Вибори-2020 у 179 окрузі: тренди весняної частини кампанії | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Вибори-2020 у 179 окрузі: тренди весняної частини кампанії

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» продовжує моніторинг проміжних виборів народного депутата у 179-му окрузі на Харківщині. В одному з минулих матеріалів Центр дослідив тенденції зимової частини кампанії, у іншому – довів, що 25 з 28-ми партій-суб’єктів висування в окрузі є неактивними і, найбільш вірогідно, подали свої кандидатури, щоб зберегти реєстрацію. Це відповідно спотворює аналіз сукупності кандидатів на виборах депутатів.

Тому цього разу в фокусі уваги – розгляд подій весняної частини кампанії з точки зору місцевих мешканців, лідерів думок та самих учасників перегонів. Також ми зосередимося на аналізі сукупності кандидатів, «очищеної» від представників вищезазначених 25-ти партій, адже їхні мотиви участі зрозумілі.

Округ №179: ситуація зсередини

Округ №179 охоплює територію 5-ти районів (Красноградського, Зачепилівського, Кегичівського, Сахновщинського та Лозівського) і включає в себе міста районного та обласного значення Красноград та Лозову, відповідно. Незважаючи на те, що в Лозовій проживає найбільша кількість виборців (а, відповідно, вона має логістичну перевагу), центр округу, починаючи з парламентських виборів 2014 року, знаходиться у Краснограді.

Багато хто з місцевих мешканців, навіть у Краснограді, зазначає, що в місті не підготовлена інфраструктура та не вистачає кадрів для статусу центра округу, на відміну від Лозової. Проте, з іншої сторони, треба зазначити, що округ з центром у Краснограді без великих проблем забезпечив голосування та встановлення результатів вже на 3-х загальнонаціональних виборах у 2014 та 2019 роках.

Тому від обраного 15 березня народного депутата влада Лозової чекає сприяння перенесенню центра округу з Краснограду до їхнього міста. Проте таке очікування може бути марним з урахуванням того, що карта округів, а, відповідно, і їхніх центрів може змінитися у зв’язку зі змінами у Виборчому кодексі та виборчому законодавстві. В будь-якому разі, такі розмови свідчать про незадоволення жителів Лозової центром округу – Красноградом.

Територіальний суб’єкт Кількість виборців, які зможуть проголосувати 15 березня % виборців від усіх виборців 179 округу
Зачепилівський район 11449 7,8%
Кегичівський район 15417 10,6%
Красноградський район 33787 23,1%
Лозівський район 21942 15%
Сахновщинський район 15804 10,8%
м. Лозова 47724 32,7%
Всього 146123 100%
Джерело: дані Державного реєстру виборців станом на 29.02.2020 р.

З найбільших підприємств округу, які забезпечують роботою значну кількість місцевих жителів, потрібно виділити Лозівський ковальсько-механічний завод, Панютинський вагоноремонтний завод, Комплекс водопідготовки «Дніпро» в Лозівському районі (який забезпечує водою в тому числі Харків) та бурове управління «Укрбургаз» в Краснограді (найбільше бурове підприємство в Україні). Кандидати округу в своїй агітації та зустрічах із виборцями активно згадують ці підприємства та обіцяють «відродити їх минулу велич», адже зараз вони знаходяться в стані поступового занепаду.

Олексій Кучер був обраний народним депутатом від 179-го округу в липні 2019 року. Вступив у свої обов’язки в кінці серпня, а призначений на посаду голови Харківської облдержадміністрації через два місяці – 6 листопада. За такий короткий період його команда змогла, за словами нинішнього голови Красноградської РДА Олександра Кайдаша (який був головою виборчого штабу Кучера, а потім став помічником депутата), відкрити 6 приймальнь по території округу та провести декілька прийомів громадян. У загальній своїй масі місцеві жителі про приймальні не знають та додають, що в основному, справами в окрузі та зустрічами з громадянами займався саме Кайдаш, коли Кучер приїзжав до Лозової лише на День міста 16 вересня, а часто почав з’являтися тільки вже в амплуа голови обласної держадміністрації.

