Динаміка складу та орбіти впливу у Харківських тервиборчкомах | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Динаміка складу та орбіти впливу у Харківських тервиборчкомах

За законодавством, територіальні виборчі комісії (ТВК) визначатимуть результати та підводитимуть підсумки місцевих виборів. Від рівня об’єктивності та ефективності роботи співробітників комісій багато в чому залежить, чи будуть вибори визнані демократичними та легітимними.

Харківська обласна та міська ТВК працюють вже місяць. За цей час пройшли чотири хвилі замін в міській комісії і п’ять – в обласній. В результаті сформувалося певне співвідношення політичних сил. Які групи харківських політиків отримали вплив у виборчкомах, як змінювався склад комісій і про що свідчать ці зміни, чи корисні заміни з точки зору підвищення ефективності роботи комісій – у матеріалі Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».

Заміни в комісіях і досвід роботи співробітинків на виборах

Заміни в Харківській обласній та міській ТВК зафіксовано в постановах Центрвиборчкому: постановою № 179 від 14.08.2020 року замінили двох членів обласної та одного – міської комісії, постановою № 183 від 18.08.2020 року – трьох членів обласної та п’ять – міської, постановою № 191 від 20.08.2020 року – двох членів обласної та одного – міської ТВК, постанова № 230 від 4.09.2020 року стосувалася тільки обласної комісії – тут замінили 4-х співробітників, і постановою № 230 від 8.09.2020 року були замінені по одному члену міської та обласної ТВК. У підсумку, за місяць з 18-ти членів кожної комісії в обласній замінили 12, а в міській – 8 осіб. Ймовірно, це не кінець, і заміни триватимуть.

 

Джерела інформації: відкриті дані ЦВК, сайт «Електоральна пам’ять».

 

У Харківській обласній ТВК аж до 4 вересня заміни відбувалися серед рядових членів комісії, в основному, – маловідомими партіями, які отримали місця за жеребкуванням і подавали своїх представників за п.3 ч.2 ст. 203 Виборчого кодексу України. Таких замін було 5, їх провели «Молодіжна партія України», «Громада і закон», «Партія українського народу», «Єдина країна», «Зелена планета». А партії, які отримали місця за гарантованою квотою (подавалися за п.1 ч.2 ст.203 ВКУ), до 4 вересня провели всього дві заміни: одну – «Опозиційна платформа – За життя» та одну – «Батьківщина».

А 4 вересня вийшла інтригуюча постанова ЦВК № 230, за якою повністю були замінені всі 4 члени харківської обласної комісії від партій «Європейська солідарність» і «За майбутнє», в тому числі – заступник голови виборчкому. Інтрига полягала в тому, що ця масштабна заміна партіями, які пройшли за гарантованою квотою, сталася напередодні прийняття комісією рішення про «нарізку» виборчих округів для голосування до облради.  Від того, як сформовані округи, багато в чому залежать шанси на проходження тих чи інших кандидатів. Тому харківські групи політичного впливу зацікавлені, щоб ТВК «нарізала» округу певним чином. А різка зміна складу ТВК напередодні голосування з такого важливого питання, швидше за все, свідчить про перерозподіл орбіт впливу в харківських комісіях. У деяких Facebook-пабліках повідомлялося, що спочатку кандидатури в комісії від цих двох партій подавалися з орбіти впливу Ігоря Райніна. А заміни були зроблені на осіб, які з ним не афілійовані.

Що стосується замін від партій, які отримали місця за жеребкуванням, вони були прогнозовані і підтвердили очікування, що саме такі партії стануть основним джерелом зрушень в складі ТВК внаслідок випадковості отримання ними місць в комісіях. Подібні партії на кожних виборах виступають активною стороною торгів за представництво в ТВК, результатом яких стають передання своєї квоти комусь з основних груп впливу.

