Зустріч експертів Аналітичного центру «Обсерваторія демократії» з професором Токійського університету Кейо Ацуші Огуші (Харків 24 липня 2017 року) | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Зустріч експертів Аналітичного центру «Обсерваторія демократії» з професором Токійського університету Кейо Ацуші Огуші (Харків 24 липня 2017 року)

Інтерес до українського політичного режиму в сучасному світі не обмежується національним простором – черговим підтвердженням цього можуть слугувати дослідження японського професора Ацуші Огуші, котрий розробляє проблематику функціонування української партійної системи в контексті конкуренції регіональних еліт.

У різний час професор уже побував у Львові, Києві, Дніпрі, Донецьку з метою вивчення специфічних особливостей і відмінностей регіональних політичних режимів в Україні, а тепер працює в Харкові. Не в останню чергу це пов’язано з посиленням впливу харківських еліт в загальнонаціональному масштабі, прифронтовим статусом, а також значним економічним потенціалом регіону.

За консультацією з питань специфіки харківського регіонального політичного режиму професор звернувся в Аналітичний центр «Обсерваторія демократії», результатом чого стало двогодинне інтерв’ювання директора Аналітичного центру Вікторії Шевчук і експерта Центру Антона Авксентьєва. В ході зустрічі учасники обговорили широке коло питань:

  • Як змінився регіональний баланс сил після «Євромайдану», і чи з’явилися в Харкові нові групи впливу?
  • Як жителі Харківської області поставилися до «Євромайдану», і за рахунок чого в регіоні не спрацював «донбаський сценарій»?
  • У чому полягає електоральна специфіка регіону (за результатами виборів 2014-2015 років)?
  • Чому в 2014 році далеко не всі харківські «регіонали» обрали «Опозиційний блок», і хто в подальшому зруйнував його монополію на електоральний спадок «Партії регіонів»?
  • У чому специфіка партійного проекту «Відродження», яка роль в ньому Ігоря Коломойського, і чому влітку 2015 року Геннадій Кернес зробив вибір на користь цієї політичної сили?
  • Яким чином конфігурується більшість в місцевих асамблеях регіону, і як складалися стосунки мера Харкова Геннадія Кернеса з главами ХОДА?
  • Що змінилося в форматі відносин Геннадія Кернеса і Михайла Добкіна?
  • Як кримінальні справи проти найближчого оточення Геннадія Кернеса можуть вплинути на регіональний політичний режим?

Озвучені в ході продуктивного обговорення актуальних аспектів харківської політики ідеї окреслили напрямки для майбутніх цікавих досліджень.