Деякі робітники місцевого Панютинського вагоноремонтного заводу критикують Кучера за те, що він не зустрівся з ними через питання простою заводу та відсутності повноцінного керівника замість виконуючого обов’язки, хоча 11 лютого голова ХОДА це обіцяв. Вони поскаржилися, що, натомість, він приїхав 15 лютого на заходи зі вшанування учасників бойових дій на території інших держав в Лозову «коли дізнався, що там буде Світлична». Того ж дня Кучер повідомив журналістам, що ці питання скоро будуть вирішені, а вже 26 лютого було представлено нового керівника Панютинського вагоноремонтного заводу.

Вихідні дані кандидатів у депутати

Після остаточного формування списку кандидатів 4 березня, у виборчих перегонах в 179-му окрузі беруть участь 37 осіб: 27 партійних висуванців та 10 самовисуванців. Найбільш відомою широкому загалу з них є колишня голова Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична.

Інші «важковаговики» – наприклад, депутат цього округу з 2002 року Анатолій Гіршфельд, або голова Харківської обласної ради Сергій Чернов, які брали участь у літній кампанії 2019 року, в цю гонку вирішили не вступати. Про балотування Гіршфельда робітники його заводу жартома відповідають: «Якщо навіть ми за нього не хочемо голосувати, то хто взагалі буде?». А Сергій Чернов не перестає нагадувати про себе нрасноградцям, замовляючи та розміщуючи вітання з весняними святами на місцевих білбордах.

Не виправдалися також чутки про балотування екс-директора «Південної залізниці» Віктора Остапчука або помічника Кучера Олександра Кайдаша, які лунали в деяких ЗМІ. Вітальні білборди останнього з’явилися у Краснограді ще напередодні Нового року. Вони були у стилістиці Зе-команди, проте сам Кайдаш стверджував, що буде йти самовисуванцем. Ймовірно, він вирішив в результаті не балотуватися, щоб не конкурувати із вже колишньою кандидаткою від «Слуги народу» Вікторією Алєксєйчук, і цілком задовольнився посадою голови Красноградської райдержадміністрації. Фактично, Олександр Кайдаш показав приклад вдалої кампанії із форсованим стартом і подальшим отриманням посади за неучасть у гонці. Він єдиний з команди «зелених», хто може бути задоволений підсумками для себе.

Як вже було зазначено, 25 кандидатів із 37-ми представляють ті партії, які не проявляли активність на загальнонаціональних виборах, мінімум, останні 6 років. Зважаючи на те, що жоден з цих 25-ти кандидатів не проявляє хоча б якусь активність у виборчій кампанії, можна впевнено дійти до висновку, що участь цих кандидатів (а, точніше, партій, що їх висунули) лише формальна. Звісно, таку ж формальну участь можуть проявляти й інші кандидати, але це можливо ідентифікувати іншими засобами. Тому для більш релевантного аналізу ми вирішили дослідити детальніше біографії лише цих 12-ти кандидатів.

Кандидат Вік Місце роботи і посада Партійність Суб’єкт висування
Дмитро Авакін 35 ФОП Самовисування
Євгенія Агеєва 51 Безробітна Самовисування
В’ячеслав Гурець 31 Безробітний «Наші» Самовисування
Тетяна Єгорова-Луценко 36 Старша наукова співробітниця НДІ Академії правових наук України Самовисування
Тетяна Лазуренко 48 Безробітна Самовисування
Микола Музиченко 48 Безробітний Самовисування
Кирило Оксень 30 Директор ТОВ «Винім» Самовисування
Олексій Пристай 31 Керівник ТОВ «Пристай міттал стіл» Самовисування
Вікторія Пташник 37 Директорка ТОВ «Юридична фірма «Дроїд» «Європейська Солідарність»
Юлія Світлична 35 Депутатка Харківської обласної ради Самовисування
Яна Світлична 33 ФОП Самовисування
Ігор Швайка 44 Директор ТОВ «Медіа-Центр «Голос Свободи» ВО «Свобода» ВО «Свобода»
Джерело: дані ЦВК
Місце проживання/сфера, або вид діяльності Територія 179 округу Харківська область (крім території 179 округу), м. Харків м. Київ Разом
Безробітний 1 2 1 4
ФОП 2 2
Керуюча посада у ТОВ 2 2 4
Наукова сфера 1 1
Політична сфера 1 1
Разом 1 8 3 12
Джерело: дані ЦВК

