Вибори у Курилівській ОТГ: нове можливе амплуа очільника РДА | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Вибори у Курилівській ОТГ: нове можливе амплуа очільника РДА

У третьому аналітичному матеріалі розглянуті вибори у новоствореній Курилівській об’єднаній територіальній громаді. У рамках циклу «Вибори 22 грудня 2019 року в ОТГ Харківщини» Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» з’ясовує, які партії кооптують представників місцевих політичних груп та які шанси на підтримку у голови Куп’янської РДА.

Курилівська громада: шлях до об’єднання

Курилівська громада розташована по лівому берегу річки Оскіл, південніше Куп’янська. До складу Курилівської об’єднаної територіальної громади входять, окрім Курилівки, ще 2 сільських ради: Глушківська та Кругляківська, які за чисельністю населення сильно поступаються центру ОТГ. В Курилівській сільській раді проживає понад 76% усього населення. Це стає вирішальним фактором у контексті агітації всередині ОТГ, особливо це стосується кандидатів на місце голови громади.

З-поміж інших громад Куп’янщини, вибори в яких відбудуться 22 грудня, Курилівська – єдина, в якій кількість населення достатня задля існування ради з 26-ю депутатськими мандатами. Хоча для існування ради з 26-ти депутатів достатньо було вже одного села Курилівки.

Як і у випадку з Кіндрашівською та Петропавлівською ОТГ, кейс Курилівки повністю перекроює карту Харківщини, яка була закладена «Перспективним планом формування територій громад Харківської області». Курилівська, згідно із ним, входила до Куп’янської територіальної громади. Для майбутньої ОТГ це означає відсутність її і у плані Держбюджету на 2020 рік, але керівництво Курилівки запевняє, що перегляд і включення їх до бюджету заплановано вже на лютий.

* дані щодо чисельності мешканців можуть дещо відрізнятися через застарілість наявної у відкритому доступі статистичної інформації, однак дозволяють скласти уявлення щодо розміру громади і співвідношення мешканців у центрі та на периферії.

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України.

До того ж, Курилівська ОТГ у 2017 році на початку шляху свого становлення намагалась поєднати, окрім вже перелічених 3-х сільських рад, також Піщанську, Сеньківську, Пристінську, Осинівську та Лісностінківську сільські ради. Схожу спробу намагалась реалізувати у 2019 році Кіндрашівська ОТГ. Натомість, Піщанська рада прийняла рішення приєднатись до Петропавлівської ОТГ, Пристінська та Осинівська вирішили приєднатись до Куп’янської міської територіальної громади. З огляду на кількість населення в обох майбутніх ОТГ, Кіндрашівській громаді вигідніше приєднувати до себе ті сільради, які наразі не визначились, аніж Курилівській. Хоча, враховуючи фактор якості шляхів сполучення та віддаленості села Лісна Стінка від обох можливих центрів ОТГ (понад 35 км), ці сільради – Лісностінківська та Сеньківська – можливо, вимушені будуть знайти інший варіант об’єднання, аніж приєднання до вже існуючих громад.

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України.

Неврегульованим наразі для майбутньої ОТГ залишається питання власності на об’єкти спільної комунальної власності району, які розташовані на території громади. За словами керівництва Курилівки, на території майбутньої громади з року у рік ведуться пошуки родовищ природнього газу, але допоки – безрезультатно.

Економіка громади базується на аграрному секторі. Найбільші агропідприємства Курилівки, Глушківки та Кругляківки – сільськогосподарські товариства з обмеженою відповідальністю «Мрія» та «Надія». В числі засновників СТОВ «Надія» значиться Василь Самков – депутат сільради майбутнього центру ОТГ. В цілому, в кожній із трьох сільрад наразі депутатський мандат має хоча б один працівник названих сільськогосподарських товариств.

В рамках дослідження ми провели аналіз голосування ОТГ на двох останніх циклах національних виборів по сукупності результатів на дільницях відповідних населених пунктів.

Джерело: дані ЦВК.

Вибори 22 грудня: старі обличчя в нових партіях

На виборах голів ОТГ 22 грудня не виявили бажання балотуватись ані діючі очільники трьох сільських рад, ані їх конкуренти по минулим виборам. Натомість, у депутати ради громади балотуються одразу 2 кандидати на посаду сільського голови минулих виборів, попередній голова Кругляківської сільради Микола Кулик та діючий голова Курилівки Володимир Серпокрил. З огляду на те, що Володимир Серпокрил – єдиний з сільських голів майбутнього ОТГ, хто залишиться без своєї посади, тоді як голови Глушківки та Кругляківки залишаться старостами, щонайменше, до чергових місцевих виборів, його рішення балотуватись у депутати – зрозуміло.

Джерело: дані Курилівської ВК.

