Експертна дискусія “Політика на рівні регіону: харківська лінза” | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

Експертна дискусія “Політика на рівні регіону: харківська лінза”

17 травня в медіацентрі «Время» відбулась експертна дискусія на тему «Політика на рівні регіону: Харківська лінза», організована Аналітичним центром «Обсерваторія демократії» за фінансової підтримки Європейського фонду демократії (EED) та Уряду Канади. Обговорення проблематики політики, інструментів її формування та демократизації об’єднало за круглим столом представників експертного середовища, громадських організацій, органів місцевого самоврядування і ЗМІ.

Задаючи напрямок дискусії, директор «Обсерваторії демократії» Вікторія Шевчук зазначила, що разом із фінансами, повноваженнями та відповідальністю в рамці децентралізаційного розвитку держави, на регіональний та місцевий рівень переміщується й суб’єктна політика. Саме тому одним із провідних напрямків роботи регіональних аналітичних центрів, зокрема, та всього громадського сектору, у цілому, стає дослідження процесів формування політики на рівні регіону, інструментів та технологій покращення її якості, аналіз динаміки регіональних політичних режимів.

На питання динаміки демократизації політики в умовах децентралізації учасники дискусії звернули особливу увагу. Зокрема, було зазначено, що, незважаючи на збільшення можливостей впливу територіальних громад на процес прийняття політичних рішень, зберігається стійка політична апатія та пасивність громадян.

Більш того, як зазначив представник громадської організації «Єдине джерело» Олександр Міненков, в реаліях ініційованих реформ громадяни – дезорієнтовані, оскільки не мають досвіду реалізації місцевого самоврядування, як, наприклад, мешканці Німеччини, які брали безпосередню участь у розробці принципів конституції земель. Звичайні громадяни потребують роз’яснення і, по суті, залучення до місцевого самоврядування, вони мають стати джерелом змін і розуміти їх. Зараз же спостерігається зворотна ситуація: політики розповідають, як краще жити, але при цьому не питають громадян, як краще діяти.

Експерт «Обсерваторії демократії» Антон Авксентьєв, констатував, що явка під час виборів у територіальних громадах Харківської області, – надзвичайно низька. Тому, резюмував експерт, децентралізація має потенціал трансформуватись в новий спосіб відтворення старих місцевих еліт, а процес створення ОТГ – стати заручником електоральної кон’юнктури.

Разом з тим, за словами представника громадянського руху «Живемо за Констітуцією» Бориса Івакіна, аналізуючи процес створення ОТГ, слід звернути увагу на Основний закон країни. Згідно з Конституцією України територіальна громада – це первинний суб’єкт місцевого самоврядування, але на поточний момент його юридично не існує.

Власне, питання політичної відповідальності як інструменту демократизації політики та необхідності розробки та впровадження інституту політичної відповідальності депутатського корпусу поставила під час дискусії представниця громадської організації «ЕкспертиЗа Реформ» Тетяна Барановська. Учасники погодились, що створення інституту політичної відповідальності необхідне й можливе, по-перше, шляхом створення окремих регуляторних механізмів, по-друге, через політичну освіту громадян.

У зв’язку з цим, Максим Гончаренко, помічник депутата Харківської міської ради, висловив думку про необхідність розробки єдиної концепції розвитку політичної культури і політичної відповідальності. Окрім загального стратегічного бачення принципів підвищення рівня політичної культури, запропонував напрацювати також конкретні шляхи реалізації даної концепції.

В ході дискусії експерти обговорили практичні інструменти впливу громадського сектору та експертного середовища на політику, нові та перспективні напрямки громадської та експертно-аналітичної роботи в напрямку демократизації політичного розвитку країни та регіону.

Експертна дискусія проведена у рамках проекту, який реалізується за фінансової підтримки Європейського фонду демократії (EED) та Уряду Канади