А «ОПЗЖ» та «Батьківщина», швидше за все, провели за допомогою замін в ТВК рокіровки всередині доступного їм кадрового ресурсу. «ОПЗЖ» 18 серпня замінила 18-річного Євгена Пархоменко на Захара Турутю, який має досвід роботи на виборах, а 8 вересня вже його замінила на Ірину Іщенко, також досвідчену. «Батьківщина» 18 серпня перевела Анну Теплову, яка не має досвіду роботи у виборчкомах, з міської комісії в обласну – з посади заступника голови в міській ТВК на посаду рядового члена обласної ТВК. Замість неї в міській ТВК заступником голови стала Світлана Жарікова, яка неодноразово працювала у виборчкомах (в тому числі – на керівних посадах).

Після проведених замін співвідношення співробітників, які мають досвід роботи у виборчкомах, до недосвідчених встановилося на рівні 13: 5. Досвід роботи у всіх різний.  Більше двох разів працювали в виборчкомах 6 членів ТВК: Ірина Іщенко від «ОПЗЖ» – 3 рази, голова комісії від «Слуги народу» Валерія Коропуліна і член комісії від «ОПЗЖ» Олександр Коновал – по 4 рази, по 5 разів були членами виборчих комісій Світлана Полуніна та Володимир Гармаш, що прийшли до ТВК по заміні 4 вересня від партії «За майбутнє».  А найбільший досвід на виборах – у Валерія Шилова, який прийшов в обласну ТВК в результаті заміни від «Молодіжної партії України», а в минулому 6 разів працював у виборчих комісіях, в тому числі – головою і секретарем. Позитивний факт – те, що Коновал, Коропуліна та Полуніна мають досвід роботи на місцевих виборах. Решта 7 співробітників з числа досвідчених працювали на виборах по 1-2 рази.

На прикладі діючих та замінених членів ТВК, які неодноразово працювали на виборах, помітно, що деякі з них проходять у виборчкоми від партій або кандидатів якогось одного ідеологічного табору з бінарної опозиції «промайданних» – «контрмайданних». Так, Валерія Коропуліна співпрацювала з «промайданними»: подавалася від Арсенія Яценюка, Петра Порошенка, «Євросолідарності», «Самопомочі». Валерій Шилов подавався від Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко і три рази – від «Батьківщини». Олександр Соколов (був в первинному складі ТВК) тричі працював у виборчкомах від «Батьківщини».

А інші з досвідчених членів ТВК раніше працювали в комісіях від різнопланових в іделогічному відношенні політсуб’ектів, в тому числі – тих, яких складно ідентифікувати в рамках згаданої бінарної опозиції. Світлана Полуніна на виборах у 2010-му та 2014-му була довіреною особою Олександра Фельдмана, у 2015-му –  членом виборчкому від партії «Укроп», а на президентських виборах – 2019 – від Володимира Зеленського. Володимир Гармаш проходив в комісії від Юрія Костенка, Української народної партії, Олександра Клименка, а на минулорічних президентських виборах – від Володимира Зеленського.

Ймовірно, ідеологія сама по собі не виступає вирішальним фактором для кандидатів в члени виборчкомів, від якого політсуб’екта подаватися. Тут важливіші політичні розклади і зв’язки з місцевими політичними групами або окремими представниками харківської «політеліти», які склалися на регіональному рівні. Вони виступають в даному випадку в ролі своєрідних «роботодавців» і запрошують до виборчкомів осіб, яких знають та з якими раніше співпрацювали. Деякі політики роками контролюють одні й ті ж партійні осередки. І, як правило, кожна місцева група впливу намагається отримувати франшизи партій одного ідеологічного спрямування. Але бувають винятки, як з Ігорем Райніним: в минулому він представляв в регіоні політсили, наближені до Петра Порошенка, а зараз очолює обласний осередок «ОПЗЖ».

 

Джерела інформації: відкриті дані ЦВК, сайт «Електоральна пам’ять».