За статтю 12 кандидатів розподілилися порівну: балотується 6 чоловіків та 6 жінок. Вікові характеристики показують «молодість політичного покоління» (принаймні в цьому окрузі), адже лише 4 кандидати з 12-ти старше 40 років, а найстаршим кандидатом є 51-річна Євгенія Агєєва. Третина кандидатів є тимчасово безробітними, ще 6 представляють приватний сектор в якості підприємців, або керівників товариств. Примітно, що лише один кандидат із 12-ти проживає на території округу, тоді як більшість (8 осіб) мешкають у Харкові, або на іншій території області.

Що стосується партійних характеристик, то лише 3 кандидати із 12-ти є членами партій, або висуваються від них: В’ячеслав Гурець – член партії «Наші» (хоча йде самовисуванцем), Ігор Швайка – член і висуванець ВО «Свобода», та Вікторія Пташник – висунута «Європейською солідарністю», хоча не є її членом.

Передвиборча кампанія: активність кандидатів

Якщо звернути увагу на активність усіх 12-ти кандидатів в різних сферах, то можемо побачити, що половина з них не проявляють жодної, або майже ніякої активності. В першу чергу це стосується 4-х кандидатів, за якими не було помічено жодних агітаційних дій: Дмитра Авакіна, Євгенії Агєєвої, В’ячеслава Гурця та Яни Світличної.

З декларації Авакіна можна дізнатися, що він – підприємець з харківського ринку Барабашово, і займається поставкою різного роду кріплень. У декларації В’ячеслава Гурця зазначено, що він – тимчасово безробітний, проте має 33 біткоїни на загальну суму 330 тис. гривень. Найбільшу цікавість представляє остання з цього списку людина – Яна Світлична. Через однакове прізвище із іншою кандидаткою Юлією Світличною ЗМІ та спостерігачі назвали її технічним кандидатом. Хоча сама кандидатка у численних інтерв’ю це заперечує, той факт, що вона не веде жодної діяльності на окрузі та, за даними ОВК, навіть не відкрила особистий рахунок, свідчить про зворотне.

Інші два порівняно неактивних кандидати – це Микола Музиченко та Олексій Пристай. За першим не помічені періодичні зустрічі із виборцями, кандидата немає у Facebook (акаунт у якому зараз, з точки зору виборця, виступає елементом «стартового пакету» кожного «серйозного» кандидата), проте у Краснограді присутній один білборд кандидата з вітанням з приводу початку Великого посту. Харків’янин Музиченко зараз є тимчасово безробітним, але з декларації можна зрозуміти, що він раніше працював у компанії «Укргазвидобування», зараз є членом громадської організації «Ветерани податкової служби», а на банківських рахунках тримає чималу кількість коштів.

Участь у виборчій кампанії кандидата Олексія Пристая варта уваги тому, що він вже був кандидатом у депутати Верховної ради за списком «Радикальної партії Ляшка» у 2014 році, проте, займаючи 84 позицію, не потрапив до парламенту. Кандидат проживає у Києві, володіє компанією, яка займається оптовою торгівлею металами, а також є членом громадської організації «Національний економічний ренесанс». Пристай не є членом жодної партії, йде самовисуванцем, але 25 лютого на своїй сторінці у Facebook виклав відео, де йому підтримку на виборах висловила Юлія Тимошенко від імені всієї партії «Батьківщина».

