Political Education – Resource on European Integrantion: Expert View from Kharkiv | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

Political Education – Resource on European Integrantion: Expert View from Kharkiv

18 квітня в Північному корпусі Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна відбулася експертна дискусія на тему «Політична освіта – ресурс євроінтеграції», організована Аналітичним центром «Обсерваторія демократії» за участю Асоціації політологів Слобожанщини та кафедри політології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.

Участь в обговоренні взяли більше двох десятків харківських політологів. І це той випадок, коли якість превалювала над кількістю. Надвисока концентрація докторів та кандидатів політичних наук, політичних аналітиків, теоретиків і практиків політичної освіти стала запорукою професійної дискусії.

Голова правління та Президент ГО «Обсерваторія демократії» Олександр Фісун у вступному слові ознайомив присутніх експертів із завданнями та напрямами роботи новоствореного аналітичного центру, серед яких провідне місце посідає і політична освіта.

Вітчизняна політологія вже перебуває у стані глибокої трансформації. Академічна наука потребує доповнення в прикладному аспекті з боку «think tanks», і якщо на всеукраїнському рівні в «третьому секторі» вже функціонують потужні аналітичні центри, то на регіональному ця лакуна ще тільки потрібує заповнення.

На думку директора «Обсерваторії демократії» Вікторії Шевчук, надважливою характеристикою роботи неурядового аналітичного центру є відкритість та орієнтація на суспільство як замовника. З цією метою організація запустила на своєму сайті консультаційну лінію, якою зможуть скористатися усі бажаючі отримати експертну відповідь на актуальне політичне питання.

Громадські активісти та політики, журналісти і держслужбовці, виборці і кандидати – від їхніх рішень і від рівня їхньої політичної освіченості залежить демократичне майбутнє України. Відповідно, політична освіта – це місія, здійснення якої потребує спільних зусиль від політичних аналітиків та експертів.

Учасники дискусії підкреслили, що особливого значення це питання набуває в прифронтовій Харківщині – регіоні, який прийняв найбільше переселенців із Донбасу. Якісна громадянська освіта є запорукою стабільності та безпеки, профілактикою радикалізму і сепаратизму.

Для Харкова як великого студентського центру окремої уваги потребує питання політичної соціалізації саме молоді. Студенти, які перебували в авангарді Революції Гідності, на виборах 2014-2015 років продемонстрували вкрай низьку електоральну активність, надаючи перевагу «позасистемним», протестним, часто позазаконним формам політичної участі.

Сьогоднішній захід, за задумом ініціаторів, має покласти початок регулярним публічним дискусіям із залученням не лише професійних політологів, але й представників влади, для яких експерти пообіцяли розробити низку рекомендацій. На жаль, не завжди політики в Україні та на Харківщини до подібних порад дослухаються, проте коли, як не зараз, починати? Якщо влада не йде до експертів, то експерти зроблять крок назустріч самі – і ми про це обов’язково напишемо.

 

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

За фінансової підтримки Європейського фонду демократії (EED) та Уряду Канади