 

У міській ТВК Харкова, замінили 8 співробітників, що на 4 менше, ніж в обласній. Одна з замін – «подвійна»: партія «Віче» замінила Катерину Грігову на Мирославу Бежко, а її – на Дмитра Берестовецького. При цьому, Бежко має великий досвід роботи у виборчкомах (працювала на виборах 6 разів, 2 з них – на керівних посадах), а Берестовецький – недосвідчений співробітник.

У міській ТВК, як і в обласній, змінився керівний склад: «Батьківщина» на посаду заступника голови замість недосвідченої Анни Теплової поставила досвідчену Світлану Жарікову (5 раз працювала у виборчкомах, 2 з них – в керівництві).

Крім «Батьківщини», з партій парламентської «сімки» одну заміну провів «Голос» і одну – «За майбутнє». При цьому, «Голос» поміняв недосвідченого співробітника на аналогічного. Втім, у цієї партії в обох харківських ТВК всі 4 представника не мають досвіду роботи у виборчкомах. Ні в одній іншій партії «сімки» такого не спостерігається.  Серед недосвідчених співробітників від «Голосу» – голова міської ТВК Ольга Мозгова.

Більшість замін в міській ТВК (загальним числом 5), як і в обласній, здійснили малорейтингові партії, які отримали місця по жеребкуванню: «Нова політика», «Громадський контроль», НДО «Україна» і «Віче» (подвійна заміна). Від «Нової політики» у ТВК по заміні замість недосвідченого співробітника прийшла Надія Ларикова, яка 6 разів працювала в комісіях, в основному, від «контрмайданних» суб’єктів (зокрема – від «ОПЗЖ» на минулорічних парламентських виборах). А від «Громадського контролю» ТВК була посилена Романом Головко, який працював у 2-х виборчих комісіях від «промайданних» політсил.

Співвідношення досвідчених співробітників до недосвідчених в міській ТВК – 12:6. Тих, хто працював на виборах більше двох разів – семеро. Це Тетяна Паньок від партії «Нові обличчя» (своєрідний рекордсмен за досвідом роботи: 10 разів була членом виборчкомів), Світлана Жарікова від «Батьківщини» і Надія Ларікова від «Нової політики» (по 6 разів працювали у виборчкомах), Олександра Селезньова від «Блоку Кернеса-Успішний Харків» і Олексій Сухорученко від «Солідарності жінок України» (по 5 разів працювали на виборах, а Селезньова 1 раз була головою ОВК), Михайло Сахань від «За майбутнє» (4 рази у виборчкомах, в тому числі – секретарем). Решта 5 членів ТВК з досвідчених працювали на виборах по 1-2 рази.

Для мера Харкова Геннадія Кернеса удачею стало те, що його партія в результаті участі у жеребкуванні отримала місце в ключовий для нього міській ТВК, яка буде встановлювати результати виборів до Харківської міськради. Максимальне представництво підконтрольних депутатів в міськраді для Кернеса – найважливіше завдання на місцевих виборах (від цього залежить результативність взаємодії мера з новим депутатським корпусом в майбутньому). Від «Блоку Кернеса» в ТВК Харкова зайшла досвідчена Олександра Селезньова, яка, судячи з її бекграунду, давно співпрацює з командою Кернеса: на парламентських виборах 2014-го і 2019-го була довіреною особою Володимира Мисика, а на президентських виборах 2014-го була членом окружної комісії від Михайла Добкіна.

Заміни та ефективність роботи ТВК

Виборчий процес місцевих виборів – найбільш складний і заплутаний, особливо з урахуванням нового Виборчого кодексу. На тервиборчкоми покладені численні функції: формування нижньої ланки виборчих комісій і контроль їх роботи, «нарізка» округів, встановлення результатів та підсумків виборів. Все це вимагає відповідального підходу, скоординованості та високої ефективність роботи ТВК. Як і в будь-яких інших організаціях, важливою умовою тут виступає наявність досвідчених співробітників.

Спочатку в Харківській обласній ТВК осіб, які мають досвід роботи у виборчкомах, було 10 з 18-ти, а в міській – 9. З точки зору підвищення ефективності роботи ТВК і досягнення мети легітимності виборів логічно, щоб у результаті замін в комісії прийшло якомога  більше досвідчених співробітників.

