Вибори в округах Харківської області: лідери і тренди | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

Вибори в округах Харківської області: лідери і тренди

Виборча кампанія за межами обласного центру в Харківському регіоні відзначається набагато меншими напруженням і конкурентністю. Проте центральні київські пертурбації певної динаміки їй все ж надали. Аналіз специфіки електоральних розкладів за тиждень до дня голосування і основних трендів виборчої кампанії в округах – в матеріалі від Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».

Округ № 175 (центр місто Дергачі; включає – місто Люботин, Дергачівський район, північну частину Харківського району)

Вибори Переможець Висування Результат
1998 Олександр Бандурка НДП 34,92 % (36,3 тис.)
2002 Олександр Бандурка За Єдину Україну! 62,14 % (68,3 тис.)
2012 Володимир Кацуба Партія регіонів 54,84 % (41,8 тис.)
2014 Володимир Кацуба самовисування 35,17% (20,7 тис.)

Округ примикає безпосередньо до Харкова, шапочкою накриваючи його з півночі. Наростаюча потреба обласного центру в територіальному розширенні за рахунок прилеглих районів, транспортне розташування, а також значні нафто-газові поклади Дергачівського та Харківського районів роблять 175 округ об’єктом пильного і невсипущого контролю всіх обласних властей. Генерал-полковник міліції Олександр Бандурка та екс-замполіт, підполковник запасу Володимир Кацуба повною мірою уособлювали цей контроль і переобиралися в парламент від округу двічі.

Правда, за результатами парламентських виборів 2014 Володимир Кацуба втратив значну частку електоральної лояльності – майже третину в процентному і більше половини в абсолютному показниках. Мабуть, це і складає ціну милиці у вигляді адміністративної та агітаційної підтримки з боку губернатора Михайла Добкіна, якою Кацуба, без будь-якого дотримання норм і пристойності, користувався у своїй виборчій кампанії 2012 року. Можливо, не останню роль зіграв і антидемократичний бекграунд його депутатської діяльності, зокрема, голосування за диктаторські закони 16 січня 2014 року.

Отримати посвідчення народного депутата наступного скликання для Володимира Кацуби, без сумніву, дуже важливо: і за ним, і за обома його синами тягнеться корупційний шлейф, гучні резонансні справи – поки на паузі, але не забуті. Є і тривожний дзвінок – ЦВК скасувала реєстрацію кандидата в депутати Сергія Кацуба, депутата 7-го скликання парламенту, сина Володимира Кацуби.

В ході поточних виборів Кацуба йде до виборців знову частково в партійній оболонці – висуванцем від «Опозиційного блоку», знову, в якомусь сенсі, з Михайлом Добкіним (№ 15 в списку «Опозиційного блоку») і знову зі старими методами агітації, суть яких – адмінресурс і нав’язливий патронат.

Однак, що ж можуть протиставити конкуренти цій спробі чинного нардепа символічно відтворити кампанію 2012 року? Серед них варто виокремити 2-х кандидатів – Віктора Кисіля і Євгенія Пивоварова.

Віктор Кисіль – місцевий житель, доцент Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, депутат обласної ради від «Самопомочі», на цих виборах балотується висуванцем від партії «Голос». Його головний агітаційний ресурс – місцева молодь і місцеві молодіжні організації, які групуються навколо нього, викривають корупцію і закритий стиль управління місцевих органів влади. Свою агітацію Кисіль проводить, в основному, в форматі зустрічей з виборцями, і, хоча його діяльність нервує чинного нардепа, сама інтрига того, чи зможе Кисіль «посунути» Кацубу, залишається слабкою.

Набагато краще, здавалося б, з цим повинні іти справи у Євгена Пивоварова – професора Харківського державного університету харчування та торгівлі, висуванця партії «Слуга Народу». Досить сказати, що в 175 окрузі в першому турі недавніх президентських виборів Володимир Зеленський отримав не тільки свій кращий результат в Харківській області, а й найкращий серед усіх кандидатів у Президенти – 40,13%, 36 594 голосів. Однак Євген Пивоваров веде поки дещо мляву і бліду кампанію, найяскравішим, але не факт, що потрібним, елементом якої є його меседж виборцям «Я не політик». Так що головною інтригою, яку він поки що продукує, є те, чи зуміє він каналізувати хоч скільки-небудь вагому частку партійного рейтингу у власний результат.