Кандидат від партії «Довіряй ділам» Валентин Кротенко представляє третє за кількістю населення село новосформованої ОТГ – Новоосинове. Місцеві мешканці знають його лише як пенсіонера, колишнього голову місцевого колгоспу. Агітацію в центрі ОТГ представник «Довіряй ділам» проводить, але, за словами очільника Курилівки, Валентин Кротенко має незначний політичний досвід попри похилий вік, тому не бачиться ефективним менеджером для громади.

Хмелевський Сергій – єдиний кандидат на посаду голови ОТГ, чиєї агітації немає в центрі майбутньої громади. Сам він немісцевий, немає зв’язків з самою Курилівкою, виборці його не знають.

Людмила Брус також наразі не є місцевою, проживає у селищі Ківшарівка, хоч певний відрізок свого життя, за свідоцтвом місцевих мешканців, проживала в Курилівці. На відміну від іншого немісцевого кандидата, агітацію та зустрічі з мешканцями села вона проводить.

Цікавим є кейс Миколи Ситника – очільника Куп’янської районної державної адміністрації. Ця посада знаходиться у вертикалі влади президента, у 2014 році Ситник був призначений на місце голови РДА тодішнім президентом України. На той час він також був членом партії БПП «Солідарність», а на виборах 22 грудня суб’єктом його висування є пропрезидентська «Слуга народу».

Постає питання: чому знаходячись у вочевидь теплих відносинах із місцевим керівництвом «Слуги народу» Микола Ситник не розраховує на подальше зайняття своєї посади у РДА та йде від цієї ж партії на вибори голови ОТГ? В цьому випадку можливі наступні причини таких дій:

1) Існують реальні плани з ліквідації райдержадміністрацій найближчим часом, тому президентська партія просуває більш-менш лояльних до себе людей «старої» верхівки у виборні органи.

2) У разі збереження системи державних адміністрацій, місце очільника РДА планують зайняти Сніжаною Черновою, яка, не дивлячись на те, що обіймає посаду заступника голови райдержадміністрації, є наближеною до місцевого осередку партії «Слуга народу» та навіть займалась набором команди партії на виборах в ОТГ.

3) Можливий показовий набір «нових облич» на керівні посади (щоб підтримати заявлений імідж президента), а колишній член БПП не дуже підходить під названу категорію.

Сам Микола Ситник у разі перемоги на виборах голови ОТГ отримує, щонайменше, дві переваги порівняно із своїм теперішнім місцем роботи:

1) Він обійме виборну посаду, яка не буде залежати від центральної влади.

2) Він матиме більший доступ до розпорядження місцевим бюджетом, більше важелів впливу на своїй території.

В цілому ж по всіх округах на місця 26-ти депутатів розраховують 72 кандидати. Всупереч розповсюдженої на місцевих виборах такого рівня практиці, немає жодного округу, на якому б висувався лише один кандидат. Партія «Слуга народу» закрила своїми кандидатами усі 26 округів, «Довіряй ділам» є суб’єктом висування 8-ми кандидатів, ВО «Батьківщина» висунула 17 кандидатів, «Опозиційна платформа-За життя» – 13 кандидатів, ще 8 стали самовисуванцями.

Очікування та перспективи

На місцевих виборах в Курилівці, як правило, низька явка. Показники 22 грудня 2019 року очікуються ще більш низькими, з огляду на свята та незначне афішування майбутніх виборів. Також виборці подекуди не бачать сенсу у виборах, результати яких будуть дійсними щонайбільше рік – до чергових місцевих виборів. Така незацікавленість полегшує кандидатам процес комунікації із місцевими жителями, адже для того, щоб бути обраним від округу подекуди вистачить, насправді, незначної кількості голосів «за».

З усіх кандидатів на посаду голови ОТГ поки що фаворитом виглядає діючий голова РДА Микола Ситник. Він хоча і є наразі немісцевим, проте, і сам голова РДА і його дружина родом із сусідніх до Курилівки сіл. Додає шансів на перемогу йому також підтримка місцевої Курилівської влади в обличчі Володимира Серпокрила та Куп’янської верхівки «Слуги народу». Щоправда, невідомо, хто ж саме став ініціатором цього співробітництва: у представництві партії в центрі району кажуть, що усі висуванці набирались за власним бажанням за допомогою програми «Ліфт», а місцеві кандидати наполягають на тому, що більшість з них були особисто запрошені висуватись від пропрезидентської партії головою Харківської облдержадміністрації Олексієм Кучером, народним депутатом Дмитром Люботою чи їх помічниками.

За словами голови Курилівки, Микола Ситник став головою робочої групи зі створення ОТГ у Купянському районі. Найактивніша фаза у цьому напрямку розпочалась як раз у квітні 2019 року, коли очевидною стала неминуча зміна центральної влади в країні.