Кандидат Періодичні зустрічі з виборцями; участь у заходах Зовнішня реклама Активність у Facebook
В цілому неактивні
Дмитро Авакін
Євгенія Агеєва
Вячеслав Гурець
Микола Музиченко +
Олексій Пристай +
Світлична Яна
В цілому активні
Тетяна Єгорова-Луценко + Придорожні білборди, сітілайти +
Тетяна Лазуренко + +
Кирило Оксень +/– Великі білборди, сітілайти +
Вікторія Пташник + Великі білборди, палатки з агітаційними матеріалами +
Юлія Світлична + Великі білборди, сітілайти, кубічні банери, плакати +
Ігор Швайка + Плакати +

Кандидатів Тетяну Єгорову-Луценко, Тетяну Лазуренко, Кирила Оксеня, Вікторію Пташник, Юлію Світличну та Ігоря Швайку можна назвати такими, що проводять активну агітаційну діяльність по території 179-го округу. Кандидати періодично беруть участь у різних пам’ятних заходах, або святкуваннях. Наприклад, місцеві мешканці згадують про те, що 5-6-м кандидатам дали слово на святкуванні Масниці 1 березня в місті Красноград, і вони змогли донести свої вітання та позиції зі сцени.

Самовисуванка Тетяна Єгорова-Луценко народилася у Лозовій, проте наразі проживає у Харкові. На своєму територіальному походженні кандидатка завжди акцентує увагу під час зустрічей із виборцями, стверджуючи, що через це знає місцеві проблеми. Місцеві джерела повідомляють, що Єгорова-Луценко могла бути кандидатом від «Слуги народу» (деякі ЗМІ публікували свідчення її зустрічей із Кучером), проте неформальний куратор Зе-команди на Харківщині Вадим Слюсарєв нібито наполіг на кандидатурі Алєксєйчук.

Під час подання кандидатур до складу дільничних виборчих комісій, з кандидатом Єгоровою-Луценко трапився конфуз. Проаналізувавши отримані від неї списки, представники окружної комісії дійшли до висновку, що вони не зібрані шляхом добровільного набору людей, адже кандидати не відповідали на дзвінки, або заперечували факт погодження на роботу в ДВК, а більшість була взагалі з Луганської області, пенсіонери, або безробітні. Як повідомили члени окружної комісії, Єгорова-Луценко вважала, що подавати членів до складу ДВК потрібно обов’язково і що це формальність. Тому списки були взяті, ймовірно, з одного з доступних помічникам кандидатки реєстрів. Після набуття розголосу цього скандалу, Єгорова-Луценко 2 березня повідомила, що подала оновлений список кандидатур до ДВК.

Агітація кандидатів у місті Красноград

Тетяна Лазуренко є єдиним кандидатом із 37-ми, що проживає на території 179 округу. Вона була Зе-активістом під час попередніх виборчих кампаній у 2019 році, а за даними різних джерел, волонтери тодішнього помічника депутата Кучера Олександра Кайдаша, після відмови його балотуватися у 179 окрузі, перейшли саме до Тетяни Лазуренко. Після зняття з виборів кандидатки «Слуги народу» Вікторії Алєксєйчук, Лазуренко повністю перейняла «зелений» порядок денний, публікує ролики в стилістиці Зе-команди, підтримує діючого президента та намагається максимально асоціюватися із ним.

Вона дуже активно веде сторінку в Facebook, коментуючи поточні події, а також періодично зустрічається із виборцями. Мешканці Лозової кажуть, що Тетяна Лазуренко дуже популярна серед жителів маленького села Орілька в Лозівському районі тому, що вона там народилася. Проте у цієї кандидатки відсутня будь-яка зовнішня агітація та реклама, а тому впізнаваність серед мешканців округу – низька. Під питанням залишається те, звідки кандидатка Лазуренко взяла кошти на заставу, адже в її декларації єдиним джерелом доходу за останній рік зазначені виплати по безробіттю та разова виплата за роботу в ДВК.

Кандидат Кирило Оксень проживає в місті Харків, в декларації зазначив, що працює директором у ТОВ «Винім», яке займається роздрібною торгівлею напоями. Цей кандидат є протилежністю попередньому, адже він широко використовує зовнішню рекламу, нехтуючи, за словами місцевих жителів, частими особистими зустрічами та участю у заходах (хоча декілька зустрічей в Краснограді було). В Оксеня є приймальня в місті Красноград, про яку мало хто з жителів міста знає. Також, було помічено, що вся реклама кандидата була зосереджена у місті Красноград, натомість у Лозовій не було помічено жодного банера або агітаційної продукції.

