ДОПОВІДЬ ЕКСПЕРТА АНАЛІТИЧНОГО ЦЕНТРУ «ОБСЕРВАТОРІЯ ДЕМОКРАТІЇ» АНТОНА АВКСЕНТЬЄВА «РЕФОРМУВАННЯ ЕЛЕКТОРАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ-2020: ДИЛЕМИ ПРОПОРЦІЙНОГО ПРЕДСТАВНИЦТВА ТЕРИТОРІЙ І ПАРТІЙ» НА МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «РОЛЬ ГРОШЕЙ У ПОЛІТИЦІ ТА НА ВИБОРАХ В УКРАЇНІ» (ХАРКІВ, 26 ЛИСТОПАДА 2019 РОКУ) | Center for Political Analysis «Observatory of Democracy»

ДОПОВІДЬ ЕКСПЕРТА АНАЛІТИЧНОГО ЦЕНТРУ «ОБСЕРВАТОРІЯ ДЕМОКРАТІЇ» АНТОНА АВКСЕНТЬЄВА «РЕФОРМУВАННЯ ЕЛЕКТОРАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ МІСЦЕВИХ ВИБОРІВ-2020: ДИЛЕМИ ПРОПОРЦІЙНОГО ПРЕДСТАВНИЦТВА ТЕРИТОРІЙ І ПАРТІЙ» НА МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ «РОЛЬ ГРОШЕЙ У ПОЛІТИЦІ ТА НА ВИБОРАХ В УКРАЇНІ» (ХАРКІВ, 26 ЛИСТОПАДА 2019 РОКУ)

25-26 листопада у Харківському національному університеті імені В.Н. Каразіна відбулася міжнародна наукова конференція «Роль грошей у політиці та на виборах в Україні». Ідея конференції полягає у залученні українських і міжнародних науковців до академічних дискусій щодо ключових питань, які стосуються державного фінансування партій і виборчих кампаній в Україні в контексті досвіду консолідованих демократій та держав Центральної та Східної Європи. Організаторами заходу виступили Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) і Бюро демократичних інститутів та прав людини Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ/БДІПЛ), підтримку для проведення конференції надали USAID, уряди Канади та Великобританії.

У секції, присвяченій місцевій політиці та виборчим кампаніям, експерт Аналітичного центру «Обсерваторія демократії» Антон Авксентьєв виступив із презентацією доповіді «Реформування електоральної системи для місцевих виборів-2020: дилеми пропорційного представництва територій і партій». У своєму дослідженні Антон Авксентьєв зосередив увагу на порівняльному аналізі негативних ефектів діючої, апробованої в 2015 році системи виборів депутатів до обласних, районних і міських рад, з потенційними ризиками від впровадження альтернативної електоральної системи, запропонованої робочою групою при Міністерстві розвитку громад і територій України. У доповіді обґрунтовувалась теза, що незважаючи на два основних недоліки діючої системи (представлення не всіх округів, а також електорально-географічний детермінізм «квазі-відкритих списків»), зміна її напередодні виборів-2020 на запропоновану урядовою робочою групою мажоритарну систему з багатомандатними округами призведе до ще більш негативних ефектів.

Ознайомитись із презентацією доповіді можна за посиланням.

Доповідь підготовлена у рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».