Вибори в Донецькій ОТГ: конкуренція, газ, благодійність | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Вибори в Донецькій ОТГ: конкуренція, газ, благодійність

Четвертий матеріал з циклу «Вибори 22 грудня 2019 р. у ОТГ Харківщини» присвячено виборам у Донецькій ОТГ. Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» досліджує особливості місцевих передвиборчих перегонів і чому конкуренція на виборах розгорнеться не лише між кандидатами, а й між селищами.

Донецька громада: шлях до об’єднання лежить через «Шебелинку»

Початковий варіант «Перспективного плану формування територій громад Харківської області» передбачав створення у Балаклійському районі, з-поміж інших ОТГ, двох окремих громад: Донецької та Андріївської. Проте села, яким було запропоновано об’єднатися навколо Донця, відмовилися. А за даними місцевої влади Андріївки, останні роки навіть обговорювався варіант формування за принципом «один район – одна громада» великої Балаклійської ОТГ. Варіант пропонувався зі сторони Балаклії та районної влади і, звісно, був вигідним районному центру.

Селищна влада Донця стверджує, що у початкову робочу групу зі створення ОТГ у Балаклійській райдержадміністрації навіть не включили представників Андріївки та Донця. Тож, запобігаючи втіленню об’єднання навколо Балаклії (а, відповідно, і передання їй всіх потенційних бюджетних коштів), Донецькою та Андріївською селищними радами в квітні 2019 року було прийнято рішення об’єднуватися в мінімальному форматі двох селищних рад.

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України.

Селища по обидва береги Сіверського Донця багато в чому відрізняються. Андріївка бере свій початок ще у 17-му столітті та є переважно одноповерховою. Натомість, Донець був створений, як поселення, близьке до газових родовищ, у другій половині 20-го століття, тому він територіально компактніший, та в основному складається з багатоповерхових будинків. В Андріївці діючий голова Євген Бабаков безперервно займає свою посаду з 2002 року, в Донці селищний керівник змінюється кожну каденцію. При чому діючий селищний голова Донця Віктор Ващенко переміг на останніх позачергових виборах 2017 року з відривом від суперника лише у 6 голосів при вкрай низькій явці (на сайті ЦВК інформації немає, проте сам голова сказав, що вона була близько 20%). Андріївська селищна рада здійснює свої повноваження тільки на території Андріївки, а в підпорядкуванні Донецької селищної ради знаходяться ще 4 села.

* дані щодо чисельності мешканців можуть дещо відрізнятися через застарілість наявної у відкритому доступі статистичної інформації, однак дозволяють скласти уявлення щодо розміру громади і співвідношення мешканців у центрі та на периферії.

** дані щодо кількості виборців станом на 22 липня 2019 року

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України, дані ЦВК.

Проте є особливості, що роблять схожими та об’єднують ці два територіальні суб’єкти нової ОТГ.

Перша – це концентрація на їх території підприємств найбільшого в Україні газопромислового управління «Шебелинкагазвидобування». За словами місцевих жителів, щоденна робоча міграція на газові підприємства з одного селища в інше, і навпаки, є для них цілком звичайним явищем.

Друга особливість – це майже однакова кількість населення (відповідно і виборців), але Донецька рада більша за рахунок населення 4-х сіл.

Перша ознака відіграє найбільш вагому та позитивну роль у саме такій конфігурації об’єднання (без «зайвих» сусідніх рад). Місцева влада не приховує той факт, що селища наразі є у положенні «жебраків», коли малий розмір бюджету (близько 7 млн. грн. в Андріївці, та близько 9 млн. грн. в Донці) не дозволяє їм втілювати в життя великі інфраструктурні проекти, які зараз реалізуються тільки завдяки фінансовій підтримці «Шебелинки» (наприклад, побудова спорткомплексу у Донці). За даними селищних рад, до 2002 року в них майже не було комунальної власності, тому що всі великі інфраструктурні об’єкти були на балансі газовидобувного підприємства. І лише після 2002 року вони почали переходити в підпорядкування місцевих рад.

Влада майбутньої ОТГ впевнена, що після створення громади в саме такій конфігурації бюджет має значно зрости через надходження податків із крупного підприємства на території і Донця, і Андріївки. Вже звучать пропозиції, спрямовані на подальшу взаємну інтеграцію двох селищ: створення регулярного автобусного сполучення, будівництво доріг, будівництво ЦНАПу і т.п. Умовним «символом» об’єднання Донця та Андріївки має стати відремонтований до Нового року міст між двома селищами.