Агітація кандидатів у місті Лозова

Вікторія Пташник намагається мобілізувати «промайданну» частину виборців округу: висувається від «Європейської солідарності», зустрічається із воїнами АТО, ООС, використовує відповідну риторику. Народилася в Києві, була депутатом Верховної ради від партії «Самопоміч», балотувалася до Верховної ради на виборах 21 липня 2019 року від партії «Голос», проте – безрезультатно. Донедавна будувала свою кампанію в «анти-зеленому» руслі, проте після зняття Алєксєйчук поступово зосередилася на конфліктах із командою кандидатки Юлії Світличної.

Спочатку, 9 березня штаби Пташник та Світличної обмінялися взаємними звинуваченнями у підкупі виборців, саме у тому, що команда Пташник роздавала мешканцям Сахновщинського району вітальні листівки, а команда Світличної – кошики квітів. Після цього штаб Пташник звинуватив команду Світличної у погрозах керівнику районного штабу. Потім, 10 березня, під час зустрічі Світличної із робітниками Панютинського вагоноремонтного заводу, трапився інцидент. Дівчину, шо знімала подію, вигнали із зали проведення зустрічі. Штаб Світличної акцентував на тому, що вона – провокатор, подруга Пташник, не показала посвідчення журналіста, а зустріч була закрита. Штаб Пташник відповідав, що штаб Світличної перешкоджав журналістській діяльності, не пустивши також журналістів каналу «Прямий» на зустріч та, взагалі, агітація не може бути закритою.

Раніше к політичних кругах Харківщини була присутня думка, що Ігор Райнін після переходу до «Опозиційної платформи-за життя» все ж зберіг контроль над харківською «Європейською солідарністю». Тож дані конфліктні інциденти штабів Світличної та Пташник можуть бути або спростуванням вищезазначеної тези (що ймовірніше), або навмисним «підвищенням градусу на публіку».

Кандидат Юлія Світлична є найбільш впізнаваним кандидатом у цьому окрузі. Звичайно, через колишню діяльність в якості голови Харківської облдержадміністрації. Кандидатка мала велику перевагу вже на старті виборчих перегонів, яку потрібно було лише «обґрунтувати». Це вона намагається робити усіма засобами, масованою зовнішньою рекламою, зустрічами із виборцями та активністю в соціальних мережах. Місцеві лідери думок кажуть, що вона має медійну підтримку телеканалу «Інтер» та регіональних телеканалів – і це підтверджується наявністю компліментарних сюжетів цих каналів в інтернеті. А до реєстрації кандидатом в депутати Юлія Світлична організовувала зустрічі з мешканцями як депутат обласної ради. Наприклад, місцеві жителі Краснограду зазначають, що робітників «Укрбургазу» примусово зводили на зустріч зі Світличною.

Останній активний кандидат з цього списку – партійний функціонер «Свободи» Ігор Швайка. Мешканець Люботину Харківської області тіснить Вікторію Пташник на «промайданному» полі. Швайка має не таку масовану зовнішню рекламу (вона в основному зводиться до невеликих плакатів), проте активно проводить зустрічі з виборцями.

Перестанови в ОВК і зняття Алєксєйчук

Кампанія у 179-му окрузі характеризується значною кількістю дивних і несподіваних рішень. Одними з таких рішень були заміна половини складу ОВК 24 лютого та зняття з передвиборчої гонки однієї з фавориток перегонів Вікторії Алєксєйчук. Але про все по порядку. Для повноти картини відтворимо повну хронологію важливих подій.

Дата Подія
10 січня Юлія Світлична склала повноваження керівника комісії обласної ради та анонсувала участь у виборах (не уточнюючи яких саме)
24 січня Створення та початок роботи ОВК
3 лютого На партійному з’їзді «Слуги народу» вирішено висувати у 179 окрузі Вікторію Алєксєйчук
10 лютого ЦВК реєструє кандидатів у депутати Вікторію Алєксєйчук (від «Слуги народу») та Олександра Діденко (самовисуванця, але партійця «Опозиційної платформи-за життя»)
14 лютого ЦВК реєструє кандидатку у депутати Яну Світличну
17 лютого ЦВК реєструє кандидатку у депутати Юлію Світличну
24 лютого Голова ЦВК та «Слуга народу» змінюють за своєю квотою 4-х та 2-х, відповідно, раніше призначених членів ОВК
26 лютого З’являються у публічному доступі результати опитування Соціологічної групи «Рейтинг» виборців 179 округу, де за кандидатку Юлію Світличну готові були проголосувати 49,8% тих, хто має намір йти на вибори. Таким чином вона випереджала найближчу конкурентку Вікторію Алєксєйчук на майже 40%
28 лютого Володимир Зеленський призначив голів 5-ти районних державних адміністрацій 179-го округу
3 березня З виборів знялися кандидати Вікторія Алєксєйчук та Олександр Діденко

