Громади Харківського регіону – (не) нові очільники | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Громади Харківського регіону – (не) нові очільники

25 жовтня відбулися вибори голів у новостворених 56-ти територіальних громадах Харківщини, перелік яких був остаточно сформований у червні 2020 року. Зміна виборчого законодавства та адміністративно-територіального поділу майже напередодні початку виборчого процесу стали для них значним викликом. Наскільки «свіжими», в результаті, виявилися новообрані очільники новостворених громад Харківського регіону аналізуємо в матеріалі Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».

В поточному стані Харківський регіон нараховує 56 територіальних громад: 17 – міських, 26 – селищних і 13 – сільських.

Міські територіальні громади

Поступовий процес децентралізації та об’єднання громад у декілька етапів запустив процес перших виборів голів ОТГ. У Харківському регіоні з 17-ти міських територіальних громад  лише в одній до 2020 року відбулися перші вибори, де обрали голову ОТГ (у Мереф’янській у 2016 році, де чинний голова міста Мерефа переобрався на посаду голови громади).  У центральних містах Куп’янської та Дергачівської міських громад тривалий період не було очільників (через смерть діючих голів), функції мерів в них виконували секретарі рад.

За результатами місцевих виборів-2020, склад голів в міських громадах оновився лише трохи більше третини. 64,7% обраних кандидатів – це діючі мери центрів громад, вони переобралися (формально – вже на позицію голів громад) в 11 громадах з 17-ти. 7 з них (63,6%) на виборах-2020 змінили суб’єкт подання. Мери центрів Балаклійської, Барвінківської, Валківської та Південноміської громад, що у 2015 році були самовисуванцями, на виборах 2020 року пішли під прапорами політичних партій: «Блок Кернеса-Успішний Харків!» (1), «Блок Світличної «Разом!» (2), «Слуга народу» (1). Переможцем-самовисуванцем став лише один кандидат – чинний голова центру Лозівської громади Сергій Зеленський. На відміну від виборів 2015 року, де таких кандидатів було значно більше – 7.

Але навіть щодо тих 6-ти міських громад, де діючи мери центрів не здобули посаду голови, оновлення можна назвати лише відносним – серед нових очільників переважають чинні посадовці. У Куп’янській  перемогу отримав заступник міського голови Куп’янську, у Вовчанській та Змієвський – голови районних рад, у Дергачівській та Красноградській – голови селищ, що входять до складу громад, а у Богодухівській переміг колишній міський голова Богодухова (обрався у 2010 році від «Партії регіонів»). Отже, жоден з новообраних голів міських тергромад не є «новим обличчям».

Джерело: дані ЦВК.

Селищні територіальні громади

Новий поділ Харківського регіону включає 26 селищних територіальних громад, у 12-ти з них, згідно з процесом утворення ОТГ, перші вибори голів відбулися протягом 2016-2019 років.

За результатами місцевих виборів-2020 склад голів громад оновився трохи менше, ніж на половину. 53,8% – це діючи голови громад або центрів громад, вони переобралися в 14-ти громадах з 26-ти.  З них 12 змінили суб’єкт подання (85,7%) та висувалися від інших політичних партій: «Слуга народу» (4), «Блок Світличної «Разом!» (3), «Блок Кернеса-Успішний Харків!» (3); двоє стали самовисуванцями. У 2015-2019 роках переможцями стали 11 кандидатів-самовисуванців, на виборах-2020 таких кандидатів – лише 5.

Серед тих 12-ти громад, де перші вибори голови ОТГ відбулися протягом 2016-2019 років (каденція голови – менша за 5-ть років), відсоток переобрання у 2020 році склав 75% (9 громад з 12-ти).

Джерело: Дані ЦВК.

Сільські територіальні громади

З 13-ти сільських громад Харківської області перші вибори голови ОТГ протягом 2016-2019 років відбулися у 8-ми.

За результатами місцевих виборів-2020, склад очільників громад оновився трохи менше, ніж на половину, 53,8% (7 з 13-ти) – переобралися на посаду голови громади. Важливо, що усі вони були обрані протягом 2016-2019 років як очільники створених об’єднаних громад, а їх каденція тривала менше 5-ти років. Двоє переможців у 2020 змінили суб’єкт подання та пішли від інших політичних партій: «Слуга народу» (1), «Блок Кернеса-Успішний Харків!» (1).

Джерело: Дані ЦВК.

Склад голів у 56-ти громадах на Харківщині оновився менше, ніж на половину – на 42,9%, нових очільників обрали в 24-х громадах з 56-ти. Найбільша кількість переможців у міських та сільських громадах (6 з 17-ти та 9 з 13-ти відповідно) – висуванці політичної партії «Слуга народу», у селищних громадах – партії «Блок Світличної «Разом!» (9 голів з 26-ти). Порівняно з попередніми виборами (місцевими 2015 року та першими виборами в ОТГ 2016-2019 років) значно зменшилась кількість переможців-самовисуванців: з 23-х до 6-ти, що пов’язано, переважно, з рішенням більшості діючих голів піти під партійними прапорами.

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED).  Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».