Округ № 176 (центр-місто Чугуїв; включає – місто Чугуїв, Великобурлуцький, Вовчанський, Дворічанський, Печенізький, Чугуївський райони)

Вибори Переможець Висування Результат
1998 Степан Гавриш самовисування 39,96 % (50,6 тис.)
2002 Степан Гавриш За Єдину Україну! 64,00 % (80 тис.)
2012 Дмитро Шенцев Партія регіонів 58,64 % (47,6 тис.)
2014 Дмитро Шенцев самовисування 54,80 % (34,3 тис.)

Округ розташований у північно-східній частині Харківської області, найбільш проросійський і консервативний. Єдиний округ в Україні, який в 2014 році більшістю голосів обрав в Президенти України Михайла Добкіна (33,73% проти 27,17% у другого за рейтингом Порошенко). І єдиний округ в Харківській області, в якому Володимира Зеленського за підсумками першого туру президентських виборів-2019 обійшов Юрій Бойко, щоправда, зовсім ненабагато – розрив склав 1 099 голосів (33,25% проти 34,50%).

У 2012 році партійно-адміністративний тандем Кернес-Добкін презентували округ своєму «бійцівському» соратнику-однопартійцю і з тих пір округ є предметом невпинної турботи Дмитра Шенцева і його іменного благодійного фонду.

У поточній кампанії чинний нардеп бере участь в якості висуванця «Опозиційного блоку» і, мабуть, відчуває себе цілком упевнено. Тим більше, що він виявився одним з найбільш підготовлених до позачергових виборів і веде одну з найактивніших агітаційних кампаній в області. Переважно, старими методами, стрижень яких – адмінресурс і патронаж в масштабах від спонсорства в організації спортивних змагань та ремонтів в різних установах освіти і відпочинку до відкриття пісочниць.

Консервативність виборців округу і вкоріненість чинного нардепа в місцевому співтоваристві, мабуть, деморалізують його конкурентів і зумовлюють досить розслаблений характер їхніх кампаній. Це стосується і висунутого партією «Опозиційна платформа – За життя» глави правління «Харківгазу» Дмитра Новицького, і висунутого партією «Слуга Народу» президента благодійного фонду «Слобідський край» Олександра Счисльонка.

Округ № 177 (центр – місто Куп’янськ; включає – міста Ізюм та Куп’янськ, а також Борівський, Ізюмський, Куп’янський, Шевченківський райони)

Вибори Переможець Висування Результат
1998 Олексій Лісогорський КПУ 26,57 % (33,8 тис.)
2002 Василь Потапов За Єдину Україну! 35,10 % (43,5 тис.)
2012 Віктор Остапчук Партія регионів 56,82 % (46,4 тис.)
2014 Віктор Остапчук самовисування 47,70 % (30,9 тис.)

Округ на північному сході області з двома великими ж/д вузлами в 2012 році з метою максимізації електорального результату (тодішній губернатор і голова обласної парторганізації Партії регіонів Михайло Добкін анонсував перемогу у всіх 14-ти мажоритарних округах Харківщини) Партія регіонів закріпила за ідейним союзником – одним з лідерів партії «Відродження» («Партія залізничників», створена в 2004 році міністром транспорту і зв’язку Георгієм Кірпою), начальником Південної залізниці, Героєм України (за визначні трудові досягнення) Віктором Остапчуком.

У 2014 році, незважаючи на часткову втрату адмінресурсу, Остапчук зумів переобратися, зазнавши відносно невеликих електоральних втрат. У поточних виборах балотується як безпартійний висуванець «Опозиційного блоку».

Зрівнянні за політичною вагою і досвідом конкуренти в окрузі відсутні. Звичайно, партії «Слуга Народу» і «Опозиційний блок», які в першому турі президентських виборів отримали кращий результат голосування в окрузі за Володимира Зеленського (34,84%, 30 549 голосів) і Юрія Бойка (32,09 % 28 141 голосів), висунули власних кандидатів: «Слуга Народу» – директора будівельного підприємства Дмитра Люботу, «Опозиційний блок» – депутата Харківської обласної ради попереднього скликання Сергія Радькова. Однак, персонального рейтингу названі кандидати не мають, а партійний необхідно ще зуміти підхопити і перебрати.

Округ № 178 (центр – місто Балаклея; включає – місто Первомайський, Балаклійський, Барвінківський, Близнюківський, Первомайський райони)

Вибори Переможець Висування Результат
1998 Валентина Гошовська Народна Партія 50,69% (65,7 тис.)
2002 Василь Гладких самовисування 31,47 % (37 тис.)
2012 Дмитро Добкін Партія регіонів 65,59 % (52,9 тис.)
2014 Дмитро Добкін самовисування 33,05 % (20,1 тис.)