Взагалі, першим дивним рішенням було рішення партії «Слуга народу» висувати у 179 окрузі кандидатку Алєксєйчук, яка, по-перше, програла вибори у 174-му окрузі у липні 2019 року, по-друге, не мала зв’язку із південно-західною Харківщиною, а, отже, не була відома широкому загалу округу. За даними різних джерел, в тому числі членів Зе-команди в Краснограді, рішення висувати Алєксєйчук було прийнято в Києві на закритому з’їзді. З приводу такого вибору звучать напівконспірологічні теорії, що це саме неформальний куратор Зе-команди на Харківщині Вадим Слюсарєв пролобіював висування «завідомо слабкого» кандидата Вікторії Алєксєйчук через домовленості зі своїм товаришем Ігорем Райніним, під протекторатом якого знаходиться інша кандидатка у 179 окрузі – Юлія Світлична.

Більш помірні теорії змикаються на одному висновку: це була помилка штабу. Адже була проігнорована, ймовірно, більш сильна кандидатура Олександра Кайдаша – помічника Олексія Кучера, який півроку працював у окрузі, розуміється в його проблемах та знайомий частині місцевих жителів. Також в «Слуги народу» завжди була опція домовитися про підтримку місцевого кандидата – наприклад, Тетяни Єгорової-Луценко. Тим паче, що багато місцевих джерел запевняють у тому, що вона має гарні відносини із Олексієм Кучером.

24 лютого – через тиждень після реєстрації Юлії Світличної – у ОВК відбувається несподівана заміна половини складу, включно із головою комісії. Відомо, що серед нових членів ОВК є:

  • Ірина Кравчина, яка була довіреною особою Вікторії Алєксєйчук на виборах 21 липня 2019 року. Призначена за квотою «Слуги народу»
  • Ігор Веретун, який був членом ОВК у 172 окрузі від кандидати Володимира Зеленського на президентських виборах 2019 року. Призначений за квотою Голови ЦВК.
  • В’ячеслав Мамонов, який є помічником народного депутата України з фракції «Слуга народу» від 172 округу Юрія Здебського. Призначений за квотою Голови ЦВК.
Суб’єкт висування К-ть членів ОВК Найвища посада
Слуга народу 2 Голова ОВК
Опозиційна платформа-за життя» 2 Заступник голови ОВК
Європейська солідарність 2 Секретар ОВК
Партія Шарія 1 Член ОВК
Радикальна партія Ляшка 1 Член ОВК
Голова Центральної виборчої комісії 4 Член ОВК
Джерело: дані ЦВК

Тобто, навіть за квотою Центральної виборчої комісії були призначені люди, які мають відношення до однієї політичної команди. А причини такої різкої заміни половини складу невідомі досі. Також варто додати, що заміною членів ОВК обурені деякі місцеві жителі, які подавали туди документи з метою стати членом дільничної комісії, але зі вступом до повноважень нових членів окружної комісії, ці документи зникли.

Минулий голова ОВК за квотою «Слуги народу» Олег Ждамаров стверджує, що він сам написав заяву про складання повноважень разом із другим членом комісії від пропрезидентської партії, проте на сайті ЦВК їх усунення з посад позначили саме як відставку за поданням партії. Члени ОВК зазначають, що тодішнє керівництво місцевої районної держадміністрації (тоді головою РДА був Олег Третьяков), яке за законом має надати матеріальне забезпечення окружній комісії та максимально сприяти організації виборів, навмисно цього не робило, нібито прагнуло зірвати процес виборів.

