ВИБОРИ У КІНДРАШІВСЬКИЙ ОТГ: ЯК ПРАЦЮЄ ЗЕЛЕНИЙ «ЛІФТ» | Аналітичний центр «Обсерваторія демократії»

ВИБОРИ У КІНДРАШІВСЬКИЙ ОТГ: ЯК ПРАЦЮЄ ЗЕЛЕНИЙ «ЛІФТ»

22 грудня відбудуться перші вибори голови та депутатів в 4-х новостворених об’єднаних територіальних громадах Харківської області. Навколо Куп’янська об’єднаються Кіндрашівська, Петропавлівська та Курилівська сільські громади, а в Балаклійському районі з’явиться Донецька ОТГ.

Перший матеріал з циклу «Вибори 22 грудня 2019 р. у ОТГ Харківщини» буде присвячено найменшій за кількістю населення громаді Харківської області – Кіндрашівський. Аналітичний центр «Обсерваторія демократії» досліджує баланс сил напередодні перших виборів в ОТГ та специфіку процесу об’єднання громади.

Кіндрашівська громада: шлях до об’єднання

Село Кіндрашівка розташовано усього в 3 км від міста Куп’янськ. Тому не є дивним, що згідно із «Перспективним планом формування територій громад Харківської області», Кіндрашівська громада разом із Вишнівською, Гусинською, Моначинівською, Нечволодівською, Просянською та Смородківською громадами (усі вони будуть входити до складу новоутвореної ОТГ) увесь попередній час входили до складу Куп’янської територіальної громади. І хоча площа та кількість населених пунктів у складі майбутньої Кіндрашівської ОТГ найбільша з-поміж інших громад, вибори в яких пройдуть 22 грудня на Харківщині, вона в той же час є найменшою за кількістю населення в області.

Північна границя Кіндрашівської ОТГ співпадає із північною межею 177-го виборчого округу та Куп’янського району. А з півдня ОТГ межує із самим Куп’янськом та автошляхом Н-26. Для громади характерна велика кількість малих населених пунктів у складі, які розташовані далеко один від одного, та значний обсяг землі поміж цих населених пунктів, що, безумовно, є важливим фактором в умовах після другого парламентського слухання щодо зняття мораторію на продаж землі.

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України.

В майбутньому ОТГ пояснюють необхідність об’єднання менше, ніж за рік до чергових місцевих виборів небезпечним становищем сіл, у випадку, якщо вони відійдуть до міста. Хоча існують, звісно, і настрої щодо нераціональності проведення виборів зараз, коли наступні чергові відбудуться вже у 2020 році.

Місцеві мешканці нарікають інформаційну закритість, а саме – на те, що навіть якщо ти активний громадянин свого села, тебе просто не проінформують ані про проведення чергових засідань з питань майбутнього ОТГ, ані про зустріч із  депутатом-мажоритарником. Так відбулось і у випадку засідання, на якому було прийнято рішення «Про добровільне об’єднання територіальних громад».

Варто наголосити також, що на громадських слуханнях у квітні 2019 року попередньо підіймалось питання про об’єднання, окрім вже перелічених семи сільських рад, ще Грушівської, Осинівської, Пристінської, Сеньківської та Лісностінківської сільських рад. У разі створення ОТГ у такому вигляді кількість населення сумарно становила б 9641 особу, що переважало б показники сьогоднішньої Кіндрашівської ОТГ майже вдвічі.

* дані щодо чисельності мешканців можуть дещо відрізнятися через застарілість наявної у відкритому доступі статистичної інформації, однак дозволяють скласти уявлення щодо розміру громади і співвідношення мешканців у центрі та на периферії.

Джерело: дані з Порталу об’єднаних громад України.

Проте, заявлені сільські ради так і не увійшли до складу Кіндрашівської ОТГ. Відомо також, що на громадських слуханнях Осинівської селищної ради було вирішено надати згоду про добровільне об’єднання в Куп’янську міську територіальну громаду з адміністративним центром у місті Куп’янськ. Ініціатором цього рішення згідно протоколу громадських слухань став Любота В.М. (імовірно, батько депутата-мажоритарника від округу №177 Дмитра Люботи). Прийняття саме такого рішення Осинівською радою є дивним в умовах існування популярної серед селян думки, що «об’єднання села та міста – це смерть для села».

Електоральні традиції та претенденти на обрання 22 грудня

Виходячи з того, що Кіндрашівська об’єднана територіальна громада не співпадає з межами району, більш доречним в рамках дослідження електоральних традицій було б вираховувати дані не по району чи округу, а по окремих дільницях населених пунктів, що входять до складу ОТГ. Також окремою графою на виборах 2019 року ми прописуємо партії і кандидатуру діючого президента, бо зарахування її до проєвропейської когорти створило б невиправданий перекіс у бік підтримки прозахідних сил в регіоні.

Джерело: дані ЦВК.

