Місцеві вибори-2020 в Краснограді: передвиборний розклад | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Місцеві вибори-2020 в Краснограді: передвиборний розклад

За затвердженим у липні 2020 року новим адміністративно-територіальним поділом, Красноград, місто районного значення, стало центром Красноградської міської територіальної громади та укрупненого Красноградського району.

До складу Красноградської міської територіальної громади увійшли Красноградська міська рада, а також Зорянська, Іванівська, Кирилівська, Миколо-Комишуватська, Піщанська та Хрестищенська сільські ради. Населення громади складає орієнтовно 31 683 осіб, з них 20 272 – мешканці міста Краснограду. Станом на 30 вересня поточного року у Красноградській міській громаді налічується 24 988 виборців, для виборів депутатів міської ради було створено 3 виборчі округи.

До нового, укрупненого, Красноградського району, крім колишнього Красноградського, увійшли також колишні Зачепилівський, Кегичівський і Сахновщинський райони. За чисельністю населення Красноградський став найменшим з 7-ми районів області: у ньому проживає близько 108 тисяч осіб. Він розташований на південному заході Харківської області і межує з Полтавською та Дніпропетровською областями. Оновлений укрупнений район включає Красноградську міську територіальну громаду, Зачепилівську, Кегичівську, Сахновщинську селищні, а також Наталинську і Старовірівську сільські громади.

Джерело: Геопортал адміністративно-територіального устрою України.

Економічною основою району є аграрний сектор (з домінуванням вирощування зернових і технічних культур) та видобуток природного газу. На території району функціонує більше 40-ка сільськогосподарських підприємств. Серед найбільш значущих: «Промінь» (керівник – Сергій Луговий, депутат Красноградської районної ради VI скликання від «Партії регіонів»), «Зоря», ТОВ «Аграрник» (директор – Віктор Біляк, депутат Красноградської районної ради VI скликання від «Аграрної партії України»).

Найбільшим підприємством у галузі видобутку газу є Бурове управління «Укрбургаз» – філія АТ «Укргазвидобування». Виконуючий обов’язки директора – Іван Сушинський, депутат Охтирської міської ради у 2015-2017 роках (пройшов на виборах 2015-го від «ВО «Батьківщина», але у 2017-му відмовився від мандату і його депутатські повноваження були достроково припинені).

Очільником Красноградського району є Володимир Птишник, обраний депутатом Красноградської районної ради на місцевих виборах у 2015 році від партії «Відродження». А міським головою Краснограду є Володимир Максим, який пройшов на цю посаду у 2015-му теж від партії «Відродження».

Бекграунд місцевих виборів Краснограду

За підсумками місцевих виборів 2010 року до Красноградської районної ради пройшли 5 партій, до Красноградської міської ради – теж 5. Більшість в обох радах отримала «Партія регіонів»: в районній – 18 місць з 28-ми (64,3 % мандатів), в міській – 29 з 36-ти (80,6 % мандатів). Друге місце в районній раді посіла «Аграрна партія України»: 5 мандатів з 28-ми (17,9 %); а в міській, з великим відривом від переможця, – «Комуністична партія України»: 3 місця з 36-ти (8,3 %).

Міським головою став Володимир Максим – висуванець та член «Партії регіонів», начальник Красноградського районного відділення підприємства АК «Харківобленерго».

Джерело: дані ЦВК.

На місцевих виборах 2015 року позначилися загальнонаціональні зміни, що відбулися в період 2013-2014 рр. Після заборони та розпаду «Партії регіонів» та «Комуністичної партії України» звільнилася велика  електоральна ніша, в змагання за яку вступили «нові» та деякі інші «старі» політичні партії.

До Красноградської районної ради списки кандидатів подали 12 політичних партій: «Європейська солідарність» («БПП «Солідарність»»), «ВО «Батьківщина», «Відродження», «Аграрна партія України», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Ліва опозиція» («Нова держава»), «Українське об’єднання патріотів-Укроп», «Партія пенсіонерів України», «Сила людей», «Сильна Україна» («Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна»»), «Волонтерська партія України», «Європейська партія України». На 34 депутатських крісла претендувало 195 кандидатів.

До Красноградської міської ради кандидатів висунули 9 партій: «Європейська солідарність» («БПП «Солідарність»»), «ВО «Батьківщина», «Відродження», «Аграрна партія України», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Сила людей», «Ліва опозиція» («Нова держава»), «Волонтерська партія України», «Європейська партія України». Загалом, 149 зареєстрованих кандидатів – на 26 місць у міській раді.

З них 5 політичних партій висунули кандидатів на посаду міського голови Краснограда: «Сила людей», «Відродження», «ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «Аграрна партія України». Ще чотири кандидати на посаду мера шли безпартійними самовисуванцями.