Округ в центрально-південній частині області, в цій виборчій кампанії – безумовно, найконкурентніший. За право представляти його територіальний інтерес в парламенті в жорсткому електоральному протистоянні зійшлися, як мінімум, 4 впливових кандидати.

Попередні дві депутатські каденції від округу діставалися молодшому братові Михайла Добкіна. У 2012 році – істотно легше, тому що на перемогу злагоджено працювала вся партійно-адміністративна вертикаль на чолі з тодішнім губернатором і головою обласної парторганізації Партії регіонів Михайлом Добкіним. У 2014 році – істотно складніше і з дуже просілим електоральним результатом. Проте, Дмитро Добкін – знову кандидат, на цей раз від «Опозиційного блоку», що в загалі-то закономірно, враховуючи той факт, що за списком цієї ж партії йде Михайло Добкін.

Йому і один одному протистоять: безпартійний самовисуванець, депутат обласної ради від партії «БПП-Солідарність» Анатолій Русецький, безпартійний висуванець партії «Слуга Народу», глава Балаклійської районної ради Олександр Литвинов і безпартійний самовисуванець, директор «Балаклійського молокозаводу» Віталій Самусєв.

Кандидати активно демонструють електорату свої конкурентні фінансові можливості і слабкі місця суперників. Війна компроматів та «чорного» піару, змагання концертних програм і «джинси» охопили округ. Виборці отримали можливість ознайомитися offline з творчістю Олі Полякової (презент від Добкіна), Аліси Тарабарової (від Русецького), диско-групи «Boney M.» (подарунок старшому поколінню від Самусєва).

Паралельно електорат в значних обсягах забезпечується інформацією, що ганьбить кандидатів або вводить в оману. Діапазон такої вражає. Русецькому «підкинули» (з масштабним розклеюванням по житловим масивам) листівки з особистою підтримкою і портретом Порошенка, Літвинову – двійника (Віталія Літвінова) і звинувачення в партійному «хамеліонізмі» (до «Слуги народу» побував в Партії регіонів і Волонтерській партії), Добкіну – звинувачення в неадекватному стані і асоціальній поведінці. До дня голосування градус боротьби може ще вирости. Ймовірно, на підході – ексцеси підкупу і адміністративно «контрольованого» голосування.

Округ № 179 (центр – місто Красноград; включає – місто Лозова, Зачепилівський, Кегичівський, Красноградський, Лозівський, Сахновщинський райони)

Вибори Переможець Висування Результат
1998 Іван Дьяк самовисування 31,96 % (41,2 тис.)
2002 Анатолій Гіршфельд самовисуання 30,65 % (38,5 тис.)
2012 Анатолій Гіршфельд Партія регіонів 45,16 % (38,6 тис.)
2014 Анатолій Гіршфельд самовисування 24,23 % (15,9 тис.)

Округ в південно-західній частині області з другим за величиною і значимістю містом обласного значення Лозовою. Уже три терміни в парламенті його представляє великий промисловець, власник кількох місцевих підприємств Анатолій Гіршфельд. Широке спонсорство і депутатський статус незмінно приводили його до перемоги в окрузі. У 2014-му – з кардинально всохлим рейтингом і мінімальною перевагою (мабуть, значна частина електорату відреагувала на не надто активну роботу свого мажоритарника і голосування за «диктаторські закони» 16 сiчня 2014 року).

На позачергові вибори-2019 Гіршфельд вже втретє йде самовисуванцем. Але цього разу йому протистоїть співрозмірний суперник – глава Харківської обласної ради і, до того ж, уродженець Краснограда, Сергій Чернов. Один з видних діячів обласної організації Партії регіонів, вірний соратник Добкіна і Кернеса цілком очікувано висунутий «Опозиційним блоком».

За відсутності наявності статусу народного депутата, Чернов активно використовує в своїй агітаційній кампанії статус глави обласної ради, який надає його суб’єкту не менше можливостей збирати електоральний урожай на бюджетних програмах соціально-економічного розвитку територій. Показово, що на користь Чернова власну кандидатуру з балотування зняв кандидат від партії «Європейська Солідарність», секретар Лозівської міськради Сергій Коба. Це, безумовно, підсилює Чернова, але остаточно маргіналізує «Європейську Солідарність».