 

 

Однак, моніторинг замін в обох харківських комісіях показав, що в цьому процесі партіями переслідуються дещо інші цілі, ніж доукомплектування складів ТВК досвідченими співробітниками. Після заміни 12-ти членів обласної комісії досвідчених співробітників в ній стало всього на 3 більше, ніж було спочатку. У міській – аналогічний приріст досвідчених після 8-ми замін.

Таким чином, ККД бурхливої активності з замінами, з точки зору підвищення ефективності, виявився незначним. І з позиції забезпечення стабільності роботи комісій – навряд чи цю активність можна вважати виправданою. «Плинність кадрів» виступає дестабілізуючим фактором роботи будь-якої організації, в тому числі – виборчої комісії.

Заміни в комісіях в розрізі позначених бажаних цілей виглядають хаотичними.  Особливо дивним виглядають заміни досвідчених членів ТВК на недосвідчених і недосвідчених – на таких же, які не працювали у виборчкомах. В обласній комісії таких сумнівних замін відбулося 6. Половину з них провели маловідомі партії, які отримали місця в комісіях за жеребкуванням ( «Громада і закон», «Партія українського народу», «Зелена планета»), і ще 3 – «парламентські» партії  (2 – «Євросолідарність» і 1 – «Батьківщина»). А в міській ТВК такі заміни провели «Віче», НДО «Україна» і «Голос». В цілому по двом комісіям всього зробили 9 сумнівних замін, 5 з яких здійснили маловідомі партії, а 4 – «парламентські».

Як показує аналіз, заміни лише в незначній мірі сприяють підвищенню ефективності роботи ТВК шляхом збільшення кількості досвідчених співробітників. У той же час, вони в значній мірі виступають дестабілізуючим фактором роботи комісій, особливо це стосується сумнівних замін, в результаті яких в розпал робочого процесу у ТВК приходять недосвідчені співробітники, які потребують навчанні.

Серія замін у складі Харківської обласної та міської ТВК були очікуваними, – це своєрідна традиція функціонування виборчкомів в Україні. Ймовірно, деякі заміни в Харківських комісіях були проведені з метою підвищення ефективності роботи, а інші – стали наслідком торгів за квоти. Численність замін і нелогічність деяких з них з точки зору конструктивних для організації роботи комісій цілей побічно свідчить про масштаби закулісної боротьби за представництво в ТВК серед місцевих груп політичного впливу.

Орбіти впливу політичних груп в харківських тервиборчкомах

Заміни в харківських виборчкомах, аналіз досвіду роботи членів ТВК на виборах, а також інсайдерська інформація про розподіл деяких квот в тервиборчкомах серед харківських груп політичного впливу і досягнуті ними домовленості про співпрацю на виборах дають можливість скласти уявлення, хто з відомих харківських політиків сформували свої  орбіти впливу в обласній та міській ТВК, і які члени комісій з високою долею ймовірності можуть бути з ними пов’язані.

Схеми співвідношення політичних сил у виборчкомах, складені нами, не претендують на істину. Це – наші припущення, отримані на підставі переважно непрямих даних, а також деяких фактів.

Особливу складність у визначенні, до орбіти впливу якої політичної групи відносяться члени ТВК, представляють ті, хто пройшов від маловідомих партій і не має досвіду роботи на виборах, оскільки неможливо проаналізувати їх бекграунд. Ми залишили їх «за дужками» наших припущень. А тих, хто пройшов від таких партій, але має досвід, визначили в розряд можливої орбіти впливу тієї чи іншої групи. Що стосується членів ТВК від «парламентських» партій, визначити їх в ту чи іншу орбіту впливу простіше – досить знати, кому з харківських політиків належить франшиза цієї партії зараз і які домовленості для участі у виборах були досягнуті між ними.