Сам же Микола Ситник на цих виборах знаходиться у позиції «все або нічого». Якщо він виграє вибори голови ОТГ, в нього автоматично буде й необхідна підтримка правлячої партії зверху, і відособленість, широке поле для маневрів, чого не було на минулій посаді з президентської вертикалі влади. Якщо він програє, фактично єдиним, що для нього залишається – чекати на зняття з посади або реорганізації райдержадміністрацій взагалі.

10 з 26-ти кандидатів від «Слуги народу» обіймають наразі депутатські посади в діючих сільских радах майбутньої ОТГ, а ще 6 є працівниками двох найбільших агропідприємств громади: СТОВ «Мрія» чи СТОВ «Надія». Окрім того, ще 5 представників перелічених товариств йдуть на вибори в якості самовисуванців. ВО «Батьківщина» також висуває 6 колишніх депутатів або кандидатів на посаду сільського голови, 3 з них є депутатами Кругляківської сільради. З усіх кандидатів від «Опозиційної платформи-За життя» лише один був депутатом у сільраді 2010-2015 років скликання. А з партії «Довіряй ділам», в свою чергу, жоден кандидат не має досвіду в політиці. Враховуючи те, що осіб, які наразі є депутатами місцевих рад, кооптувала не лише пропрезидентська партія, а й інші суб’єкти висування, передбачити, в якої партії буде більшість в майбутній раді ОТГ досить складно.

Проте, як бачимо, обидві нові для місцевих виборів Харківщини партії «Слуга народу» та «Довіряй ділам» використовують різні шляхи акумуляції своїх кандидатів. Якщо пропрезидентська партія, всупереч декларованої на національному рівні ідеї про «нові обличчя» в політиці, вирішила йти шляхом партії попередника та висувати осіб, які вже мали досвід управління, то «Довіряй ділам» сконцентрувала свої зусилля на залученні місцевих високопосадовців, за мірками малих населених пунктів, з неполітичного сектору та лідерів суспільної думки. Різняться також способи включення до виборчого процесу: «Слуга народу» не зареєструвала жодного із своїх кандидатів як члена партії, натомість, «Довіряй ділам» залучила до партії кожного свого кандидата, окрім єдиного, який є тимчасово безробітним. Вочевидь, таке рішення було прийнято, щоб не розбавляти список партійців-високопосадовців.

Схожу із «Слугою народу» тактику обрали і інші партії – ВО «Батьківщина» та «Опозиційна платформа-За життя», які не надають членство у партії усім своїм кандидатам. Також прослідковується тенденція: майже усі кандидати від «Батьківщини» – жінки, рід діяльності яких – різний, але об’єднує їх стереотипно жіночі професії: секретарка сільради, медсестра, вихователька, вчителька у школі. В цілому ж зберігається характерно мале представництво партійців на місцевих виборах: лише 19 з 72-х кандидатів мають партійну приналежність, разом з тим, у Курилівській раді 2015-2019 років скликання було лише 4 партійці з 26-ти депутатів.

Висновки

1) Як і у випадку сусідньої Кіндрашівської ОТГ, контури Курилівської значно зменшились порівняно із проектами попередніх громадських слухань. Планувалось, що до складу громади увійде ще 5 сільських рад, але дві з них відійшли до Куп’янської міської територіальної громади, одна – до сусідньої Петропавлівської, а ще дві залишились невизначеними.

2) 11 працівників двох найбільших агропідприємств ОТГ – СТОВ «Мрія» та СТОВ «Надія» – балотуються в округах майбутньої громади. В тому числі, і їхні директори – Анатолій Головко та Сергій Садовський. 6 працівників-кандидатів йдуть від партії «Слуга народу», а ще 5 – в якості самовисуванців.

3) З двох партій, що виступили суб’єктами висування кандидатів на посаду голови ОТГ, «Слуга народу» «закрила» усі 26 округів, а «Довіряй ділам» – лише 8, що не дуже схоже на переможну стратегію.

4) Дві партії, що вперше беруть участь в місцевих виборах Харківщини – «Слуга народу» та «Довіряй ділам» – застосовують різну тактику з відбору кандидатів. Пропрезидентська партія акумулює, в більшості, діючих депутатів та бізнесменів та не надає їм партійного членства, а «Довіряй ділам» навпаки: включає до складу партії усіх своїх висуванців, якими є лідери суспільної думки та місцеві високопосадовці.

5) Головним претендентом на місце голови ОТГ є Микола Ситник – голова Куп’янської райдержадміністрації, призначений на цю посаду у 2014 році. Не дивлячись на співробітництво із теперішньою пропрезидентською партією, він все одно має намір полишити займану посаду на користь головування в ОТГ. Цілком ймовірно, що цей кейс є першим «дзвінком» про практичну реалізацію намірів з реорганізації РДА правлячою партією в Україні найближчим часом.

Юлія Курочкіна

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений у рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».