За підсумками першого туру президентських виборів-2019 Володимир Зеленський отримав у 179 окрузі 37,06 % (34 181 голосів), що створює непоганий стартовий «електоральний капітал» висуванцю від партії «Слуга Народу», адвокату Олексію Кучеру. Ось тільки для округу він «парашутист», проживає в Харкові. Значить без адмінресурсу (листівки-розгортки з парною композицією портретів кандидата і Зеленського – поза рахунком), потрібна екстраординарна агітаційна кампанія, а її – немає. Отже, Кучер цікавий лише на предмет того, скільки партійного рейтингу зможе конвертувати у власний.

Округ № 180 (центр – селище міського типу Золочів; включає – Богодухівський, Валківський, Золочівський, Коломацький, Краснокутський, Нововодолазький райони) 

Вибори Переможець Висування Результат
1998 Василь Чаговець самовисування 19,65 % (23,2 тис.)
2002 Людмила Давидова самовисування 53,20 % (64 тис.)
2012 Олександр Біловол Партія регіонів 55,32 % (40,7 тис.)
2014 Олександр Біловол самовисування 53,03 % (31,9 тис.)

 Округ на північному заході області вже двічі обирав народним депутатом Олександра Біловола  – ще одного видного представника Партії регіонів з цих місць. При цьому, в порівнянні зі своїми колегами з інших округів Харківської області, в 2014 році він втратив найменшу частку електоральної підтримки – близько 8,8 тисяч голосів.

У поточних виборах Біловол балотується як безпартійний самовисуванець. В агітаційній кампанії використовує традиційно спонсорство (через благодійний фонд «З добром до людей» під керівництвом його дружини Тетяни Біловол – Почесного громадянина Харківської області та міста Богодухів, депутата облради від партії «Відродження») та адмінресурс. Особливо часто радує депутат своїх виборців концертами.

5 партій висунули своїх кандидатів в окрузі – «Слуга Народу», «Опозиційна платформа-За життя», «Європейська Солідарність», «Радикальна партія Олега Ляшка», Аграрна партія (показово, що «Опозиційний блок» нікого не виставив). Однак серед них немає жодного, хто міг би скласти реальну конкуренцію чинному нардепу.

Здавалося б, представник «Слуги народу» бізнесмен Олексій Красов міг хоча б спробувати. У будь-якому разі, партійний рейтинг дозволяє: за підсумками першого туру президентських виборів-2019 Володимир Зеленський отримав у 180 окрузі 37,12 %, 30 637 голосів. Але Красов, як і кандидат від «Слуги Народу» в сусідньому окрузі, проживає в Харкові, а на округ «парашутирувався».

Крім того, його і так невисокі шанси, агресивно підрізає ще один харків’янин-самовисуванець – Вадим Воскобойніков, керівник пари логістичних кампаній і щасливий володар «Зе-мобіля».  Воскобойніков фактично витісняє Красова зі свідомості виборців своїми агітаційними матеріалами, підбиваючи їх до думки, що саме він – Воскобойников – є справжнім «Слугою народу» Примітний нюанс – ще одна самовисуванка-харків’янка (Тетяна Столяренко) знялася з балотування на користь Воскобойнікова.

Округ № 181 (центр – місто Зміїв; включає – Зміївський район, південну частину Харківського району) 

Вибори Переможець Висування Результат
1998 Юрій Кононенко НДП 18,17% (18,4 тис.)
2002 Олег Каратуманов За Єдину Україну! 29,28 % (30,7 тис.)
2012 Євген Мураєв Партія регіонів 56,15 % (44,2 тис.)
2014 Євген Мураєв самовисування 48,95 % (29,7 тис.)

Ще один округ відразу за окружною дорогою Харкова, огинає обласний центр з півдня. У 2012 році мандат на представництво від нього виграв глава Зміївської райдержадміністрації Євген Мураєв. У 2014 році, з втратою рейтингу, але вибори він теж виграв. Однак на позачергові вибори-2019 Мураєв йде №1 за списком партії «Опозиційний блок».

Проте, округ не опинився вакантним – місце оперативно зайняла екс-дружина чинного нардепа, діючий депутат Харківської обласної ради від «Опозиційного блоку» Валерія Мураева. І розраховувати на те, що заміна надасть великі шанси іншим кандидатам, навряд чи доводиться. У попередніх парламентських кампаніях Євгена Мураєва Валерія Мураєва брала активну участь. Залишається в її розпорядженні і благодійний фонд «Крок за кроком» – невід’ємний інфраструктурний елемент виборчих кампаній майже всіх бувалих мажоритарників від Харківської області. У парламентських виборах-2019 вона бере участь як член партії «Наші», в статусі самовисуванця.