Наступним кроком було одночасне призначення Президентом України голів усіх районних держадміністрацій 179-го округу 28 лютого. Головою центру округу – Красноградського району – став Олександр Кайдаш. Здавалося б, що «Слуги народу» вирішили максимально боротися за перемогу в окрузі. Проте 3 березня кандидат Вікторія Алєксєйчук вийшла з виборчих перегонів, разом з іншим кандидатом – Олександром Діденком, який йшов самовисуванцем, але бувши членом «Опоплатформи-за життя», асоціювався з цією політичною силою.

Партія «Слуга народу» у Facebook розмістила компліментарний пост щодо Юлії Світличної, зазначивши, що «поява Світличної повністю змінило передвиборчу картину». Як такий цей пасаж теж став «картиною маслом», адже від Юлії Світличної декілька разів звучали заяви стосовно того, що вона планує брати участь у виборах, ще задовго до висування кандидатури Алєксєйчук.

В ОВК стверджують, що через зняття Вікторії Алєксєйчук певна кількість членів дільничних комісій, висунутих нею, відмовляються працювати на виборах. Але на роботу дільничних комісій це не вплине. Вони хоча і заповнені в мінімальному складі, але працюють без перебоїв, в чому запевняють всі члени окружної комісії.

Очікування та перспективи

Своєрідним маркером намірів кандидатів отримати вагомий електоральний результат може слугувати подання ними членів до складу дільничних виборчих комісій. За даними ОВК, кандидатури членів до ДВК подали лише 5 кандидатів: Вікторія Алєксєйчук (вже вибула з перегонів), Тетяна Єгорова-Луценко, Вікторія Пташник, Юлія Світлична та Ігор Швайка.

Безумовним фаворитом кампанії виглядає Юлія Світлична. Місцеві жителі Лозової та Краснограду скаржаться на велику кількість кандидатів. Можна сказати, що це грає на руку Світличній як відомому виборцям кандидату вже на початку, який вирізняться серед інших. Наявність у бюлетені двійника Яни Світличної не сильно завадить Юлії Світличній через те, що перша буде знаходитися у списку вже після колишньої голови ХОДА.

Зняття основного конкурента зменшило рівень інтриги, який і без того був невисокий. Також багато маркерів вказують на те, що колишню губернаторку підтримує партія «Опозиційна платформа-за життя», обласний осередок якої очолює Ігор Райнін – давній патрон Світличної. Це і підтримка телеканалу «Інтер», і несподіване зняття Олександра Діденка – члена вищезазначеної партії.

Через масовану зовнішню рекламу, яка збільшує впізнаваність серед виборців, та активні зустрічі з місцевими жителями, основними претендентами на друге місце можна вважати Тетяну Єгорову-Луценко та Вікторію Пташник. Саме вони змогли запропонувати певну альтернативу виборцям. Єгорова-Луценко відрізняється тим, що народилася в окрузі та позиціонує себе як «місцеву», яка знає всі проблеми південного заходу Харківщини – виборці це відзначають. А Вікторія Пташник зуміла акумулювати навколо себе весь «промайданний» табір округу, якого не влаштовує кандидат Юлія Світлична.

Заміна членів ОВК не на жарт налякала ЗМІ, експертів та спостерігачів за виборами. Багато лунало припущень, що через неможливість провладного кандидата виграти вибори може готуватися зрив виборів. Проте є й протилежні думки.

По-перше, зрив виборів колосально вдарить по іміджу діючої влади, адже громадськість знає і рейтинги кандидатів (тобто, хто, скоріш за все, переможе), і те, хто має «контрольний пакет» місць у ЦВК та ОВК.

По-друге, якщо до зняття кандидатки Алєксєйчук були певні ознаки готування зриву (заміна членів ОВК, оперативне призначення голів районів), то після нього – вони зникли. ОВК працює в активному режимі. Наприклад, 9 березня голова ОВК Олександр Чорний оголосив, що з метою полегшення роботи ДВК, бюлетені комісіям будуть передані на виїзних засіданнях.

Зараз обставини скоріше виглядають так, що Зе-команда визнала свою поразку та намагається вибудувати відносини із найбільш ймовірним переможцем виборів Юлією Світличною.