Проте друга ознака – майже однакова кількість населення – може негативним чином вплинути на подальше функціонування громади. Наприклад, жителі Андріївки вкрай стурбовані тим, що після об’єднання центром всіх важливих (медичних, адміністративних) послуг стане Донець. Головним завданням для місцевої влади (і особливо депутатів, обраних в округах Донця) після зайняття посад має стати формування такого принципу розподілу бюджетних коштів, який би не створював ситуацію «перетягування канату», адже донецькі депутати в новій раді ОТГ будуть в більшості (14 місць з 26-ти).

Вибори 22 грудня: нинішній голова vs колишні голови vs новачки

На посаду голови ОТГ свої кандидатури до місцевої ТВК подали 7 кандидатів. Двоє з них балотуються від партій, інші 5 – самовисуванці. Донець представлений більшою кількістю кандидатів, ніж Андріївка – проживають в ньому 5 кандидатів, у Андріївці – лише 2.

Андріївський селищний голова, який займає свою посаду безперервно з 2002 року, Євген Бабаков тепер буде боротися за головування в ОТГ. Одні критикують його за відсутність результатів роботи, поганий стан інфраструктури в селищі. Інші відмічають його «чуйність» та швидке реагування на запити жителів. Мешканці Андріївки багатьма причинами пояснюють таке довге перебування його на посаді. Узагальнити їх можна так: він виглядає таким головою, якого не можна похвалити за якісь масштабні речі, проте він відносно влаштовує всі групи інтересів та достатню частину місцевих жителів, що дозволяє йому переобиратися вже 3 рази поспіль (у 2006, 2010 та 2015 роках). Його також знають і в Донці, й теж не відмічають особливих заслуг.

Другим кандидатом з Андріївки є Анаіт Арутюнян, яка є безпартійною, але висувається від партії «Слуга народу». В даних про кандидатів зазначено, що вона є директором фермерського господарства, проте в Андріївці її знають як колишню начальницю селищного ЖКГ. З фермерством тісно пов’язаний її батько – Саргіс Арутюнян. Він є підприємцем в аграрній сфері та депутатом Балаклійської районної ради (обирався до неї від партії «Блок Петра Порошенка»).

У кампанії, яку веде Арутюнян, балотування від пропрезидентської партії використовується на повну: кандидатка усіма способами намагається асоціюватися із Зе-командою. Вся зовнішня реклама та агітація  виконані у зелених тонах, а в соціальних мережах Арутюнян виставляє фотографії із головою Харківської облдержадміністрації Олексієм Кучером, який приїздив на інспекцію ремонту моста між селищами, та депутатом-мажоритарником цього округу Олександром Літвіновим під час його депутатського прийому громадян.

Помітною складовою передвиборчої кампанії Анаіт Арутюнян є використання вже традиційного для сільської місцевості методу – залучення благодійного фонду, який розгорнув свою діяльність у Донці та Андріївці за декілька місяців до виборів. Сам Фонд – «Благодійний фонд соціального розвитку Харківської області» – функціонує з 2014 року і займається наданням різних послуг громадам та мешканцям харківського регіону.

Як зазначає кандидатка, вона запросила волонтерів цього благодійного фонду провести декілька разів безкоштовне медичне обстеження для всіх бажаючих жителів Донця та Андріївки, на що Фонд «погодився». За словами місцевих жителів та представників органів влади, до старту передвиборчої кампанії Фонд лише декілька разів за 5 років був на території населеного пункту, а безоплатні медичні послуги здійснювалися без дозволу місцевої влади в селищній поліклініці.

Джерело: дані Донецької ВК.

Третій кандидат на посаду голови ОТГ, але перший із селища Донець – Анатолій Наздрачов. Він, перш за все, відомий місцевим жителям як колишній голова селищної ради (каденцій 2006-2010, 2015-2017 рр.). Цей кандидат є достатньо популярним серед частини донеччан та відомим серед виборців Андріївки. Деякі кандидати в депутати ради ОТГ публічно у передвиборчих плакатах надають підтримку Ноздрачову, ймовірно, намагаючись асоціюватися з ним в уяві виборців. За інформацією місцевої влади (дані на сайті ЦВК відсутні), у 2015 році він здобув відносно впевнену перемогу на виборах голови селища, проте у 2017 році був вимушений піти у відставку «за станом здоров’я», не вдаючись у конкретику.