Населені пункти Кіндрашівської ОТГ не сильно відрізняються електоральними традиціями від середньостатистичного округу Харківщини. Проєвропейська коаліція не мала значного успіху на виборах 2014 року, а на виборах 2019-го навіть помітно просіла. Проте відрізняється Кіндрашівка успіхом Радикальної партії Олега Ляшка на парламентських виборах в 2019 році. Вочевидь, обумовлено це специфікою наповнення бюджетів сіл, яке здебільшого відбувається за рахунок агропідприємств та податку на землю. Та й в цілому, тема землі – фактично єдиного джерела заробітку – є однією з найбільш актуальних для місцевих мешканців.

Наразі керівну посаду в Кіндрашівці займає людина, яка на цю посаду не балотувалась, проте виконує обов’язки сільського голови. Лідія Подобєд у 2015-му балотувалась у депутати Кіндрашівки, згодом була обрана секретарем сільради, як і у раді попереднього скликання. Тодішній обраний у 2015 році голова Анатолій Котенко 11 квітня 2017 року склав свої повноваження за власним бажанням.

Внаслідок чого сільрада порушила перед Верховною Радою України клопотання про призначення позачергових виборів Кіндрашівського сільського голови, а парламент в свою чергу призначив вибори на 24 вересня 2017 р. Але інформація на сайті ЦВК з позачергових виборів 24 вересня 2017 року відсутня, а Подобєд наразі досі значиться виконуючою обов’язки сільського голови.

Відомо також, що у Кіндрашівці вже був кейс дострокового припинення повноважень голови сільської ради у 2007 році. Проте ані діюча тоді голова Людмила Шевченко, ані її наступник Борис Грабар, ані останній обраний головою Анатолій Котенко наразі політичної діяльності в новосформованому ОТГ не ведуть і не балотуються. Виконуюча обов’язки сільського голови Лідія Подобєд балотується по шостому виборчому округу Кіндрашівської ОТГ, суб’єктом її висування є політична партія «Слуга народу».

Кандидати на пост голови ОТГ

Джерело: дані Кіндрашівської ВК.

Двоє з 5-ти кандидатів на пост голови громади наразі є головами сільських рад, які будуть входити до складу громади – Віталій Савич та Сергій Коньшин. Тобто за будь-якого результату виборів, вони щонайменше залишаться виконуючими обов’язків сільських старост до чергових місцевих виборів. У Сергія Коньшина – кандидата на пост голови ОТГ від «Слуги народу» – в єдиного відсутній будь-який агітаційний матеріал в територіальній виборчій комісії. В цілому ж Гусинська сільська рада є другою за кількістю населення в майбутній громаді, тому Коньшин міг би мати всі шанси отримати більшість голосів лише у випадку активної агітації в інших населених пунктах.

Ще одним кандидатом на пост голови ОТГ є Володимир Демченко – колишній мер міста Куп’янськ 2010-2015 років, член «Партії регіонів», хоча з його біографії та агітації, наданої до ТВК, про це складно здогадатись, наразі суб’єктом його висування є «Опозиційна платформа-За життя». Про нього в ОТГ якщо і знають, то лише погане. Йому приписують махінації із землею та хабарництво. Хоча фактом є те, що зараз на зустрічах з місцевими він намагається відбілити свою репутацію.

У цілому ж, документи на участь у виборах ради ОТГ подали 63 кандидата на 22 депутатських місця,   кількість депутатів є оптимальною, при зареєстрованій кількості виборців 3654, згідно закону «Про місцеві вибори». «Слуга народу» є суб’єктом висування в усіх 22 округах, також 16 кандидатів йде від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина», 12 – від «Опозиційної платформи-За життя», 11 кандидатів – від «Довіряй ділам», лише 2 кандидати йдуть на вибори в якості самовисуванців.

В Кіндрашівці діє ПАТ «Агрофірма «8 березня»», за словами місцевих мешканців, – одне з найвпливовіших підприємств, яке надає найбільше робочих місць. Примітно, що акціонерами в цьому товаристві є діюча в.о. голови сільради Кіндрашівки Лідія Подобєд та її донька Тетяна Подобєд, а також Віталій Казарєзов – чоловік кандидата на посаду голови ОТГ та кандидат у депутати від ВО «Батьківщина». В той же час, фінансовий директор товариства Олена Сіренко була присутньою на громадських слуханнях про добровільне об’єднання територіальних громад в квітні 2019 року. Сама Сіренко, окрім того, входить до складу виконкому сільської ради.

На явний зв’язок в.о. голови сільради з кандидатом на пост голови ОТГ та директора головного підприємства усього ОТГ накладається невдоволення місцевих мешканців тим, як роздають паї та тим, як керівництво «Агрофірми «8 березня»» поводить себе із робітниками (серед мешканців розповсюджені чутки про те, що більшість працівників оформлені на 4-х годинний робочий день, хоча працюють насправді більше).

