Як ви оцінюєте рішення Юлії Світличної піти на вибори до Верховної Ради по 179 округу? Це останній шанс і надія пробитися хоч кудись? Було багато розмов, що Юлія Світлична збиралася піти в мери. Рішення йти на вибори зараз може означати відмову від мерських амбіцій? | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

Як ви оцінюєте рішення Юлії Світличної піти на вибори до Верховної Ради по 179 округу? Це останній шанс і надія пробитися хоч кудись? Було багато розмов, що Юлія Світлична збиралася піти в мери. Рішення йти на вибори зараз може означати відмову від мерських амбіцій?

Інформація про можливе висунення Юлії Світличної в 179-му окрузі почала з’являтися практично відразу після невдалої спроби екс-голови ХОДА отримати посаду в РНБО. При цьому деякі джерела стверджували, що балотуватися вона буде від «Опозиційної платформи – За життя», що в підсумку не підтвердилося – Світлична йде як самовисуванка. У січні 2020 року Світлична анонсувала свою участь у місцевих виборах, але до них ще більше 8-ми місяців, а колишньому губернатору – явно некомфортно в статусі рядового депутата облради (в якому вона прогнозовано втратила лояльну більшість). Тим більше, що на деяких людей з команди Райніна-Світличної зараз заводяться кримінальні справи, і депутатський мандат міг би стати додатковим інструментом захисту.

Юлії Світличній всього 35 років – у неї був дуже ранній старт політичної кар’єри на високому рівні, і тому ставити питання про «останній шанс» явно недоречно. Що стосується шансів на довиборах, які відбудуться 15 березня, то, швидше за все, рішення про висунення підкріплювалося результатами соціологічних опитувань. Протягом січня в 179 окрузі проводилося, як мінімум, 3 дослідження, і вони підтверджують високий рівень персональної впізнаваності і позитивний баланс ставлення до Світличної. Непрямо це підтверджують і дії її опонентів – 13 лютого з’явилась інформація про реєстрацію «клона-однофамільця», Яни Світличної, а проти кандидатів, яких не сприймають всерйоз, такі технології не застосовують. Однак питання в тому – чи конвертується впізнаваність і позитивне ставлення в результат, адже саме парламентські вибори 2019 року в мажоритарних округах показали, що кандидати з вищою впізнаваністю і кращим балансом ставлення програвали висуванцям від «Слуги народу». Ймовірно, на довиборах в 179 окрузі основним опонентом Світличної також буде кандидат від «Слуги народу» – Вікторія Алексейчук, і це цікавий кейс для оцінки того, чи помінялися установки виборців. Ототожнення з командою Зеленського і раніше «перекриває» будь-які особисті характеристики кандидата, або т. зв. «медовий місяць» президентської команди вже закінчився? У цьому сенсі голосування в 179 окрузі буде «сигнальним» для всієї області (а, можливо, і України), особливо, в контексті місцевих виборів 2020 року.

Малоймовірно, що у Світличної вже є остаточне рішення з приводу формату участі в місцевих виборах (балотуватися в мери чи ні, створювати власний партпроект або приєднуватися до існуючого, вибирати з органічного для її образу «промайданного» пулу партій на кшталт «Батьківщини», робити крен в сторону більш рейтингового ОПЗЖ або чогось нейтрального типу «Нашого Краю»). Також малоймовірно, що той чи інший результат виборів 15 березня вплине на рішення Світличної про формат участі в місцевих виборах. Бути опозиційним депутатом (а у фракції «Слуги народу» екс-губернатора не чекають) Верховної Ради, з точки зору політичного впливу, не так цікаво, як мати власні фракції в обласній та міській раді такого великого регіону, як Харківський – тому навіть у разі обрання в парламент, Світличній ніщо не завадить у будь-якому форматі взяти участь в місцевій кампанії. Разом з тим, участь у довиборах зараз несе певний ризик, адже в разі поразки з низьким результатом (як це було, наприклад, у чинного голови облради Сергія Чернова), формувати сильну команду під місцеві вибори буде значно складніше. Після втрати адміністративного ресурсу з «політичних активів» у Світличної наразі присутній лише особистий бренд (з високою впізнаваністю і позитивним ставленням), реальний електоральний потенціал якого тестується вперше в форматі «гри чорними», тобто не користуючись усіма привілеями кандидата від партії влади.

Антон Авксентьєв, кандидат політичних наук,

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»  

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».