В окрузі висунули своїх кандидатів 6 партій – «Слуга Народу», «Опозиційна платформа-За життя», «Європейська Солідарність», «Радикальна партія Олега Ляшка», Аграрна партія, «Сила і честь» (знову примітно, що «Опозиційний блок» нікого не виставив). Однак, якісь шанси на виграш проглядаються лише у представника «Слуги Народу» – заступника міського голови Мерефи (місто районного значення в Харківському районі) Дмитра Микиші.

За підсумками першого туру президентських виборів-2019 Володимир Зеленський отримав в 181 окрузі 38,17%, 35 951 голосів – дуже вагомий стартовий заділ для кандидата від «Слуги Народу». А значить, перед Микишею стоїть таке ж завдання, як і перед Мураєвою – конвертувати партійний/сімейний рейтинг у власний.

Активну передвиборчу кампанію в 181 окрузі веде чинний глава Зміївської райдержадміністрації Віталій Кошеленко, тобто фактично як Мураєв в 2012-му. На вибори він іде як член партії «Європейська Солідарність», але самовисуванцем. Примітно, що кандидатом у цьому окрузі «Європейська Солідарність» висунула іншого свого члена – маловідомого приватного підприємця Миколу Сапелкіна.

Висновки

Всього в 7-ми округах Харківського регіону, розташованих за межами обласного центру, на фінішну пряму виборів вийшло 59 кандидатів, 39 – від партій, 20 – самовисуванцями. Забезпечили своїми кандидатами всі 7 округів лише партії «Слуга Народу» та «Опозиційна платформа-За життя». При цьому, вже при першому наближенні стає очевидним, що якість кадрового відбору явно поступається кількості. І якщо слабким місцем кандидатів від «Опозиційної платформи-За життя» є їх маловідомість або дуже містечковий вплив, то «Слуга Народу» висунув в декількох округах взагалі харків’ян, жодним чином не пов’язаних з територіями, інтереси яких вони мають намір представляти.

За відсутності персональної впізнаваності в округах більшості кандидатів від «Слуги Народу», проте, була обрана стратегія ведення командної агітації. В результаті програми кандидатів, як і кампанія, в цілому, досить стандартизовані, максимально наближені до партійної, самодіяльності – самий мінімум. З одного боку – виправдано, тому що «нові обличчя» в будь-якій новій для них сфері – в основному, дилетанти і потребують менторства. Але з іншого, безликі кандидати в свідомості виборця мало змикаються з тріумфальним переможцем Зеленським. Як результат – очевидні проблеми з консолідацією того переможного рейтингу, який Зеленський отримав вже в першому турі президентських виборів в 6-ти з 7-ми округів області, в скільки-небудь вагому електоральну підтримку представників «Слуги Народу».

Поки ж, типовий округ в області з лякаючою точністю дублює себе ж зразка 2012 і 2014 років – змагання  впливового чинного нардепа з 2-3 кандидатами, які явно поступаються йому ресурсно і/або організаційно. Паралель з 2012-м наводить ренесанс тандему Кернес-Добкін в комплекті з кількома видними представниками області, тепер уже під партійним брендом «Опозиційного блоку».

Специфіка, звичайно, є. У 2012 році партійно-адміністративна вертикаль імені Кернеса-Добкіна в Харківській області централізувала і консолідувала партійний і адміністративний ресурс, щоб закріпити всі округи за представниками Партії регіонів: партійний рейтинг «працював» на персональний результат мажоритарника. У виборчій кампанії-2019 – ситуація зворотна, оперативного нарощування рейтингу потребує партія «Опозиційний блок», тому ефект ототожнення покликаний спрацювати в зворотному напрямку: в 5-ти округах із 7-ми (№№ 175-179) «міцні» мажоритарники йдуть під брендом «Опозиційного блоку», ототожнюючи його з вже напрацьованим власним рейтингом в округах і зміцнюючи його електорально.

Таким чином, і «Слуга Народу» і «Опозиційний блок» в округах Харківської області вирішують, по суті, схоже завдання: «Слуга Народу» – намагається конвертувати партійний рейтинг в електоральний результат своїх кандидатів-мажоритарників, а «Опозиційний блок» – навпаки: рейтинг мажоритарників – у партійний.

 

Вікторія Шевчук, Світлана Топалова

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Опубліковано на інформаційно-аналітичному порталі «Хвиля»

 

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Electionsin Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду в підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».