Найбільш впливових кандидатів в цьому ОТГ представляє партія «Слуга народу», що було характерно і для виборів 2017 року в ОТГ для тодішньої президентської партії. Це переважно місцеві для кожного округу, 14 з них були депутатами діючого або попереднього складу відповідних рад. Про кількісні показники депутатів з кожного округу слід сказати, що Моначинівка (810 осіб), яка є меншою за кількістю населення за Просянську громаду (829 осіб), має тим не менш більше депутатів – 3 і 2 відповідно.

У списках кандидатів у депутати ОТГ можна помітити багато однакових прізвищ, тож у майбутньому складі ради, напевно, буде декілька випадків близьких родичів при владі. Це взагалі є характерним для невеликих сіл, де кількість населення настільки мала, що більшість є родичами один одному. Специфічним також є те, що, зважаючи на низьку явку на місцевих виборах та загальну незначну кількість населення по округах, депутатам подекуди достатньо лише голосів своїх знайомих та родичів задля отримання мандату. В цьому випадку значну роль грає особистісний фактор та агітація «від дверей до дверей».

Очікування та перспективи

В умовах сьогоднішньої ситуації вкрай складно визначити, з яким результатом пройдуть вибори голови ОТГ. З одного боку, у жодного із двох сільських голів, що балотуються, не вистачить голосів лише його села задля досягнення мети, а у центрі – Кіндрашівці – вони не мають значної підтримки лише через свою «немісцевість».

Двоє з п’ятьох кандидатів на посаду голови наразі є депутатами діючої ради. Але місцеві не можуть сказати про них нічого – ані доброго, ані поганого. Кандидат у голови ОТГ від «Опозиційної платформи-За життя» Володимир Демченко запам’ятався виборцям скоріш як одіозний мер Куп’янська, але тим не менш, він веде активну агітаційну кампанію, зустрічається з мешканцями Кіндрашівки. На думку селян, його активно просувають «зверху».

Партія «Слуга народу», за словами представників офісу у місті Куп’янськ, набирала кандидатів у депутати за допомогою системи «Ліфт», але більшість людей, що демонструє нам список кандидатів у депутати, все ж акумулювались з депутатів сільських рад та місцевих лідерів суспільної думки. Враховуючи це та претензії селян до немісцевих кандидатів, ця партія може зайняти більшість місць у майбутній раді.

В цілому ж, партійна приналежність не відіграє значної ролі на цьому рівні самоврядування. Це доводить тісне співробітництво Наталі та Віталія Казарєзових, які балотуються від ВО «Батьківщина» та Лідії Подобєд, яка балотується від «Слуги народу», обидві сім’ї є акціонерами ПАТ «Агрофірма «8 березня»». Більшою є все ж таки орієнтація на особистість – це характерно і для взаємовідносин між кандидатами, і для підтримки виборцями того чи іншого кандидата.

Висновки

1. Кіндрашівська ОТГ є однією з найбільших за площею та за кількістю населених пунктів у складі, але допоки найменшою за кількістю населення на Харківщині. Відстань від найвіддаленішого населеного пункту до центру громади становить більше 25 км, транспортне сполучення є нерегулярним, шляхи сполучення у незадовільному стані. Ці показники, звісно, впливають на спроможність громади.

2. На попередніх громадських слуханнях було запропоновано долучити до майбутньої громади 5 інших сільських рад, тоді б населення ОТГ становило більше 9-ти тисяч осіб, а за площею вона б займала значну частину Куп’янського району. Але в процесі обговорення керівництво цих рад вирішило відмовитись від пропозиції об’єднання із центром у Кіндрашівці.

3. Наразі обов’язки сільського голови виконує секретар сільради Лідія Подобєд. В Кіндрашівці до цього вже існували кейси дострокового припинення обов’язків сільським головою з власної ініціативи у 2007 та 2017. Жоден з колишніх голів Кіндрашівки на посаду голови ОТГ чи депутата не балотується.

4. «Слуга народу» висуває кандидатів на усі 22 депутатських місця та на посаду голови ОТГ. З них 15 висуванців вже мають досвід депутатської діяльності різних рівнів, у тому числі, і кандидат на пост голови ОТГ.

5. Для мешканців сіл партійна ідентифікація не грає значної ролі. Вони можуть проголосувати навіть за місцевих представників «Слуги народу», партії, яка просуває у Верховній Раді відміну мораторію на продаж землі, хоча більшість селян цю ініціативу не підтримує. Значний вплив має саме особистісний фактор, і кооптація відомих діючих депутатів до вже нової пропрезидентської партії може виявитися більш ефективною стратегією, ніж декларований раніше пошук «нових облич».

Юлія Курочкіна

Аналітичний центр «Обсерваторія демократії».

Матеріал підготовлений у рамках проекту «Promoting Democratic Elections in Eastern Ukraine», який реалізується за фінансової підтримки Національного фонду на підтримку демократії (NED). Зміст публікації не обов’язково відображає точку зору NED і є предметом виключної відповідальності Аналітичного центру «Обсерваторія демократії».