діючих адміністративних областей, ці ради не мали багато варіантів об’єднання. Тож, загалом формування громади базувалося на двох підставах:

1) «Об’єднання навколо дороги»: вся транспортна комунікація сіл Кислівської, Ягідненської та Піщанської рад з іншими суб’єктами Куп’янського району здійснюється по дорозі через Петропавлівку.

2) «Якомога менша, але ефективна ОТГ»: за відкоригованим «Перспективним планом формування територій громад Харківської області», Петропавлівська громада є спроможною, а приєднання інших населених пунктів (наприклад, сусідньої Курилівки) ставило би під питання статус Петропавлівки як центру ОТГ.

Електоральні вподобання на національних виборах

Всього на території Петропавлівської ОТГ розташовано 10 виборчих дільниць, 4 з яких знаходяться в селах Петропавлівської сільської ради. По результатам голосування за партії на парламентських виборах 2019 року можна побачити певну закономірність, що залежить від розміру села та його віддаленості від міста та центру ОТГ. Чим більш віддалена «глибинка», тим більшим є результат промайданних партій (переважно Радикальної партії та «Батьківщини»), і меншим є результат партії «Слуга народу». Аналогічно можна сказати і про контрмайданні партії. В цілому, для них більш сприятливими є віддалені села.

Джерело: дані ЦВК.

Ще одним можливим аргументом стосовно збільшення підтримки бренду «Слуги народу» з наближеністю до Петропавлівки може слугувати той факт, що на всіх дільницях Піщанської та Кислівської сільських рад переміг кандидат в депутати Віктор Остапчук, а на інших – кандидат від пропрезидентської партії Дмитро Любота. Проте, жителі ОТГ відзначають, що для них партійна приналежність грає роль лише на загальнонаціональних та обласних виборах.

Вибори 22 грудня: сподівання на конкуренцію

Ольга Козирєва – діюча сільська голова Петропавлівки – є одним із кандидатів на посаду голови ОТГ. Вона висувається від партії «Слуга народу», хоча не є її членом. Цей факт вона пояснює тим, що балотуватися від партії їй запропонував місцевий осередок політичної сили, а також – під час робочих зустрічей голова ХОДА Олександр Кучер, на що вона погодилася. За інформацією ЦВК, у 2015 році вона була кандидатом від «Блоку Петра Порошенка», тож можна припустити, що тоді суб’єкт висування був обраний за таким же принципом – не особиста ініціатива, а відповідь на пропозицію «згори».

Ольга Козирєва займає пост голови села з 2010 року. «Місцеві» позитивно відзиваються про неї, вказуючи на численні результати роботи – відремонтовані об’єкти інфраструктури, побудовані дитячі майданчики, парк та спортивну залу, в якій проводяться змагання районного рівня. Цікавим фактом є те, що на виборах голови села у 2015 році конкуренцію діючій голові склала її «знайома», яка, за словами самої Ольги Козирєвої, зареєструвалася лише для того, щоб вибори не були безальтернативними. В результаті Ольга Козирєва продовжила головувати в селі.

Джерело: дані Петропавлівської ВК.

Діючу сільську голову місцеві жителі часто порівнюють з минулим головою Петропавлівки Віталієм Кізімом, який також є кандидатом в голови ОТГ на цих виборах. Він був сільським головою з 2002 по 2010 рік, переобирався у 2006 році. Місцеві мешканці кажуть, що спочатку він їм «подобався», але потім село надало перевагу на виборах Ользі Козирєвій. За тими ж численними даними від місцевих жителів, Віталій Кізім останні роки часто перебував у стані алкогольного сп’яніння, а у 2011 році був звинувачений у тому, що стріляв у дитину, яка ледь не втратила ногу. В результаті довготривалого судового процесу Віталій Кізім отримав 5 років засудження умовно.

Два інші кандидати не викликають широкого резонансу серед місцевих жителів. Дмитро Демченко працює далекобійником у Петропавлівській фірмі, за словами місцевих жителів, рідко відвідує село та, на відміну від попередніх двох кандидатів, не проводить зустрічі із виборцями. Беручи до уваги ті факти, що він зареєстрований у місті Куп’янськ та є членом партії «Довіряй ділам», можна припустити, що висування Дмитра Демченка необхідне більше партії, ніж йому самому. Інший кандидат Володимир Постовий, за думкою деяких жителів Петропавлівки, є, разом із Демченком, одним з «молодих», яких мало хто знає за межами села. Тож, в нього не відмічено публічних результатів діяльності, за якими зазвичай сільське населення формує своє ставлення до кандидата.

Вибори в округах: «Слуга народу» та інші

Рада новоствореної Петропавлівської ОТГ складатиме 22 депутати, тож територія громади поділена на 22 округи. 12 округів – це територія Петропавлівської сільської ради, тож саме там (і це підтверджує відносно більша кількість зареєстрованих кандидатів в цих округах) розгорнеться найбільша конкуренція за потрапляння до місцевої ради. Хоча на місцевих виборах через особистісно-орієнтоване голосування партійна приналежність майже не грає ролі, важливим є простеження роботи місцевих осередків партій з кооптації кандидатів.

Джерело: дані Петропавлівської ВК.

Із кількості зареєстрованих депутатів від кожної партії можна зрозуміти амбіції кожної у прагненні зайняти місця в місцевій раді та показати «партійний успіх» на місцевих виборах. Такі амбіції проявили лише «Слуга народу» (22 кандидати) та «Опозиційна платформа-За життя» (15 кандидатів). Цілком ймовірно, що інші партії, в яких за будь-яких умов не може бути більшості, висунули кандидатів лише, щоб показати участь у місцевих виборчих процесах.

