Прокоментуйте, будь ласка, можливий розклад союзів в обласній раді нового скликання. А саме: 1. Чи зможе Сергій Чернов знову зайняти місце голови? 2. Які шанси сісти в крісло голови у Ігоря Райнін? 3. З якими партіями найімовірніше буде кооперуватися «Блок Кернеса»? | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Прокоментуйте, будь ласка, можливий розклад союзів в обласній раді нового скликання. А саме: 1. Чи зможе Сергій Чернов знову зайняти місце голови? 2. Які шанси сісти в крісло голови у Ігоря Райнін? 3. З якими партіями найімовірніше буде кооперуватися «Блок Кернеса»?

25 листопада в ефірі телеканалу «Суспільне: Харків» Сергій Чернов заявив, що фракція «Блоку Кернеса» (46 обраних депутатами) одноголосно підтримала його кандидатуру на посаду голови обласної ради. Таким чином, для переобрання Чернову необхідно до першої сесії заручитися підтримкою ще, як мінімум, 15-ти депутатів з інших фракцій.

Оскільки закон не передбачає на рівні місцевих рад «коаліції депутатських фракцій», ймовірним виглядає розвиток двох паралельних сюжетів – з одного боку, «глобальні перемовини» найближчого оточення Кернеса з потенційними партнерами по більшості в міській та обласній радах, з іншого боку, «точкові домовленості» самого Чернова зі знайомими йому депутатами. З огляду на те, що Чернов обіймає посаду голови обласної ради з 2008 року, він цілком може самостійно домовитися з деяким числом депутатів.

Найімовірніше, кістяк коаліції сформують фракції «Блоку Кернеса» і «Слуги народу», які мають сумарно 63 мандати. Для стабільної роботи більшості в умовах коронавірусу таке близьке до кворуму значення є недостатнім, тому ймовірне точкове розширення більшості за рахунок окремих депутатів. Така коаліція виглядає особливо логічною після відставки Олексія Кучера і в разі призначення новою головою обласної держадміністрації Айни Тимчук, яка з 2010-го по 2014-й працювала заступницею Кернеса.

З огляду на розмір власної фракції (17 депутатів), претендувати на призначення свого голови облради «Слуга народу» не може, але для нормальної взаємодії обласної держадміністрації та обласної ради (зокрема, в першочерговому питанні прийняття бюджету на 2021-й рік), «Слузі народу» потрібно вибрати, кого підтримувати. По суті, претендентів двоє – Сергій Чернов від «Блоку Кернеса» і Ігор Райнін від «Опозиційної платформи-За життя». Другий базово може розраховувати на 46 мандатів (як і Чернов) як суму голосів ОПЗЖ і «Блоку Світличної». У цьому сенсі, саме від позиції нового губернатора буде залежати, хто для обласної адміністрації краще в кріслі голови обласної ради, і вибір на користь Чернова, а також співпраці з «Блоком Кернеса», виглядає більш імовірним. Для «Європейської солідарності», з точки зору іміджевих ризиків і можливої ​​реакції центрального керівництва партії, також малоймовірним виглядає підтримка кандидата від ОПЗЖ, особливо з урахуванням передісторії переходу Райніна в цю партію як раз з команди Порошенка.

Свої корективи в ці розклади може внести той факт, що голосування за голову обласної ради має відбуватися таємно. І без того неоднорідні фракції можуть «розколотися» в питанні підтримки одного з двох фаворитів. Не можна виключати і стимулювання окремих депутатів з боку зацікавлених суб’єктів – при таємному голосуванні ризики для депутата, який піде проти волі фракції, – істотно нижчі (та й механізм імперативного мандата може бути застосований лише після одного року повноважень). У цьому сенсі (не)збіг публічно озвученої позиції партії і підсумків голосування стане тестом на консолідованість і керованість для фракцій.

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Матеріал підготовлений в рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», що реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».