12 березня стало відомо, що на хід виборів може вплинути загальнонаціональний карантин, оголошений Кабінетом міністрів України у зв’язку із загрозою коронавірусу. Голова ХОДА Олексій Кучер оголосив, що обласна адміністрація відправила запит Центральній виборчій комісії з питання, чи необхідно проводити вибори у 179-му окрузі під час карантину. Кучер обґрунтував це тим, що люди через загрозу життю масово відмовляються працювати. ЦВК вирішила все залишити як є, обмежившись профілактичними заходами для учасників виборчого процесу.

Додатковою обставиною, яка може ускладнити встановлення результатів виборів, є озвучена 12 березня головою ОВК інформація про нестачу коштів на більше ніж одне перевезення членів дільничних комісій до ОВК. Це ставить під питання фінансову підтримку дільничних комісій у випадку, якщо їх членам треба буде повернутися через необхідність уточнення протоколів. У зв’язку з цим ЦВК запропонувала використовувати дільничним комісіям розроблену систему автоматичної перевірки даних протоколів – так звану ІАС «Вибори». Це має зменшити кількість випадків необхідності уточнення протоколів.

Висновки

Виборці Красноградського та Лозівського району з містом Лозова складають майже 71% від виборців всього 179 округу. Тому саме на цих районах зосереджена особлива увага активних учасників передвиборчої кампанії. Основними майданчиками та об’єктами агітації є 4-5 підприємств, які роблять значний внесок в функціонування міст Краснограду та Лозової та забезпечують роботою велику частку мешканців цих територій.

Вибори у 179 окрузі переповнені новими для місцевих жителів обличчями: лише один кандидат – Юлія Світлична – був відомий широкому загалу ще до початку виборчого процесу. Інші відомі особи, яких південно-західна Харківщина знала до цього (Анатолій Гіршфельд, Сергій Чернов, Віктор Остапчук), вирішили свої кандидатури не висувати.

Пропрезидентська партія «Слуга народу» серед череди ймовірних кандидатів висунула на виборах маловідому місцевим жителям Вікторію Алєксєйчук. Часткове розчарування Кучером та партією призвело до її низького рейтингу на старті кампанії. Це свідчить про те, що тепер одного партійного рейтингу «Слуги народу» не вистачатиме для перемоги на виборах – потрібен ще й особистий рейтинг, або хоча б впізнаваність кандидата.

Дивна заміна членів Окружної виборчої комісії, несподіване оперативне призначення голів усіх районів 179-го округу свідчать про хаотичні рішення владної команди з метою, яка досі відчутно не проявилася. Це або підготовка до використання масованого адміністративного ресурсу для перемоги своєї кандидатки, або підготовка до зриву виборів після невиправдання сподівань на перемогу останньої, або нервові спроби владнати непідконтрольну ситуацію в окрузі. Після зняття з гонки владного кандидата Алєксєйчук стало зрозуміло, що штаб «Слуги народу» полишив сподівання на перемогу, а сценарій зриву виборів став малоймовірним, адже він принесе діючій владі набагато більше іміджевої шкоди, ніж переваг.

Кампанія супроводжується значною кількістю конфліктів. Активність проявляють лише 6 кандидатів, а всі методи агітації застосовують лише 4 претенденти на мандат. Основна інтрига полягає у тому, наскільки великою буде перемога Юлії Світличної, та хто посяде друге місце – Тетяна Єгорова-Луценко чи Вікторія Пташник. Шанси отримати хоча б якійсь вагомі відсотки є у Кирила Оксеня, Ігоря Швайки та Тетяни Лазуренко.

Хоча місцева влада та адміністрації не висловлюють підтримку жодному з кандидатів, ситуація виглядає так, що перемога Юлії Світличної задовольнить усіх основних стейкхолдерів. А для більшості виборців основним мотивом голосування буде не стільки довіра, скільки його обізнаність щодо особи кандидата. Саме тому Світлична і має найбільший рейтинг в окрузі – вона була відома ще до початку кампанії, а інші кандидати не змогли підвищити свою впізнаваність до такого рівня, щоб бути здатними на рівних конкурувати із колишньою головою ХОДА.

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».