 

 

 

У харківській обласній та міській ТВК, за нашими припущеннями, сформувалося кілька орбіт політичного впливу, суб’єктами яких виступають: Ігор Райнін і Юлія Світлична, місцева Зе-команда в особі Павла Сушка, Вадима Слюсарєва і Олексія Кучера спільно з Всеволодом Кожемяко, який примкнув до них, а також – група «Батьківщини», очолювана Віталієм Даниловим, яка стоїть особняком. У міській ТВК вплив має також Геннадій Кернес: його партія отримала тут місце за жеребкуванням.

Незважаючи на те, що Ігор Райнін та Юлія Світлична представляють партії різного ідеологічного спектру, виходячи з їхньої політичної біографії, можливо, в комісіях їх представники будуть діяти консолідовано.

Ігор Райнін отримав харківську регіональну франшизу «ОПЗЖ» і очолює обласний осередок партії. Примітно, що бекграунд деяких з членів ТВК від «ОПЗЖ»  повторює перехід, здійснений самим Райніним, коли він змінив ідеологічний табір, перейшовши з «промайданного» – в «контрмайданний». Олександр Коновал, член обласної ТВК, який на минулих президентських виборах пройшов у виборчком від Петра Порошенка, в нинішньому складі обласної ТВК представляє «ОПЗЖ». Валерій Журавльов з міської ТВК Харкова на минулих виборах працював від «Народного фронту» (партії Арсенія Яценюка, яка була у коаліції з «Євросолідарністю»), а зараз – член ТВК від «ОПЗЖ».

Примітно також те, що до початку вересня були певні підстави припускати, що групи Райніна та Світличної отримали під місцеві вибори ще й квоти «Євросолідарності» і «За майбутнє», але, 4 вересня вийшла Постанова ЦВК № 230, згідно якої були замінені всі члени обласної комісії від  цих двох партій в кількості 4-х осіб, серед яких – заступник голови ТВК.

Постанова вийшла напередодні важливого голосування в комісії з приводу «нарізки» виборчих округів. Вона з’явилася на сайті ЦВК пізно ввечері. А за деякий час до її появи харківський Телеграм-канал «ГубернаТОР» (імовірно афілійований з Олексієм Кучером) опублікував повідомлення про заміни у ТВК, назвавши їхньою причиною інтриги Райніна та Світличної з приводу майбутнього голосування, через що партія нібито змушена була змінити своїх членів  ТВК. Поспішність публікації цього повідомлення (до оприлюднення постанови ЦВК), а також те, що в результаті заміни 4 вересня в обласну ТВК прийшли досвідчені співробітники Полуніна і Гармаш, які працювали у виборчкомах на торішніх президентських виборах від Володимира Зеленського, наводить на певні думки. Швидше за все, Райнін та Світлична втратили квоти «Євросолідарності» і «За майбутнє», – ймовірно, їх перехопила місцева Зе-команда. Ці припущення посилилися, коли 8 вересня (Постанова ЦВК № 239) вже в міській комісії відбулася заміна від «За майбутнє» – в комісію прийшов Михайло Сахань, який на президентських виборах – 2019 у двох турах працював секретарем одного з харківських виборчкомів від Володимира Зеленського.

Те, що в період формування первинного складу ТВК квоти «За майбутнє» та «Євросолідарності» належали групам Райніна і Світличної, підтверджується як отриманою нами інсайдерською інформацією, так і деякими непрямими доказами.

«За майбутнє» аж до липня вела переговори зі Світличною та пропонувала їй очолити партію для участі в місцевих виборах. У підсумку, Світлична від цього відмовилася і вирішила йти зі своїм іменним проектом. Однак її партія могла завести своїх представників у тервиборчкоми тільки по жеребкуванню.  А вплив в Харківських ТВК для політгруп Райніна і Світличної важливий в силу амбіцій отримати максимальне число мандатів у місцевих радах. Швидше за все, з керівництвом «За майбутнє» була досягнута домовленість про захід через гарантовані квоти цієї партії в Харківські ТВК людей, афілійованих з Райніним або Світличною.

