Пояснить, будь ласка, із чим, на вашу думку, пов’язане активне складання повноважень депутатами Харківської обласної ради? За останній час ми бачимо, що близько десяти депутатів вирішили відмовитись від мандату. Переважно, йдеться про депутатів, які обиралися до ради від забороненої нині «Опозиційної платформи-за життя». На вашу думку, чи це є самостійним рішенням кожного депутата, чому вони вирішили скласти повноваження, та чи можете ви окремо прокоментувати ситуацію із Богданом Мальованим, який вирішив звільнитися лише зараз, хоча про його російський паспорт почали казати ще торік | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Пояснить, будь ласка, із чим, на вашу думку, пов’язане активне складання повноважень депутатами Харківської обласної ради? За останній час ми бачимо, що близько десяти депутатів вирішили відмовитись від мандату. Переважно, йдеться про депутатів, які обиралися до ради від забороненої нині «Опозиційної платформи-за життя». На вашу думку, чи це є самостійним рішенням кожного депутата, чому вони вирішили скласти повноваження, та чи можете ви окремо прокоментувати ситуацію із Богданом Мальованим, який вирішив звільнитися лише зараз, хоча про його російський паспорт почали казати ще торік

У порядку денному останньої сесії Харківської обласної ради (14 лютого) фігурують питання про добровільне складання повноважень 6-ма депутатами – троє з них обиралися в 2020-му році від ОПЗЖ, і ще троє здобували мандати за списками «Блоку Кернеса». Ще раніше, наприкінці грудня, від депутатського мандату відмовився Володимир Скоробагач (ОПЗЖ). Пояснюючи свій «самовідвід», він, жалівся на те, що «рішення ухвалюють без врахування думки депутатів» і в таких умовах неможливо відстоювати інтереси виборців. У схожій тональності про недостатність повноважень депутатів (але дещо м’якше) висловився і його колишній колега по фракції Микита Шенцев: «управління містом та областю здійснюється органами виконавчої влади» і «триматися за крісло та грати в політику я не хочу». Але в щирість саме такої аргументації і саме зараз віри немає.

Тенденція до масових відмов від депутатських мандатів значно посилилась з початком лютого 2023-го, вона не обмежується обранцями від заборонених партій та проявляється в різних регіонах, тобто не є ексклюзивним харківським кейсом. Найлогічніше пояснення масових самовідводів полягає в ефекті від урядової постанови №69 від 27.01.2023 р., яка заборонила, зокрема, і депутатам місцевих рад покидати територію України (окрім офіційних відряджень). Рішення поширюється, зокрема, на депутаток-жінок та чоловіків непризовного віку. Варто зауважити, що воно викликало чималий резонанс, і проти нього вже виступила Асоціація міст України, а деякі місцеві ради ухвалили відповідні звернення до кабінету міністрів. Таким чином, не виключаючи особистих міркувань та індивідуальних обставин кожного подібного кейсу з відмовою від мандатів, вбачається головний мотив – не втрачати можливості перебувати поза межами України. При цьому політичні telegram-канали вже повідомляють про винайдення «схеми» з фейковими відрядженнями місцевих депутатів до закордонних міст-побратимів, які дозволяють легально перетинати кордон, отримати відмітку в департаменті побратимської громади, а далі – подорожувати на власний розсуд. Тож, можливо, більшість депутатів, які не бажають обмежувати себе у перебуванні за кордоном, вирішили поки не відмовлятися від мандатів, розраховуючи, за потреби, знайти лазівку в урядовій постанові.

Що стосується звільнення з посади заступника голови обласної ради Богдана Мальованого та складання ним депутатських повноважень, то, дійсно, інформація про наявність в нього російського паспорту з’явилася понад рік тому (навіть, до початку повномасштабної війни). Як і реальні мотиви призначення Мальованого, так і справжні причини складання ним повноважень більшою мірою знаходяться в кулуарному, а не публічному політичному вимірі. Можна припустити, що певним чином на це рішення вплинув і громадський тиск, який зробив фігуру Мальованого занадто токсичною. Водночас, тоді незрозуміло, чому цей тиск не призводив до результату протягом останнього року або чому він виявився безсилим проти резонансного присвоєння на цій же сесії 14 лютого звання почесного громадянина Харківщини екс-регіоналу Олегу Каратуманову.

Антон Авксентьєв, політолог,

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії». 

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду в підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».