Владислав Богуславський – другий представник селища Донець зі списку кандидатів, і третя людина з досвідом селищного головування. Він очолював Донецьку селищну раду у 1998-2002 роках. Сайт ЦВК таких даних не містить, проте, за численною інформацією від місцевого населення, після 2002 року Богуславський брав участь у майже кожних виборах, проте безрезультатно. До речі, саме він і є тим опонентом, якого з відривом у 6 голосів обійшов діючий голова Донця Віктор Ващенко. Владислав Богуславський є членом партії «Сила людей», при цьому йде самовисуванцем; працює вчителем у школі та має відносно високий рівень впізнаванності серед виборців обох селищ.

Останні три кандидати – Юрій Полупан, Євген Базалюк та Олександр Олещенко – або маловідомі виборцям, або не викликають такого широкого резонансу серед них. Юрій Полупан є завідуючим місцевого будинку культури, яким володіє «Шебелинкагазвидобування», а тому тамтешні виборці знають його переважно як «кандидата від Шебелинки».

Майже всі кандидати на посаду голови громади здійснюють передвиборчу агітацію. За інформацією, що надали місцеві жителі, всі кандидати застосовують такий тип агітації, як особисті зустрічі із виборцями та агітаційні листівки в поштові скриньки. За двома кандидатами – Юрієм Полупаном в обидвох селищах та Євгеном Бабаковим у Андріївці була помічена така форма агітації, як плакати на стовпах та дошках оголошень. Натомість, Анатолій Наздрачов обрав спосіб розклеювання своєї передвиборної програми на дверях під’їздів будинків в селищі Донець. Олександр Олещенко обрав відеоролики у соціальних мережах, як основний канал донесення інформації до виборця. Найбільш активним кандидатом за широтою застосування агітаційних технологій є Анаіт Арутюнян. В обидвох селищах (проте в Андріївці більше) були помічені наступні типи агітації: придорожні біг-борди, стенди, календарики в місцевих магазинах та мобільна бригада на агіт-мобілі.

Вибори в округах: складна ситуація для виборця

Для участі у виборах в 26-ти округах Донецької ОТГ зареєструвалися 163 кандидати, 6 з яких в подальшому зняли свої кандидатури. 68% кандидатів (111 осіб) є самовисуванцями, інші 52 кандидати – від 4-х партій («Слуга народу», «Опозиційна платформа-За життя», «Довіряй ділам» та «Батьківщина»). При чому, половина з них – це висуванці пропрезидентської політичної сили.

Лише партія «Слуга народу» «закрила» всі округи і при позитивному для неї результатові може розраховувати на більшість місць у раді Донецької ОТГ. Інші 3 політичні сили за будь-яких умов не матимуть більшість місць, а значить ми можемо зробити висновок, що, як і у випадку з ОТГ у Куп’янському районі, ці партії номінально декларують участь у місцевих виборах, не маючи достатньої інституційної або адміністративної (як у випадку пропрезидентської партії) спроможності для кооптації місцевих кандидатів до своїх лав.

Джерело: дані Донецької ВК.

В цілому, кількість поданих заяв на участь у виборчих перегонах відповідає чисельності населення кожної селищної ради (86 кандидатів – представники Донця, 77 – Андріївки). Партійний розподіл кандидатів по селищах виглядає пропорційно у всіх політичних сил, окрім «Довіряй ділам», яка знайшла кандидатів на більшість округів Андріївки, але не знайшла більше одного кандидата в Донці.

Ситуація відсутності в жодного кандидата членства в партії при балотуванні від неї, з огляду на досвід 3-х попередніх ОТГ, – вже звична для політичної сили «Слуга народу». Такий же стан справ і в «Опоплатформи-За життя»: тільки один кандидат з 11-ти є членом партії. Натомість, у «Довіряй ділам» та «Батьківщини» по 7 кандидатів, які вступили до партії. Цікавий факт, що в списках кандидатів можна знайти і по одному представникові партій «Наші» та «Сила людей», проте йдуть на вибори вони як самовисуванці.

Джерело: дані Донецької ВК.

Не є дивним, що за сферою діяльності 45% кандидатів у депутати ради ОТГ, в якій ключовим підприємством є «Шебелинкагазвидобування», є працівниками нафтогазової галузі. Працівників сфери освіти не так багато, на відміну від 3-х ОТГ Куп’янського району, тому що в селищах (тим паче, в яких є підприємства) «вмикаються» додаткові канали рекрутування кандидатів, окрім шкіл та сільських будинків культури.

Джерело: дані Донецької ВК.