За підсумками місцевих виборів-2015, місця у Красноградській районній раді здобули 5 партій, у Красноградській міській – 6. Жодна політична партія не змогла отримати депутатської більшості, як «Партія регіонів» у 2010-му. Першість в обох радах у 2015 році здобула партія «Відродження»: у районній раді – 15 місць з 34-х (44,12 % мандатів), в міській – 12 місць з 26-ти (46,15% мандатів). Друге місце посіла «Аграрна партія України», укріпивши власні позиції в порівнянні з результатами виборів 2010 року. У районній раді вона зайняла 8 місць з 34-х (23,53%), у міській – 5 з 26-ти (19,23%).

Джерело: дані ЦВК.

Політичні зміни на всеукраїнському рівні досить масштабно позначилися на персональному складі обранної у 2015-му Красноградської районної ради. У порівнянні з попередньою каденцією вона оновилася на 82,4 %, тобто, більш ніж на 4/5. 6 депутатів (17,6%) виявилися «старими» обличчями. З них – двоє висуванців у 2010-му від «Партії регіонів», що поміняли суб’єкта висування на «Аграрну партію України». Ще 2 депутати Красноградської міської ради VI-го скликання (2010-го року обрання) від «Партії регіонів» обралися до Красноградської районної ради у 2015 році від партії «Відродження».

Депутатський склад Красноградської міської ради склад оновився на 73,1%, тобто, майже на 3/4. «Старими» обличчями виявилися 7 депутатів. 4 депутати, обрані у 2010-му, від «Партії регіонів» у 2015-му переобралися від інших партій: «Аграрної партії України» (2), «Відродження» (2). Ще двоє, що були обрані у 2010 році від «Партії регіонів» до Красноградської районної ради, у 2015-му змінили суб’єкта подання на «Аграрну партію України» та раду: зайняли крісла в Красноградській міській раді.

Разом з тим, всупереч тренду на оновлення, діючий голова Краснограда Володимир Максим – переможець виборів-2010, екс-висуванець та екс-член «Партії регіонів» – крісло мера за собою зберіг. К виборам 2015 року він вийшов з «Партії регіонів», постав перед виборцями безпартійним висуванцем від партії «Відродження» та знову переміг з результатом 44,8 % голосів.

Місцеві вибори-2020: кандидати у депутати Красноградської районної та міської рад

До Красноградської районної ради на виборах 2020 року списки кандидатів зареєстрували 7 політичних партій: «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «Блок Світличної «Разом!», «ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Опозиційна платформа-За життя», «Слуга народу».

Джерело: дані ЦВК.

За 38 депутатських мандатів Красноградської районної ради змагаються 229 кандидатів. Максимальну кількість кандидатів подала одна політична партія – «Блок Кернеса-Успішний Харків!», а найменшу – «Європейська солідарність».

До Красноградської міської ради кандидатів висунули 11 політичних партій: «Акцент», «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «Блок Світличної «Разом!», «ВО «Батьківщина», «Європейська солідарність», «За майбутнє», «Наш край», «Опозиційна платформа-За життя», «Партія Шарія», «Слуга народу», «Соціал-демократична партія».

Джерело: дані ЦВК.

Загалом, на 26 місць у міськраді претендують 220 кандидатів. Максимальну кількість кандидатів подали 2 політичні партії: «Блок Кернеса-Успішний Харків!» та «Слуга народу»; найменшу – 3: «Європейська солідарність», «Партія Шарія», «Соціал-демократична партія».

Кандидати на посаду міського голови Краснограда

Всього на посаду Красноградського міського голови балотується 9 кандидатів: 5 – від партій, 4 – шляхом самовисування. Суб’єктами висування кандидатів від партій є  «Опозиційна платформа-За життя», «Слуга народу», «Наш край», «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «Блок Світличної «Разом!». У трьох з них кандидат у мери міста одночасно є «першим номером» списку партії до міської ради: «Опозиційна платформа-За життя», «Блок Кернеса-Успішний Харків!», «Блок Світличної «Разом!».

Джерело: дані ЦВК.

Ігор Абакумов – безпартійний самовисуванець на посаду голови Краснограда – працює начальником відділу районного радіомовлення Телерадіокомпанії Красноградщини «Центр». У 2015 році був обраний депутатом Піщанської сільської ради Красноградського району як самовисуванець.

Олександр Гончаренко – безпартійний висуванець від «Опозиційної платформи-За життя». Одночасно балотується у мери Краснограду та до Красноградської міськради (очолює виборчий список партії). Він – директор Товариства з обмеженою відповідальністю «Красноградська міжвідомча пересувна механізована колона» № 28 (ТОВ ПМК-28). Основний вид діяльності компанії – надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна. Гончаренка було призначено директором у 2011 році, повноваження продовжені до 2021 року.

Також відомо, що Олександр Гончаренко – керівник Красноградської районної організації «Європейської партії України», депутат Красноградської районної ради V скликання (обраний на місцевих виборах 2006 року). На місцевих виборах 2015 року шов першим номером списку «Європейської партії України» до Красноградської районної ради, але жодного мандату у раді партія тоді не здобула.

