Експерт Аналітичного центру “Обсерваторія демократії” Юлія Біденко в ефірі програми “Тема дня” (22 травня 2017 року) | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Експерт Аналітичного центру “Обсерваторія демократії” Юлія Біденко в ефірі програми “Тема дня” (22 травня 2017 року)

Під час ефіру експерт Аналітичного центру «Обсерваторія демократії» Юлія Біденко висвітлила наступні питання:

  • Які перспективи, крім можливості безперешкодних мандрівок Шенгенською зоною, чекають українців після такого жаданого підписання законодавчого рішення про введення Євросоюзом безвізового режиму для громадян України?
  • Безвіз – це геополітична перемога України чи один з небагатьох виконаних пунктів у передвиборчій програмі, відповідно, – політична перемога Петра Порошенка?
  • Скоріш за все, для України будуть висунуті переліки якихось нових вимог від Євросоюзу, як це було із безвізом. Які вигоди з цього будуть мати пересічні українці? Ми вже просунулися, тобто ми вже почали будувати Європу в Україні. Чи можемо сподіватися, що далі на цьому шляху ще більше будемо наближатися до тих європейських норм, які звикли брати за взірець?
  • Чому країни балканського напрямку більше, швидше наблизилися до цієї мети? Чи швидше у них пройшли ті реформи, які Україна ще тільки впроваджує, чи йдеться про якійсь політичні, можливо, геополітичні симпатії? В чому причина може бути?
  • У нас таким партнером, на якому сьогодні межа Євросоюзу зупинилася – це Польща. І вона доволі потужно в деяких питаннях лобіювала інтереси України в Євросоюзі. Чи вистачить потужності, вагомості, авторитету Польщі, аби Україну долучити, і чи не можуть позначитися на такому напрямку розвитку певні ускладнення, політичні, які виникли останнім часом між Польщею та Україною?
  • Маємо говорити не тільки, можливо, про переваги, а і про можливі ризики. Про той наплив трудових мігрантів до Польщі. Це стало певним логічним продовженням тієї кризи, з якою зіткнулась й Польща, й країни Балтії: коли у них відкрилась межи в Шенгенську зону, долучилися до Євросоюзу, то відбувся великий відтік молоді. Залишилося чимало вакансій, чимало пенсіонерів і мало працівників. Чи не ризикує Україна зіткнутися із такими труднощами, з такою кризою?
  • Як вплине, на Вашу думку, безвізовий режим на формування світогляду українців? Чи можемо сподіватися, що подорожуючи Європою, навчимося такої самої нетерпимості до корупції, як європейці, такої самої принциповості у питаннях захисту прав людини? Впродовж скількох років чи поколінь можемо перейняти такі європейські норми і цінності?
  • Чи стане безвіз запорукою підвищення популярності Президента і, можливо, значущим фактором для того, аби виграти наступні президентські вибори і залишитися на другий термін?

Матеріал підготовлено у рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Європейського фонду демократії (EED) та Уряду Канади