Те, що рішення про висування кандидатур до Харківських ТВК від «ОПЗЖ» і «За майбутнє» приймалося одним суб’єктом, підтверджує факт проходження до первинного складу обласної ТВК двох братів Пархоменків, Тараса і Євгена. Перший пройшов від «За майбутнє», а другий – від «ОПЗЖ».

Що стосується отримання групами Райніна та Світличної квоти «Євросолідарності», це було також досить імовірно, з урахуванням того, що в минулому Райнін очолював Адміністрацію Президента Порошенко, Світлична під час його каденції була головою Харківської облдержадміністрації, і кілька минулих виборів вони курировали комісії від цього політсуб’екта, – є налагоджені зв’язки.

Харківська Зе-команда представлена групою впливу в особі голови обласного осередку «Слуги народу» Павла Сушка, голови облдержадміністрації Олексія Кучера (оголошеного на недавньому з’їзді партії кандидатом на посаду Харківського мера) і «тіньового» куратора Вадима Слюсарєва. Швидше за все, ця група встановила домовленість з бізнесменом Всеволодом Кожемяко (курирував місцеву команду «Самопомочі») і йде на вибори єдиним фронтом.

Зони впливу у них були значними в обох харківських комісіях і спочатку, а в результаті недавнього перерозподілу квот «Євросолідарності» та «За майбутнє» на їх користь – стали найбільшими. В обласній ТВК, за нашими припущеннями, до їх орбіти впливу тепер входить 9 членів комісії, а в міській – 7. Два члена міської комісії від «Євросолідарності» (Тамара Іванісенко та Олена Маракін) поки не замінені, хоча знаходяться в комісії з моменту її  формування і, ймовірно, були креатурами Райніна, судячи з їхнього партійного висування. Надалі можливо два варіанти: або їх скоро замінять, або вони влаштовують нових володарів квот цих партій і залишаться в комісії. В останньому випадку можна говорити, що в орбіту впливу Зе-команди в міській ТВК входить не 7, а 9 членів комісії.

Встановлення між Зе-командою та Всеволодом Кожемяко передвиборних домовленостей підтверджується деякими ознаками. Так, екс-нардеп від «Самопомочі» Роман Семенуха (якого пов’язують з Кожемяко), був представлений Володимиром Зеленським у якості члена харківської передвиборної команди «Слуги народу» на презентації 2 вересня, під час візиту Президента до Харкова. До того ж, афілійовані з Всеволодом Кожемяко харківські ЗМІ в позитивній тональності стали відгукуватися про діяльність губернатора Кучера, в недавній статті про його висунення кандидатом в мери Харкова назвали його «сильним суперником Кернеса», останнім часом матеріалів про його діяльність стало більше і вони рясніють  хвалебними епітетами в стилі «Олексій – молодець».

Бекграунд членів харківських ТВК, які мають досвід на виборах і пройшли в комісії від «Слуги народу», також підтверджує передвиборний союз Зе-команди та Кожемяко. Всі члени двох ТВК, що пройшли від «Слуги народу» (Валерія Коропуліна і Алла Щеблікіна – в обласній ТВК, Ніна Салтикова і Марина Курочка – в міській), на минулорічних парламентських виборах (а Курочка – на місцевих у 2015-му) працювали у виборчкомах  від «Самопомочі».

Союз «Слуги народу» та Всеволода Кожемяко був посилений місцевими франшизами «Голосу» і «Солідарності жінок України», які отримав в розпорядження Кожемяко.  Інформація підтверджується аналізом досвіду роботи на виборах членів ТВК від цих партій.  Схоже, їх висування в Харківські ТВК координувалося з одного центру.  Так, член обласної комісії від «Солідарності жінок України» Іван Сухорученко на минулих парламентських виборах працював у виборчкомі від «Самопомочі». А Олексій Сухорученко (член міської ТВК Харкова), що пройшов від тієї ж «Солідарності жінок України», на парламентських виборах був уповноваженою особою від «Голосу».