Цікавим моментом є те, що партія «Довіряй ділам» виставила кандидатів тільки в Петропавлівських округах. Це викликає припущення, що в периферійних округах не стали шукати, або не знайшли кандидатів. Така ж ситуація простежується і в «Оппоплатформи-За життя». Натомість в «Батьківщини», навпаки, більшість кандидатів зареєстровані не в центральних, а – в віддалених округах. Саме наявність цієї партії там створює виборчу конкуренцію, тому що в двох периферійних округах висуванці від партії «Слуга народу» «змагатимуться» за прихильність виборців в умовах відсутності суперників (за Законом, мають набрати більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні), і ще в п’ятьох відбудуться двосторонні перегони між представниками «Батьківщини» та пропрезидентської партії. В інших 15-х округах зареєстровано від 3-х до 5-ти кандидатів.

Джерело: дані Петропавлівської ВК.

Традиційно для сільської місцевості, кадри для локальних осередків партій набираються з аграрної галузі та сфери освіти. Найбільша питома вага працівників освіти – у партій «Слуга народу» та «Батьківщина». Аграрного сектору – в «Опозиційної платформи-За життя» та серед самовисуванців. Кожен п’ятий кандидат є безробітним, а майже кожний 4-й кандидат партії «Слуга народу» – працівник сільської ради.

Гарним прикладом прояву партійності на місцевих виборах є перехід кожного електорального циклу кандидатів з одного суб’єкта висування до іншого. Із 66-ти кандидатів до ради ОТГ 19 є діючими депутатами рад. З них 14 – були кандидатами на місцевих виборах 2015 року від партії «Блок Петра Порошенка», а сьогодні 9 кандидатів з цього числа висуваються від партії «Слуга народу», 1 – від «Батьківщини», а 3 – від «Опоплатформи-За життя». Слід також зазначити, що усі голови рад Петропавлівської ОТГ у 2015 році балотувалися від президентської партії. Відповідно, кожного електорального циклу можна спостерігати, як пропрезидентська партія кооптує до своїх лав кандидатів та місцевих лідерів.

Очікування та перспективи

Стан виборчих перегонів за посаду голови в Петропавлівській ОТГ не надає сподівань на високий рівень конкуренції. Діюча голова Ольга Козирєва має підтримку абсолютно усіх місцевих лідерів думок та суб’єктів політичного процесу, а інші кандидати або розчарували жителів, або не набрали потрібної «політичної ваги».

За словами місцевих мешканців, Ольга Козирєва і сільська рада не мали конфліктів з власниками петропавлівських агрофірм «Ромашка», «Білий кінь», «Терещенко», «Воля», що стануть найбільшими підприємствами та платниками податків у новоствореній ОТГ. Тож цілком ймовірно, що на виборах вони підтримають діючу голову. Директор місцевої школи також підтримує сільську голову, хоча, за словами місцевих жителів, організував у навчальному закладі зустріч із іншим кандидатом – Віталієм Кізімом. Голова сільської ради у 1989-2002 роках Раїса Шрамко, яка є місцевим лідером думок, є ще однією персоною, яка публічно надає підтримку діючій голові, критикуючи свого наступника на посту голови сільради Віталія Кізіма.

Якщо Петропавлівка має свого фаворита, то на периферії відсутні будь-які альтернативи. Їм нічого невідомо про Демченка та Постового, а «сусідські успіхи» Петропавлівки ними сприймаються як результат роботи Ольги Козирєвої, а не Віталія Кізіма. Через це, ймовірно, місцеві голови сільських рад відмовилися балотуватися на посаду голови ОТГ, бажаючи зберегти хоча б посади старост. Тож дійсна інтрига присутня лише у тому, наскільки великим буде результат переможця.

На виборах до місцевої ради інтрига – більша. Чіткого партійно-орієнтованого голосування виборці не проявляють, тож переможцями в округах будуть найбільш компетентні, за думкою людей, кандидати. Через те, що серед кандидатів від «Слуги народу» багато працівників сільрад та діючих депутатів, можна припустити, що, найбільш ймовірно, у представників саме цієї партії буде більшість у раді новоствореної Петропавлівської ОТГ.

Висновки 

  1. Петропавлівська громада сформувалася з третьої спроби, після 2,5 років з моменту перших ініціатив. ОТГ з відносно малою кількістю населення (5455 осіб) планує формувати бюджет, перш за все, за рахунок податків від аграрного сектору, який на її території достатньо великий та складається з ряду місцевих підприємств.
  1. На посаду голови ОТГ претендують 4 кандидати – двоє від партій «Довіряй ділам» та «Слуга народу», ще двоє – самовисуванці. Своїх кандидатів у депутати нової ради висунули 4 партії – «Слуга народу», «Опозиційна платформа-За життя», «Батьківщина» та «Довіряй ділам». Тільки перші дві претендують на більшість місць, а «закрила» всі округи лише пропрезидентська сила.
  1. Переважна більшість кандидатів усіх партій – це «бюджетники», працівники аграрної галузі, або безробітні. Партія «Батьківщина» зробила ставку на периферійні округи, а партії «Опоплатформа-За життя» та «Довіряй ділам» – на Петропавлівські.
  1. Пропрезидентська партія та облдержадміністрація зробили ставку на діючу сільську голову Петропавлівки Ольгу Козирєву, яка має високий рівень довіри серед місцевого населення. Два кандидати, що можуть спробувати скласти конкуренцію їй – це Віталій Кізім та Володимир Постовий. Однак проти першого «грає» його минуле, проти другого – відсутність досвіду управління, що важливо для місцевих жителів.

Максим Широченков

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений у рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».