Зважаючи на велику кількість кандидатів в округах (в кожному змагається від 4-х до 9-ти осіб, а в більшості округів від 6-ти кандидатів) та той факт, що велика кількість місцевих жителів не знає кандидатів свого округу, можна припустити, що виборці будуть визначатися в останній момент на дільниці. І хоча на виборах такого рівня партійна орієнтація виборця низька, в такому випадку може бути ймовірність «асоціативного» голосування по партіях, а через це збільшуються шанси кандидатів популярних зараз в цій місцевості партій – «Слуга народу» та «Опозиційна платформа-За життя».

Очікування та перспективи

Станом на сьогодні можна сказати, що вибори голови Донецької ОТГ мають конкурентний характер й їх результати носять непередбачуваний характер.

По-перше, про це свідчить те, що майже кожний кандидат має щось в своєму «активі» (благодійний фонд, адміністративний вплив, довіра виборців), при цьому поступаючись суперникам по інших «пунктах» вподобань місцевих жителів. У цілому, такий розклад не дозволяє  говорити про наявність чітко вираженого лідера перегонів.

По-друге, важливим чинником, який впливає на вподобання виборців, є фактор територіальної ідентичності. Через її високу ступінь при голосуванні виборці Донця більше надають перевагу кандидатам зі свого населеного пункту. Те ж саме можна сказати і про мешканців Андріївки. Скоріш за все, це викликано наявним «паритетним» форматом ОТГ, де представники обидвох селищ вважають (і цілком обґрунтовано, адже населення в них майже однакове), що саме їх населений пункт має бути неформальним центром ОТГ. А у разі перемоги представника не їх селища, у бюджетному розподілі, і не тільки, буде «несправедливо» надаватися перевага «сусідам» по громаді.

Тому, більший шанс на перемогу є в тих кандидатів, які мають хоча б впізнаваність серед жителів «не свого» селища, а, значить, можуть розраховувати на частину голосів звідти. Також, якщо основна боротьба буде розгортатися всередині селищ між «земляками», то треба згадати і про той факт, що з Донця висувається 5 кандидатів, а з Андріївки – 2. Відповідно у кандидатів з другого селища конкуренція – менша.

Хоча за широтою агітації фаворитом виглядає Анаіт Арутюнян, так не можна сказати про її передвиборчі позиції. Багатьох жителів Андріївки навіть насторожує та відвертає «агресивна» реклама кандидатки на посаду голови громади.

Стосовно явки думки місцевих жителів та представників влади різняться. На користь прогнозування  високої явки звучить теза, що вибори викликали незвичайно широкий резонанс серед місцевих жителів. На користь явки низької – те, що вибори проводяться у передноворічний час, що – це місцеві вибори, та що виборці розчарувалися і не хочуть йти голосувати через високий рівень «поливання один одного брудом» кандидатами на посаду голови. Зважаючи на зазначене раніше та те, що навіть на загальнонаціональних виборах явка у Донці та Андріївці була на декілька відсотків меншою, ніж в цілому по області та округу, можна припустити, що на цих виборах явка не буде високою.

Висновки

1) Донецька ОТГ створена в результаті бажання двох газопромислових селищних рад зберегти та примножити автономність від районного центру – Балаклії. Такий мінімалістський формат об’єднання двох майже однакових за населенням селищ, з одного боку, надасть 10-кратне зростання надходжень до бюджету громади, а з іншого – створить паритет двох великих центрів. А подальше зростання конфліктності, або, навпаки, укріплення громади буде залежати від діяльності місцевої влади.

2) За крісло голови ОТГ борються 7 кандидатів, з яких один є нинішнім головою Андріївки, двоє – колишні голови Донця, інші чотири – нові кандидати. Представляють політичні сили двоє кандидатів, інші – самовисуванці. Серед кандидатів застосовуються різноманітні методи агітації та отримання підтримки виборців – від залучення благодійного фонду до передвиборчих плакатів та програм.

3) Для обрання до ради новоствореної Донецької ОТГ в 26-ти округах балотується 157 кандидатів у депутати. Більшість з них – самовисуванці та робітники нафтогазової сфери. В кожному окрузі висувається від чотирьох до дев’яти кандидатів, проте в більшості з них (в 15-ти з 26-ти) конкуренція становить 5-6 кандидатів на місце.

4) Через фактор територіальної ідентичності у голосуванні виборців, основна конкуренція на виборах голови Донецької ОТГ, ймовірно, розгорнеться між кандидатами в рамках одного селища, а вже потім за голоси жителів всієї громади. Проте, через ймовірно низьку явку та відсутність чітко вираженого фаворита, можна припустити, що перемога будь-якого кандидата буде з невеликим відривом.

Максим Широченков

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений у рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».