Що стосується члена міської ТВК Тетяни Паньок від партії «Нові обличчя», то її приналежність до орбіти впливу Зе-команди можна припускати на тій підставі, що на президентських виборах-2019 у двох турах вона працювала в комісіях від Володимира Зеленського. Хоча раніше вона працювала на виборах неодноразово, і від різних політсуб’ектів, тому не виключені налагоджені зв’язки з якимись іншими місцевими політиками.

Окремою невеликою, але стабільною групою впливу у виборчкомах виділяється «Батьківщина» на чолі з володарем її регіональної франшизи Віталієм Даниловим, який курирує діяльність партії у Харківській області вже багато років. В орбіту його впливу, досить ймовірно, входять члени обласної ТВК Юлія Крат та Ганна Теплова, а в міській – Світлана Жарікова (заступниця голови ТВК) та Тетяна Капуста. Валерія Шилова, який прийшов в обласну комісію по заміні від «Молодіжної партії України» також з високою ймовірністю можна віднести до цієї орбіти: з 2010-го року він 6 разів працював у виборчкомах, 4 з яких – від «Батьківщини» і Юлії Тимошенко, в  тому числі – на минулих президентських виборах був головою окружної комісії, а на парламентських – секретарем.  Таким чином, в обласній ТВК в орбіті впливу Данилова – «Батьківщини» припускаємо 3-х співробітників, а в міській – 2-х.

Висновки

Судячи з усього, баланс сил в обласній та міській Харківських виборчих комісіях істотно змістився в бік Зе-команди, яка уклала союз для участі у виборах з Всеволодом Кожемяко.  Після замін в обласній комісії 4 вересня, в міській – 8 вересня і ймовірного переходу квот «Євросолідарності» та «За майбутнє» в руки Зе-команди в орбіту її спільного з Кожемяко впливу, ймовірно, входить половина обласної ТВК і від 7 до 9 членів міської комісії.  Зокрема, в орбіту цих груп входить усе керівництво обласної ТВК: голова, заступник голови та секретар. А з міської ТВК Харкова – голова виборчкому та секретар.

Що стосується груп Ігоря Райніна та Юлії Світличної, які, ймовірно, спочатку завели за квотами «Євросолідарності» та «За майбутнє» у виборчкоми афілійованих кандидатів, зараз, схоже, вони ці квоти втратили. Тепер їх орбіти впливу, за нашими припущеннями, звузилися до 2-х членів в обласній комісії і 4-х – у міській. Двоє членів міської ТВК, які пройшли від «Євросолідарності», поки не були замінені. Хоча їх можна розглядати в якості креатур Райніна, але, ймовірно, вони влаштовують і нових володарів квот цих партій. В іншому випадку їх незабаром очікують заміни.

Ситуацію, коли баланс політичних сил у виборчкомах порушується, і якась політгрупа отримує переважаючий вплив, ми оцінюємо негативно, передусім, з точки зору дотримання об’єктивности у діяльності комісії, дотримання нею усіх норм законодавства в роботі і демократичних принципів в процесі прийняття рішень. Досягнення легітимності результатів виборів в такій ситуації також може бути поставлено під сумнів. У такій ситуації діяльність тервиборчкомів і рішення, які вони приймають, вимагають пильного моніторингу на предмет відповідності законодавчим та демократичним нормам.

Додатковим дестабілізуючим фактором для виборчкомів виступають численні заміни в комісіях, особливо в розрізі завдань підвищення ефективності роботи. Оскільки в результаті цих замін часто приходять нові недосвідчені співробітники, а число досвідчених росте незначно. З урахуванням складності процедур місцевих виборів, розширення функцій територіальних комісій і підвищення ступеня їх відповідальності за результати виборів, численні заміни виглядають недоцільними, їх цілі – непрозорими, і в цілому – викликають підозри у масштабних торгах політичних сил за місця в комісіях.

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).  Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».