Хто зараз лідери в 174 окрузі? І чим ці кандидати «взяли» своїх виборців? | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Хто зараз лідери в 174 окрузі? І чим ці кандидати «взяли» своїх виборців?

У 174-му окрузі зареєструвалася рекордна для Харківської області на цих виборах кількість кандидатів – 25 (з яких згодом двоє добровільно «знялися»). Характерно, що з решти 23-х – 12 кандидатів, за даними ЦВК, проживають не в Харкові. Найчастіше, така аномально велика кількість кандидатів, багато з яких не мають жодної прив’язки до округу, свідчить про те, що за їхніми квотами один з фаворитів кампанії буде наповнювати дільничні виборчі комісії. Тотальна перевага в дільничних комісіях дозволяє реалізувати кілька сценаріїв щодо махінацій з підрахунком голосів, підміною протоколів або зриву визначення результатів виборів на ділянці. Однак при належному контролі з боку спостерігачів, ці сценарії можуть бути заблоковані.

Кандидатів, які реально претендують на перемогу – три: це самовисуванці Олександр Фельдман та Олександр Ткаченко, а також представник партії «Слуга Народу» Вікторія Алексійчук (просто на ототожненні з президентською силою, без будь-якого особистого рейтингу). Головним фаворитом апріорі вважається Фельдман, який вперше переміг на цьому окрузі в 2002 році і успішно переобирався в 2012 і 2014 роках з результатами 59% і 65% відповідно. Народний депутат веде безперервну роботу з виборцями, специфікою якої можна вважати щорічну роздачу насіння і подарункових ковдр (!) жителям округу.

Однак вибори 2019 роки проходять на тлі конфлікту Фельдмана з мером Геннадієм Кернесом, який зробив ставку на альтернативного кандидата, депутата обласної ради від партії «Відродження» Олександра Ткаченка. Всю свою кампанію Ткаченко веде в зв’язці з головою Новобаварської РДА Тетяною Цибульник, і не факт, що іміджево це його підсилює. Також у розпорядженні кандидата від мера сітка органів самоорганізації населення (ОСН), які добре розвинені, особливо, в приватному секторі і складають основу польової структури агітаційного напрямку. «Адміністративна» частина кампанії (відвідування шкіл, дитячих садків) посилюється постійною присутністю в «Харьковских Известиях» і заповненням всього округу своїми білбордами/сітілайтами (виконаними в характерних зелених кольорах і стилістиці «Слуги Народу»). Завдання Ткаченка – домогтися максимального ототожнення з мером Кернесом. У 2015 році на виборах до міськради кандидати від «Відродження» робили те ж саме, і, до речі, виявилися популярнішими за кандидатів від «Нашого Краю» (прізвище Фельдмана було в бюлетені як «флагман», першим номером списку).

 

Округ Кандидати від «Відродження» % Кандидати від «Нашого Краю» %
13 Ольга Деменко 41,4 Віктор Ларченко 25,5
14 Олена Світлична 37,3 Андрій Колос 28,2
15 Юрий Медведєв 45,9 Дмитро Комаров 18
16 Ігор Терехов 51,5 Сергій Коритін 17,4
17
18 Тетяна Цибульник 40,3 Ігор Овечкін 29,4
19 Олексій Топчій 43,7 Катерина Кордик 20
40 Володимир Тупіцин 50,2 Олександр Худенко 22,3
41 Максим Мусєєв 58,2 Сергій Іванов 13,7
42 Олена Гунбіна 44,8 Віссаріон Бухаідзе 16,5
43 Сергій Штанько 40,4 Віталій Резніченко 22,1
44 Володимир Наконечний 21,1

Проте, якщо в 2015 формат протистояння виглядав як «людина Кернеса» vs «людина Фельдмана», то зараз – «людина Кернеса» vs «сам Олександр Фельдман», якого можна вважати фаворитом, незважаючи на протидію з боку адмінресурсу і безпрецедентну кількість контрагітаційних матеріалів проти нього (настільки відторгається, що не факт, що вони шкодять).

Антон Авксентьєв, кандидат політичних наук,

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».