Іван Горобець – безпартійний, балотується у мери шляхом самовисування. Він – фізична особа-підприємець. Основний вид діяльності – роздрібна торгівля з лотків і на ринках. У поточному 2020 році був кандидатом у члени наглядової ради «Красноградського підприємства теплових мереж» як представник громади міста.

Олександр Кайдаш. – діючий голова Красноградської райдержадміністрації (призначений 28 лютого 2020 року), безпартійний, – йде кандидатом у мери від «Слуги народу». У минулому він – професійний спортсмен-легкоатлет.

На парламентських виборах 2019-го очолював передвиборний штаб «Зе-кандидата»-мажоритарника Олексія Кучера у 179-му окрузі, до якого входив Красноград. А коли Кучер виграв вибори і став народним депутатом, Кайдаш отримав статус його помічника. На довиборах народного депутата у 179-му окрузі (замість призначеного головою Харківської облдержадміністрації Кучера) в березні 2020 року Кайдаш балотувався в якості кандидата-самовисуванця, але зняв свою кандидатуру після отримання пропозиції очолити Красноградську РДА.

Раніше Кайдаш також брав учать у виборчому процесі: на парламентських виборах у 2012-му був довіреною особою кандидата-самовисуванця у 171-му одномандатному окрузі Геннадія Вітера.

Окрім того, Олександр Кайдаш – засновник ТОВ «Мега-фітнес-плюс» (компанія зареєстрована у Харкові) та  громадської організації «Харківський міський спортивний клуб «Рекорд».

Агітацію перед місцевими виборами-2020 Олександр Кайдаш проводить, використовуючи можливості посади: відвідує урочисті та спортивні заходи Красноградського району, з подальшим висвітленням у підконтрольних медіа-ресурсах. В той же час, є об’єктом незаконних методів передвиборної боротьби: плакати та білборди кандидата, розміщені у Краснограді, були неодноразово пошкоджені та розмальовані.

Сергій Камінський, який балотується від партії «Наш край», – безпартійний, фізична особа-підприємець, радник голови Красноградської районної державної адміністрації з гуманітарних питань. За даними порталу Youcontrol, він є уповноваженою особою ТОВ «Желдор-будінвест», яке займається будівництвом доріг та автострад.

У квітні 2020 року прізвище кандидата з’явилося в ЗМІ у статті про конфлікт з орендаторкою ставка у Красноградському районі. Конфлікт, судячи зі статті, полягав в тому, що Камінський з друзями хотіли поставити сітки на ставку, який був в оренді, а орендаторка заперечувала цьому наміру. В результаті, як повідомило ЗМІ, Камінський почав їй погрожувати, а вона викликала поліцію, яка вилучила у чоловіків рибальські снасті і склала протокол.

Самовисуванець Олександр Клочков працює водієм у Головному управлінні держгеокадастру Харківської області. На місцевих виборах 2015 року був обраний депутатом до Красноградської районної ради від партії «БПП «Солідарність», у раді – член постійної комісії з питань бюджету та фінансів. А раніше Клочков обіймав посаду першого заступника Красноградської райдержадміністрації.

Світлана Кривенко висувається на посаду Красноградського міського голови від політичної партії «Блок Кернеса-Успішний Харків!» і паралельно балотується в депутати Красноградської міськради – йде «першим номером» у списку цієї партії. За резульатами місцевих виборів 2015-го стала головою Піщанської сільської ради Красноградського району (балотувалася шляхом самовисування). До цього працювала в Піщанському навчально-виховному комплексі (НВК) соціальним педагогом.

Сергій Лобач – юрисконсульт Красноградського районного відділу АТ «Харківобленерго», балотується у мери Краснограду шляхом самовисування. Має освіту за фахом інженер-електрик та юрист, викладач правових дисциплін. Працював на АТ «Ланнівський цукровий завод», у Центрі електрозв’язку № 5 «Укртелекому» та ВАТ «Красноградський маслосирзавод». У 2015 році висувався кандидатом в депутати Красноградської районної ради від політичної партії «ВО «Батьківщина» (йшов під 12-м номером у списку). «Батьківщина», за результатами виборів, отримала у райраді 3 мандати, Лобачу депутатське крісло не дісталося.

Олександр Машко – член політичної партії «Блок Світличної-Разом!», балотується від неї у мери та в депутати міськради, очолює виборчий список. Він – діючий заступник голови Красноградської районної держадміністрації, депутат Красноградської районної ради від «БПП Солідарність». На виборах 2015-го балотувався за списком партії, працюючи на той час у Красноградській РДА водієм. До 2018 року був зареєстрований як  фізична особа-підприємець (сфера діяльності – роздрібна торгівля, ремонт побутових виробів та предметів особистого вжитку). Машко – активний у соціальних мережах: має профіль кандидата у Facebook та сторінку прес-служби в Telegram, де висвітлюється його передвиборна діяльність.

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).  Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».